Διάταξη–έκπληξη θα περιλαμβάνεται στο νέο ασφαλιστικό. Με την διάταξη αυτή θα χορηγηθεί μόνιμο μέρισμα σε 2,5 εκατ. συνταξιούχους.
Μάλιστα στο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή τον Ιανουάριο σχεδιάζεται να υπάρχει διάταξη η οποία και θα προβλέπει ότι κάθε χρόνο μέρος από το υπερπλεόνασμα θα πηγαίνει στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, ούτως ώστε να αυξηθεί το εισόδημα 2.500.000 συνταξιούχων, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της κυριακάτικης «Realnews».
Το πλάνο που εξετάζεται από το υπουργείο Εργασίας έχει και αυτό τη φιλοσοφία της αναλογικής προσέγγισης, δηλαδή τα ποσά να δίνονται με βάση το μηνιαίο εισόδημα των συνταξιούχων. Επίσης εξετάζεται η θέσπιση αυστηρών εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων ώστε να πηγαίνει το μεγαλύτερο μέρος της βοήθειας στους οικονομικά ασθενέστερους.
Όπως αναφέρεται στο εν λόγω δημοσίευμα η κίνηση αυτή δεν συνδέεται με τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος που θα προκύψει φέτος και η οποία θα χρηματοδοτηθεί με 436 εκατομμύρια ευρώ.
Τι θα γίνει με τα αναδρομικά
Σύμφωνα με τον κ. Βρούτση, τα μόνα αναδρομικά που αυτή τη στιγμή είναι δεδομένα και βεβαιωμένα πως θα λάβουν οι συνταξιούχοι, «είναι αυτά που έχουν προκύψει στην τελευταία απόφαση του ΣτΕ από τις 4 -10-2019 και μετά, όσον αφορά τις κύριες συντάξεις και τη βελτίωση της ανταποδοτικότητας, και όσον αφορά και τις επικουρικές συντάξεις και αυτές που έχουν κοπεί πάνω από τα 1.300 ευρώ».
Απαντώντας στο ερώτημα γιατί η κυβέρνηση δεν φέρνει πιο γρήγορα την εν λόγω διάταξη για την καταβολή τους, εξήγησε ότι ένας ασφαλιστικός νόμος δεν είναι όπως οι άλλοι, αλλά πολύ πιο πολύπλοκος και πως αυτή τη στιγμή «τρέχουν» οι απαραίτητες αναλογιστικές μελέτες και οι μελέτες επάρκειας των συντάξεων.
«Έχουμε δεσμευτεί όλοι στην κυβέρνηση ότι τα χρήματα θα επιστραφούν, πάντα συνδυαστικά με την δυνατότητα και την αντοχή της εθνικής μας οικονομίας. Δεν υπάρχουν λεφτά κ. Αυτιά κάπου μαζεμένα σε κάποιο συρτάρι και λέμε ‘’α τι ωραία θα τα μοιράσουμε’’. Είμαστε μια σοβαρή κυβέρνηση», τόνισε ο κ. Βρούτσης.
Ο υπουργός Εργασίας, διαβεβαίωσε ότι δεν θα θιγούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης των ασφαλισμένων ενώ σχετικά με την εθνική σύνταξη, δήλωσε ότι «παραμένει ίδια». Είπε ότι μακροχρόνια επιδίωξη της κυβέρνησης, είναι να εκδίδονται ηλεκτρονικά όλες οι συντάξεις.
«Μακροχρόνια επιδίωξή μας, είναι να δίνονται ηλεκτρονικά τα πάντα. Κάποια στιγμή να φτάσουμε όλες οι συντάξεις να δίνονται ψηφιακά, είτε λέγεται εφάπαξ, είτε λέγεται επικουρική, είτε κύρια σύνταξη. Είναι κάτι που θα προσπαθήσουμε. Ξεκινάμε με την κύρια σύνταξη», τόνισε ο υπουργός Εργασίας.
