Το επίσημο γαλλικό exit-poll δείχνει ξεκάθαρη νίκη του κόμματος Μακρόν, του En marche, με 32.2%.
Ακολουθούν οι Ρεμπουμπλικάνοι με 21.5% και η Λεπέν με 14%.
Αναλυτικά:
En marche (Mακρόν): 32.2%
Ρεπουμπλικάνοι / UDI :21.5%
Εθνικό Μέτωπο : 14%
Ανυπότακτη Γαλλία (Μελανσόν) 11%
Σοσιαλιστές: 10.2%
Τα πρώτα exit-poll από το Βέλγιο δίνουν επίσης νίκη του κόμματος Μακρόν με 30%-32%, σύμφωνα με το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο του Βελγίου, RTBF, που επικαλείται δύο exit poll.
Σύμφωνα με το RTBF, το συντηρητικό κόμμα oι Ρεπουμπλικάνοι κέρδισε μεταξύ 19% και 20% και ακολουθεί το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο με 17%, η Ανυπότακτη Γαλλία με 12% και το Σοσιαλιστικό Κόμμα με 7-8%, αναφέρει το parapolitika.
Το RTBF δεν ανέφερε ποιες εταιρίες δημοσκοπήσεων συνέλεξαν τα δεδομένα ούτε αναφέρθηκε σε λεπτομέρειες για τη μεθοδολογία που ακολούθησαν.
Εxit Poll για την LeSoir
En marche (Mακρόν): 29 -31%
Ρεπουμπικάνοι / UDI :18 -20%
Εθνικό Μέτωπο : 17 -18%
Ανυπότακτη Γαλλία (Μελανσόν) 12 - 13%
Σοσιαλιστές: 7- 8%.
Το κόμμα του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν οδεύει προς μια συντριπτική νίκη στις βουλευτικές εκλογές μετά τον σημερινό πρώτο γύρο που σηματοδοτήθηκε από την ιστορική κατάρρευση του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PS), τη σαφή οπισθοχώρηση της δεξιάς και του Εθνικού Μετώπου και μια αποχή ρεκόρ, καθώς περίπου ένας ψηφοφόρος στους δύο δεν προσήλθε στις κάλπες.
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις για έδρες από τους δημοσκόπους στις 20:00 (τοπική ώρα, 21:00 ώρα Ελλάδας), το προεδρικό κίνημα La Republique En Marche (REM) και ο σύμμαχός του, το MoDem, θα συγκεντρώσουν την ερχόμενη Κυριακή από 390 έως 445 από τις 577 έδρες της Εθνοσυνέλευσης, ευρισκόμενοι με απόσταση πάνω από την απόλυτη πλειοψηφία (289 βουλευτές).
Πάντα σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αυτές, το Σοσιαλιστικό Κόμμα, το οποίο ήλεγχε τη μισή απερχόμενη Εθνοσυνέλευση, θα καταρρεύσει συγκεντρώνοντας γύρω στις 15 έως 40 έδρες, δηλαδή ακόμη λιγότερες από τις 57 της μεγάλης ήττας του 1993.
Η δεξιά, η οποία ήλπιζε στην αρχή της προεκλογικής εκστρατείας να στερήσει την πλειοψηφία από τον νέο πρόεδρο Μακρόν, θα συγκεντρώσει συνολικά 80 έως 132 βουλευτές των Ρεπουμπλικάνων (LR) και του UDI.
Ένα μέρος εξ αυτών αναμένεται ότι θα υποστηρίξει τελικά την προεδρική πλειοψηφία.
Όσο για το Εθνικό Μέτωπο (FN), έναν μήνα μετά την επίδοση ρεκόρ στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, εκτιμάται ότι θα συγκεντρώσει μόνο 1 έως 10 έδρες έναντι 2 που είχε στην προηγούμενη Εθνοσυνέλευση, με μια επίδοση 13% έως 14%, που απέχει πολύ από το σκορ της Μαρίν Λεπέν στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών (21,30%).
Για το FN είναι μια απογοήτευση: το όριο των 15 βουλευτών για να μπορεί να σχηματίσει μια κοινοβουλευτική ομάδα είχε αποτελέσει από καιρό τον ελάχιστο στόχο. Στις προεδρικές εκλογές, η ηγέτης του Εθνικού Μπετώπου είχε πράγματι ξεπεράσει το 50% σε 45 περιφέρειες κατά τον δεύτερο γύρο.
