«Περισσότερη ελάφρυνση χρέους θα έρθει το επόμενo διάστημα εφόσον χρειάζεται» τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ εξηγώντας πως αν η ανάπτυξη δεν είναι αυτή που περιμένουμε στην Ελλάδα υπάρχει ένας μακροχρόνιος μηχανισμός ελάφρυνσης (δείχνοντας προς την απόφαση του Eurogroup της 15ης Ιουνίου), αναφέρει το newmoney.
Μεταρρυθμίσεις για πολλά χρόνια
Μιλώντας στο συνέδριο του Economist ο πρόεδρος του Eurogroup σημείωσε ότι «περάσαμε μια πολύ δύσκολη περίοδο, δεν χρειάζεται να σας θυμίσω την αρχή του 2015 όταν φτάσαμε πολύ κοντά σε μια κρίση που θα ήταν εξαιρετικά καταστροφική για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη» ενώ έστειλε μήνυμα ότι «θα προχωρήσουμε μαζί». «Αυτό σημαίνει ότι για πολλά χρόνια θα έχουμε πιο πολλές μεταρρυθμίσεις, θα έχουμε κι άλλη προσαρμογή; Ναι», είπε.
Μιλώντας ευρύτερα τόνισε ότι οι εκλογές στη Γερμανία δεν θα αλλάξουν τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί στο Eurogroup. «Πρέπει να δούμε το χρέος, ναι. Αλλά δεν νομίζω ότι αλλάζει κάτι σε αυτό με τις εκλογές στη Γερμανία. Είναι βαθιά ριζωμένη η άποψη ότι πρέπει η ελάφρυνση να γίνεται με μεταρρυθμίσεις εάν χρειασθεί» τόνισε. Για το πολιτικό σκέλος είπε ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί καθώς «ο λαϊκισμός είναι ακόμη σε φάση ανόδου, ακόμη και στη Γερμανία».
Παράλληλα, παραδέχτηκε ότι ίσως δεν έγιναν σωστά όλα όσα έπρεπε στην κρίση στην Ευρωζώνη. «Τώρα όμως έχουμε θεσμούς που πριν δεν είχαμε. Η άνοδος της ακροδεξιάς -και στη Γερμανία- δείχνει ότι πρέπει να σχεδιάσουμε σωστά τα επόμενα βήματα προς την Ευρωπαϊκή ενοποίηση» προειδοποίησε, τονίζοντας ότι το πρώτο βήμα είναι η ενοποίηση των τραπεζών, στη συνέχεια η ενοποίηση των κεφαλαιαγορών και η δημιουργία ενός ευρωπαϊκού ΔΝΤ. Επιπλέον, τάχθηκε υπερ ενός μόνιμου υπουργού Οικονομικών στην Ευρώπη, ίσως με «έμμισθη σχέση και χωρίς να προέρχεται από κάποια κυβέρνηση».
Χουλιαράκης: πλεόνασμα 2,2% φέτος
Ο αναπλ. υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Χουλιάκης είπε στο ίδιο συνέδριο ότι η Ελλάδα θα πετύχει τον στόχο για ανάπτυξη 1,8% φέτος και 2,4% το 2018.
Τόνισε ότι η Αθήνα αναμένει πρωτογενές πλεόνασμα 2,1% ως 2,2% του ΑΕΠ φέτος (έναντι στόχου 1,75%) κάτι που σύμφωνα με τον αναπλ. υπουργό θα επιστρέψει την άνετη επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018.
Σημείωσε επίσης ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης ως το τέλος του έτους θα δώσει στη χώρα «καθαρό αέρα» για να έρθει πολλές φορές σε επαφή με τις αγορές και να συζητήσει με τους εταίρους το πλαίσιο για μετά τον Αύγουστο του 2018, μιλώντας για καθαρή έξοδο (clean exit) από το μνημόνιο.
Λιού: Χρειάζεται αναδιάρθρωση χρέους
Νωρίτερα, στο πάνελ που προηγήθηκε, ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάκ Λιού τόνισε ότι «το ΔΝΤ δεν βλέπει λύση που θα έχει διάρκεια χωρίς αναδιάρθρωση χρέους» στο ελληνικό ζήτημα.