Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ετοιμάζει νέες κινήσεις πίεσης και πολιορκίας όσων φορολογούμενων δεν εκπληρώνουν εμπρόθεσμα της φορολογικές τους υποχρεώσεις και δεν προχωρούν σε ρύθμιση τμηματικής εξόφλησής τους.
Πρόκειται για παρεμβάσεις που θα αρχίσουν να ξεδιπλώνονται εντός του έτους προκειμένου να αυξηθεί το ποσοστό το ποσοστό της φορολογικής συμμόρφωσης και εισπραξιμότητας των φόρων.
Οι κινήσεις που έχει σχεδιάζει η ΑΑΔΕ, όπως δημοσιεύει και το Capital.gr, σε αυτό το μέτωπο περιλαμβάνουν:
– τη διασύνδεση του taxis με το πληροφοριακό σύστημα του Κτηματολογίου. Στην ΑΑΔΕ υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι φορολογούμενοι οι οποίοι έχουν σημαντικές ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο δεν έχουν δηλώσει το σύνολο της ακίνητης περιουσίας τους προκειμένου να καθυστερήσουν τον εντοπισμό των ακινήτων τους από τη φορολογική διοίκηση αλλά και να αποφύγουν την πληρωμή του συνόλου του ΕΝΦΙΑ που τους αναλογεί.
Εφόσον το δικαστικό τμήμα της εφορίας ή της Επιχειρησιακής Μονάδας Είσπραξης της ΑΑΔΕ βρίσκεται αντιμέτωπο με ένα πλημμελώς συμπληρωμένο έντυπο ακίνητης περιουσίας Ε9 θα πρέπει να καταφύγει στη χρονοβόρα διαδικασία της αλληλογραφίας και αναζήτησης των ακινήτων του οφειλέτη από τα υποθηκοφυλακεία και τα κτηματολογικά γραφεία.
Με τη διασύνδεση των πληροφοριακών συστημάτων taxis και κτηματολογίου ο εντοπισμός και η επαλήθευση της ακίνητης περιουσίας κάθε φορολογούμενου θα επιταχυνθεί σημαντικά. Ο ταχύτερος εντοπισμός οδηγεί και σε ταχύτερη κατάσχεση και πλειστηριασμούς
– την αλλαγή του νομικού πλαισίου για την προστασία των τραπεζικών θυρίδων από το άνοιγμα και τη δέσμευση. Οι ενδείξεις που υπάρχουν στη φορολογική διοίκηση είναι ότι σε τραπεζικές θυρίδες φυλάσσονται από οφειλέτες της εφορίας αλλά και γενικά φορολογούμενους που ελέγχονται για φοροδιαφυγή σημαντικά ποσά σε μετρητά καθώς και τιμαλφή και άλλα πολύτιμα αντικείμενα.
Το ευκολότερο άνοιγμα και δέσμευση του περιεχομένου των τραπεζικών θυρίδων σημαίνει και ταχύτερες εισπράξεις με αναγκαστικά μέτρα από την εφορία
– επικαιροποίηση των στοιχείων επικοινωνίας όλων των φορολογούμενων που διατηρεί στα αρχεία της η φορολογική διοίκηση. Η επικαιροποίηση στοχεύει στο να γνωρίζει η εφορία αριθμό κινητού τηλεφώνου και email προκειμένου να αποστέλλει ειδοποιήσεις για όλες τις φορολογικές υποχρεώσεις των φορολογούμενων
– πραγματοποίηση εντός του 2018 τουλάχιστον 100.000 τηλεφωνικών κλήσεων από τη φορολογική διοίκηση σε φορολογούμενους που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία. Η διεθνής αλλά και η ελληνική εμπειρία έχει δείξει, όπως λένε στο υπουργείο Οικονομικών, ότι η ενημέρωση των οφειλετών για τις οφειλές τους αυξάνει σημαντικά την πιθανότητα εξόφλησης ή ρύθμισής τους.