Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων του λεγόμενου Washington Group, που θα συνεδριάσει την Πέμπτη στον Καναδά, στο περιθώριο της Συνόδου των υπουργών Οικονομικών των επτά ισχυρών του κόσμου αναμένεται να βρεθεί την προσεχή Πέμπτη 31 Μαΐου το ζήτημα του ελληνικού χρέους.
Την ίδια στιγμή, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ανεβάζει στροφές στο μέτωπο των προαπαιτούμενων, καθώς μέχρι τα μέσα Ιουνίου πρέπει να έχει ψηφιστεί το σχετικό πολυνομοσχέδιο.
Καθοριστικής σημασίας θεωρείται το επόμενο δεκαπενθήμερο για την πορεία του ελληνικού προγράμματος, καθώς αναμένονται εξελίξεις σε όλα τα ανοικτά μέτωπα.
Το Washington Group
Στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών των κυριότερων οικονομιών της Ευρωζώνης (Γερμανίας, Γαλλίας, Ισπανίας και Ιταλίας), με τους επικεφαλής της ΕΚΤ, του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης και τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ για την Ευρώπη Πολ Τόμσεν ή ενδεχομένως και την ίδια την γενική διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, σύμφωνα με πληροφορίες θα διερευνηθούν οι λύσεις και οι πιθανότητες να βρεθεί κοινός τόπος στο ζήτημα του ελληνικού χρέους, που αποτελεί την διελκυστίνδα ανάμεσα σε Γερμανία και ΔΝΤ.
Η προσέγγιση στα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους θα σημάνει θετική έκθεση διατηρησιμότητας του ελληνικού χρέους και από το ΔΝΤ, η έκθεση του οποίου όμως θα δημοσιοποιηθεί στα τέλη Ιουλίου ή στις αρχές του Αυγούστου, λίγες ημέρες δηλαδή πριν τη λήξη του προγράμματος και την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα προσαρμογής.
Τα προαπαιτούμενα
Η Ελλάδα καλείται να ολοκληρώσει τα 88 προαπαιτούμενα και να συναινέσει στη συμφωνία μη αναστρεψιμότητας των μεταρρυθμίσεων, που έχουν συμφωνηθεί.
Η προθεσμία της 14ης Ιουνίου για την εκπλήρωσή τους είναι ανελαστική, καθώς στο Euro Working Group που θα πραγματοποιηθεί πριν τις 21 Ιουνίου, θα συζητηθεί η Έκθεση Συμμόρφωσης των θεσμών