Νέο ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε σήμερα στο ελληνικό 10ετές ομόλογο.
Μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να αρχίσει νέο κύκλο ποσοτικής χαλάρωσης, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου υποχώρησε. Εφτασε ως το 1,49% από 1,61% που κυμαίνονταν την Τετάρτη. Ωστόσο στη συνέχεια αρκετοί επενδυτές έσπευσαν να κατοχυρώσουν τα κέρδη τους προχωρώντας σε ρευστοποιήσεις οι οποίες οδήγησαν την απόδοση του στο 1,54%.
Στους περισσότερους τίτλους χωρών της ευρωζώνης παρατηρήθηκαν βελτιώσεις, καθώς η επιστροφή της ΕΚΤ στην αγορά χρέους με μηνιαίες αγορές ύψους 20 δισεκατομμυρίων ευρώ δημιουργεί μία μεγάλη πηγή ζήτησης, αναφέρει το in.gr.
Νωρίτερα η ΕΚΤ προχώρησε στην πρώτη μείωση επιτοκίων από τον Μάρτιο του 2016, ανακοινώνοντας ότι το επιτόκιο της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα μειωθεί κατά 10 μονάδες βάσης στο -0,50%. Το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης και το επιτόκιο της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης παραμένουν αμετάβλητα στα υφιστάμενα επίπεδα του 0,00% και 0,25%.
Τα βασικά επιτόκια θα παραμείνουν στα σημερινά ή χαμηλότερα επίπεδα ωσότου οι προοπτικές του πληθωρισμού να συγκλίνουν προς το 2%, τόνισε ο Μάριο Ντράγκι στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
«Υπάρχει ανάγκη για στάση διευκόλυνσης για παρατεταμένη περίοδο»
Ο κ. Ντράγκι ανέφερε ότι οι αποφάσεις της ΕΚΤ έλαβαν υπόψιν τις πιο πρόσφατες οικονομικές προβλέψεις και ότι υπάρχει ανάγκη για μία στάση διευκόλυνσης για παρατεταμένη περίοδο, τονίζοντας ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να προσαρμόσει όλα τα εργαλεία της ώστε να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός κινείται προς τον στόχο με συμμετρικό τρόπο.
Συνεπώς, το νέο πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού (ΑΡΡ) θα συνεχιστεί για όσο καιρό κριθεί απαραίτητο για την ενίσχυση του υποστηρικτικού ρόλο των επιτοκίων και θα ολοκληρωθεί λίγο πριν αρχίσει η κεντρική τράπεζα να αυξάνει τα επιτόκια.
Ο ίδιος σημείωσε ακόμα πως η κεντρική τράπεζα θα συνεχίσει να επανεπενδύει πλήρως τις πληρωμές κεφαλαίου από τις ωριμάνσεις τίτλων που αγοράστηκαν υπό το πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού για παρατεταμένη περίοδο μετά την ημερομηνία κατά την οποία θα αρχίσει η αύξηση των βασικών επιτοκίων της ΕΚΤ.
Όσον αφορά το τρίτο πρόγραμμα TLTRO, ανέφερε πως η διάρκεια του θα επιμηκυνθεί στα τρία χρόνια από δύο που ήταν προηγουμένως.
Ο Μάριο Ντράγκι σημείωσε, τέλος, ότι «έχουμε άνεση να αγοράζουμε ομόλογα για «μακρά περίοδο» χωρίς να αλλάξουμε το όριο.