Η Ανυπότακτη Γαλλία του Ζαν-Λικ Μελανσόν θα λάβει από την πλευρά της 10 έως 23 έδρες, του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος (PCF) περιλαμβανομένου.
Έπειτα από μια υποτονική εκστρατεία στη διάρκεια της οποίας το REM αύξησε σαφώς την απόσταση από τους αντιπάλους του, η αποχή κονιορτοποιεί το προηγούμενο ρεκόρ σε πρώτο γύρο, που είχε γίνει το 2012 (42,8%, μετά 44,6% στον δεύτερο γύρο).
Όσον αφορά το ποσοστό συμμετοχής αυτό εκτιμάται σε περίπου 51%.
Το ποσοστό συμμετοχής στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών είχε φθάσει το 40,75% στις 17:00 τοπική ώρα, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, σημειώνοντας σημαντική υποχώρηση, σχεδόν οκτώ ποσοστιαίων μονάδων, σε σχέση με τον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών του 2012 την ίδια ώρα (48,31%).
Αν αυτή η τάση επιβεβαιωθεί, θα πρόκειται για το πιο χαμηλό ποσοστό συμμετοχής στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών στην Πέμπτη Δημοκρατία.
Ο Μπερνάρ Ακογιέ, ο γενικός γραμματέας του κόμματος Οι Ρεπουμπλικάνοι (LR), δήλωσε σήμερα ότι ο πρώτος γύρος των βουλευτικών εκλογών ήταν «απογοητευτικός για την πολιτική μας οικογένεια».
Ωστόσο μιλώντας στη France 2 ο πρώην πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης επισήμανε πως το LR και οι κεντρώοι σύμμαχοί του του UDI είναι «η δεύτερη δύναμη της χώρας» μετά τον πρώτο γύρο και απηύθυνε έκκληση για «μια αφύνπιση» ώστε να μην βρεθεί η Γαλλία «με ένα και μοναδικό κόμμα».
Η Βαλερί Πεκρές, η πρόεδρος του LR στην περιφέρεια Ιλ-ντε-Φρανς, κάλεσε τους πολίτες «σε κινητοποίηση στον δεύτερο γύρο επειδή έχουμε τον κίνδυνο ενός πολύ ηγεμονικού κόμματος, του ενός και μόνου κόμματος, της ενιαίας σκέψης, του μοναδικού προγράμματος», δήλωσε στην TF1.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κριστόφ Καστανέρ υπογράμμισε απόψε πως «τίποτα δεν έχει κριθεί» και πως πρέπει «να παραμείνουμε σε κινητοποίηση», διαβεβαιώνοντας παράλληλα πως οι υπουργοί που είναι υποψήφιοι, περιλαμβανομένου και του ιδίου, είναι «ήρεμοι» σχετικά με τις πιθανότητες πρόκρισής τους στον δεύτερο γύρο.
«Τίποτα δεν έχει κριθεί, οι εκλογές διεξάγονται σε δύο γύρους. Πρέπει να παραμείνουμε σε κινητοποίηση», δήλωσε ο Καστανέρ στο TF1, σημειώνοντας την «κρίση εμπιστοσύνης που δείχνει αυτή η χαμηλή συμμετοχή».
Όσον αφορά τα έξι μέλη της κυβέρνησης που είναι υποψήφιοι στις εκλογές είπε: «Πιστεύω πως οι άλλοι υπουργοί και εγώ είμαστε ήρεμοι σε αυτές τις εκλογές. Σε ό,τι με αφορά, είμαι περίπου στο 45% στον πρώτο γύρο» στο διαμέρισμα Αλπ ντε Οτ-Προβάνς.
Εκτός από τον Καστανέρ, και για άλλα πέντε μέλη της κυβέρνησης, που οφείλουν να παραιτηθούν σε περίπτωση που ηττηθούν, κρίνεται το μέλλον τους στις εκλογές αυτές: για τον Ρισάρ Φεράν, τον Μπρουνό Λε Μερ, την Ανίκ Ζιραρντέν, τη Μαριέλ ντε Σαρνέζ και τη Μουνίρ Μαζουμπί.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ψήφισε το μεσημέρι στο θέρετρο του Τουκέ (περιφέρεια Πα-ντε-Καλέ), συνοδευόμενος από τη σύζυγο του, πλήθος υποστηρικτών του και κατοίκων της περιοχής.