Την ίδια στιγμή, ξεκίνησε η «μάχη των μαχών» για τα αναδρομικά 2,5 εκατομμυρίων συνταξιούχων με την τελική απόφαση που καλείται να πάρει ξανά το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) για το τι επιστρέφεται, σε ποιους και για πόσους μήνες από τις μειώσεις των κύριων και επικουρικών συντάξεων, καθώς και από την κατάργηση των Δώρων.
Στα δικαστήρια εκκρεμούν πάνω από 6.000 αγωγές για αναδρομικά, ομαδικές κατά κύριο λόγο. Με έναν ελάχιστο αριθμό 25-30 συνταξιούχων ανά ομαδική αγωγή, προκύπτει ότι στην ουρά για δίκες αναδρομικών περιμένουν περίπου 150.000 με 170.000 συνταξιούχοι.
Οι μειώσεις όμως και τα αναδρομικά αφορούν περίπου 2,5 εκατ. συνταξιούχους, δηλαδή πολλούς περισσότερους, χωρίς να έχουν κάνει αγωγές.
Στη μια μεριά της ζυγαριάς των δικαστών μπαίνουν οι συνταξιούχοι και στην άλλη βρίσκεται το δημοσιονομικό κόστος των αναδρομικών.
Το ΣτΕ δικαίωσε μια φορά τους συνταξιούχους, όταν διέγνωσε από τον Ιούνιο του 2015 την αντισυνταγματικότητα των περικοπών σε συντάξεις και Δώρα μετά την 1η/1/2013 από τους νόμους 4051 και 4093. Ομως το δημοσιονομικό κόστος από την επιστροφή των αντισυνταγματικών αυτών περικοπών δεν αντιμετωπίστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση. Η «καυτή πατάτα» πέρασε στα χέρια της νέας κυβέρνησης που πλέον θέλει να ξεκαθαρίσει με τα αναδρομικά, άπαξ διά παντός.
Για το λόγο αυτόν ο ΕΦΚΑ έστειλε στο ΣτΕ αίτημα να κάνει τη λεγόμενη «πρότυπη δίκη», βάσει του νόμου 3900/2100, και να βγάλει μια απόφαση για τα αναδρομικά που θα ισχύει έναντι όλων των δικών από εδώ και πέρα, πλην όσων έχουν τελεσιδικήσει.
Το κόστος των αναδρομικών ξεκινά από 3,7 δισ. ευρώ αν επιστραφούν μειώσεις συντάξεων και Δώρα για ένα διάστημα 10 μηνών και φτάνει στα 11 δισ. ευρώ αν επιστραφούν οι μειώσεις για 3,5 έτη και στα 18 δισ. για αναδρομικά μιας 5ετίας σε όλους τους συνταξιούχους.
Αυτό που καλείται να αποφασίσει το ΣτΕ είναι αν οι συνταξιούχοι θα περιμένουν αναδρομικά από το μικρό, το μεσαίο ή το μάξι πακέτο επιστροφών για μειώσεις κύριων, επικουρικών και Δώρων στις συντάξεις.
Η τελική απόφαση θα αφορά όλους τους συνταξιούχους και όχι μόνον όσους έκαναν αγωγές.
Τα αναδρομικά που κρίνονται για χαμηλές και υψηλές συντάξεις από την
ετυμηγορία των δικαστών είναι κατά μέσο όρο:
* Στις 4.500 ευρώ αν δοθούν πίσω οι περικοπές ενός δεκαμήνου (Ιουλίου 2015-Μαΐου 2016).
* Στις 11.000 ευρώ αν επιστραφούν οι περικοπές 3,5 ετών (από Ιούλιο 2015 έως Δεκέμβριο 2018).
* Στις 18.000 ευρώ αν δοθούν επιστροφές για τις περικοπές μιας 5ετίας, δηλαδή από 2013 ως 2018.
Οι απόψεις των ειδικών, πάντως, συγκλίνουν στα αναδρομικά ενός 10μήνου, δεδομένου ότι έχει προηγηθεί η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ τον Ιούνιο του 2015 για την ακύρωση των περικοπών, τις οποίες οι κυβερνήσεις θεωρούν ότι νομιμοποίησαν με τον επανυπολογισμό του νόμου Κατρούγκαλου τον Μάιο του 2016.