Με πολλές απορίες αλλά και προβλήματα ξεκίνησε τη Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου από το Ελληνικό Κτηματολόγιο η λειτουργία νέας εφαρμογής, σχετικά με την υποβολή ηλεκτρονικής δήλωσης ακίνητης περιουσίας, προκειμένου να εξυπηρετηθούν δικαιούχοι που διαμένουν μακριά από την περιοχή όπου βρίσκονται τα ακίνητά τους.
Η καταχώρηση της δήλωσης γίνεται πλέον μέσω των κωδικών του TAXIS, ενώ ο εντοπισμός του ακινήτου είναι υποχρεωτικός καθώς διαφορετικά επέρχονται κυρώσεις που προβλέπονται από τον νόμο.
Αυτό σημαίνει πως όσα ακίνητα δεν δηλωθούν κατά τη διάρκεια της κτηματογράφησης, θα καταγραφούν ως αγνώστου ιδιοκτήτη και αν δεν επέλθουν οι απαραίτητες διορθώσεις εντός των προβλεπόμενων προθεσμιών, θα περιέλθουν στο Δημόσιο.
Τα βήματα για την υποβολή της δήλωσης:
Η εφαρμογή αποτελείται από 5 βήματα, ενώ τυχόν λάθη επισημαίνονται σε κάθε καρτέλα που πρέπει να συμπληρωθεί.
- Ο πολίτης πρέπει να μπει στη σελίδα www.ktimatologio.gr, επιλέγει το εικονίδιο e-ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ και πατάει «είσοδος». Μπαίνει την εφαρμογή κάνοντας κλικ στην Ηλεκτρονική Δήλωση Κτηματολογίου.
- Βάζει τους κωδικούς Taxis και του εμφανίζεται η αρχική σελίδα με τις εξής επιλογές:
α) για την υποβολή της νέας δήλωσης να πατήσει ΕΔΩ
β) για εκκρεμείς δηλώσεις να πατήσει ΕΔΩ
γ) για τις υποβληθείσες δηλώσεις να πατήσει ΕΔΩ
δ) για τροποποίηση των στοιχείων του δικαιούχου να πατήσει ΕΔΩ
Στο τέλος της σελίδας υπάρχει οδηγός για χρήση της ηλεκτρονικής υποβολής:
1) ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να επιλέξει νομό και ΟΤΑ και να πατήσει αποθήκευση
2) να ελέγξει τα στοιχεία του
3) να επιλέξει τον τύπο του ακινήτου του (πχ. απλό αγροτεμάχιο κλπ). Στη συνέχεια καλείται να δηλώσει στοιχεία όπως οδό, αριθμό, ΤΚ, περιοχή κοκ., ενώ θα πρέπει να δηλώσει και αν το ακίνητο είναι εντός ορίων οικισμού.
Στην συνέχεια γίνεται ο εντοπισμός του ακινήτου, ενώ δίνεται η δυνατότητα στον δικαιούχο να το εντοπίσει μέσω πληκτρολόγησης της διεύθυνσης ή άλλων χαρακτηριστικών σημείων της περιοχής, μέσω του αριθμού αγροτεμαχίου, μέσω φόρτωσης αρχείου συντεταγμένων ή μέσω φόρτωσης αρχείου από εφαρμογή εντοπισμού κινητού τηλεφώνου
4) επισύναψη σε ηλεκτρονική μορφή των εγγράφων που έχει δηλώσει στα προηγούμενα βήματα, ενώ μπορεί να χρειαστεί επιπλέον χαρτιά όπως: απλό φωτοαντίγραφο τίτλου ιδιοκτησίας και του πιστοποιητικού μεταγραφής, στοιχεία για τον εντοπισμό του ακινήτου, φωτοτυπία ταυτότητας ή διαβατηρίου, για περιπτώσεις χρησικτησίας θα χρειαστεί Ε9, λογαρισμός ΔΕΗ, μισθωτήρια κλπ ώστε να αποδεικνύεται η 20ετής νόμιμη κατοχή του ακινήτου.
5) έλεγχος πληρότητας της δήλωσης πριν την πληρωμή του πάγιου τέλους κτηματογράφησης. Εάν υπάρχουν λάθη στη δήλωση θα εμφανιστούν κάτω από την ειδοποίηση που θα λάβετε και θα πρέπει να τα διορθώσετε πριν υποβάλετε τη δήλωση.
Με προβλήματα και η e-δήλωση
Η πρώτη εβδομάδα λειτουργίας της ηλεκτρονικής δήλωσης, πάντως, δεν στέφθηκε με επιτυχία, καθώς προέκυψαν προβλήματα με την εισαγωγή των κωδικών στο Taxisnet. Οσοι κατάφεραν να μπουν δεν μπόρεσαν να ολοκληρώσουν την αίτηση, καθώς η σελίδα «έπεφτε» συνεχώς.
Όσοι έφτασαν μέχρι το 5ο και τελευταίο στάδιο της αίτησης, μπορούσαν να την αποθηκεύσουν όχι όμως και να πληρώσουν τη δήλωση. Παράλληλα, η είσοδος αποκλειστικά με τον κωδικό Taxis, ενέχει το πρόβλημα ότι αν μπει κάποιος τρίτος για να φτιάξει την αίτηση, έχει αυτομάτως πρόσβαση και στο φορολογικό προφίλ του αιτούντος.
Σημειώνεται πως σε αυτή τη νέα γενιά κινηματογράφησης θα καταγραφούν 16,5 εκατ. δικαιώματα πολιτών σε 57 περιφερειακές κοινότητες, με τα 10,3 εκατ. να αφορούν αγροτικές και ορεινές περιοχές. Το πρόβλημα είναι ότι σε αυτές τις περιοχές τα περισσότερα ακίνητα έχουν περάσει από γενιά σε γενιά προφορικά, και δεν υπάρχουν συμβόλαια και τίτλοι κτήσης.
Αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη ταλαιπωρία για να συγκεντρωθούν τα απαραίτητα χαρτιά στα υποστελεχωμένα υποθηκοφυλακεία, να βρεθούν μάρτυρες για να βεβαιώσουν τυχόν χρησικτησία και στη συνέχεια να μεταβούν σε συμβολαιογραφεία ή στα ειρηνοδικεία για να βεβαιώσουν ενόρκως την περίπτωση χρησικτησίας.
Υποχρεωτική η προσκόμιση τοπογραφικού
Κατά την κατάθεση των στοιχείων οι πολίτες θα κληθούν να καταβάλλουν 35 ευρώ ανά δικαίωμα στην αρχή της διαδικασίας κτηματογράφησης, κατά την υποβολή της δήλωσης. Για κάθε ακίνητο δηλαδή, θα καταβάλει 35 ευρώ, ενώ αν για ένα ακίνητο υπάρχουν πολλοί δικαιούχοι ο καθένας εξ αυτών καταβάλει αυτό το ποσό και κάνει ξεχωριστή αίτηση. Για βοηθητικούς χώρους, όπως αποθήκες, το κόστος ανέρχεται στα 20 ευρώ.
Το κόστος εκτινάσσεται και από την υποχρέωση υποβολής τοπογραφικού. Το κόστος έκδοσης ενός τοπογραφικού ξεκινά από τα 200 - 300 ευρώ, ενώ για μεγάλες εκτάσεις αυξάνεται σημαντικά.