Άλλα 20.000 κατασχετήρια καταθέσεων και ενοικίων ενεργοποίησε τον Ιούνιο η ΑΑΔΕ, συνεχίζοντας το άγριο πρέσινγκ σε όσους χρωστάνε στην εφορία αλλά δεν ρυθμίζουν τις οφειλές τους.
Πριν καλά καλά γίνει ληξιπρόθεσμη η πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι δημιούργησαν μια νέα γενιά απλήρωτων φόρων 692 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.
Την ίδια ώρα ο εισπρακτικός μηχανισμός της Αρχής το «τερμάτισε» με κατασχέσεις στο 59% των φορολογουμένων στους οποίους υπήρχε η δυνατότητα λήψης αναγκαστικών μέτρων είσπραξης καταγράφοντας την υψηλότερη επίδοση διαχρονικά.
Τα νεότερα στοιχεία δείχνουν ότι στο τέλος Ιουνίου τα φρέσκα ληξιπρόθεσμα από τις αρχές του έτους ανήλθαν σε 5,475 δισ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 727 εκατ. ευρώ σε σχέση με τα 4,748 δισ. ευρώ ένα μήνα νωρίτερα. Αν εξαιρεθούν τα μη φορολογικά χρέη προς το δημόσιο τότε η αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών περιορίζεται σε 692 εκατ. ευρώ δεδομένου ότι το συνολικό νέο στοκ ανήλθε σε 4,282 δισ. ευρώ από 3,590 δισ. ευρώ ένα μήνα νωρίτερα.
Στα ποσά αυτά έρχονται να προστεθούν και 90,168 δισ ευρώ παλαιών συσσωρευμένων ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων έως το τέλος του 2016. Τον Ιούλιο η κατάσταση εκτιμάται πως επιδεινώθηκε δραστικά δεδομένου ότι τρεις στους δέκα φορολογούμενους δεν πλήρωσαν εμπρόθεσμα την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος δημιουργώντας ένα νέο «φέσι» 671 εκατ. ευρώ.
Με όπλο τις κατασχέσεις και τα λοιπά αναγκαστικά μέτρα είσπραξης αλλά και ρυθμίσεις οφειλών, στα ταμεία του δημοσίου έχουν εισρεύσει από τις αρχές του έτους 2,320 δισ. ευρώ από παλαιές και νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές.
Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων φαίνεται πως έχει πάρει στα σοβαρά την προσπάθεια επιτάχυνσης των εισπράξεων με όπλο τις κατασχέσεις όπως τουλάχιστον αναδεικνύεται από την εξέλιξη τόσο του πλήθους των οφειλετών με ληξιπρόθεσμα χρέη όσο και από το πλήθος των φορολογουμένων που έχουν νιώσει ήδη το μακρύ χέρι τις εφορίας στους λογαριασμούς τους.
Στο τέλος του 2016 ληξιπρόθεσμες οφειλές είχαν 4.146.483 φορολογούμενοι και σε ένα υποσύνολο 1.647.711 ο εισπρακτικός μηχανισμός είχε τη δυνατότητα να επιβάλλει αναγκαστικά μέτρα είσπραξης.
Σε έναν στους δύο (50,92%) ή 839.056 είχαν επιβληθεί αναγκαστικά μέτρα. Έξι μήνες αργότερα οι διαφορές είναι αισθητές. Το πλήθος των φορολογουμένων με ληξιπρόθεσμα χρέη, όχι διότι αυξήθηκε η συνέπεια οικειοθελών πληρωμών, περιορίστηκε σε 3.805.423 φορολογούμενους. Από αυτούς, 1.608.263 φορολογούμενοι είναι ευάλωτοι σε κατασχέσεις και το ποσοστό των φορολογουμένων υπό αναγκαστικά μέτρα είσπραξης αυξήθηκε σε 59,14% ή συνολικά σε 951.114 φυσικά και νομικά πρόσωπα