Η όποια καθυστέρηση στη συμφωνία των δανειστών με την Ελλάδα θα κοστίσει σε όλους και όχι μόνο στην Αθήνα, διαμηνύει ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις.
Σε αποκλειστική συνέντευξή του στο Euro2day, o κ. Ντομπρόβσκις στέλνει μήνυμα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, λέγοντας ότι οι δανειστές είναι αντιμέτωποι με μία επιλογή: να δουλέψουν σκληρά για να βρεθεί συμφωνία πάνω στην πρόοδο που έχει επιτευχθεί, ή να διολισθήσουμε πίσω στην αβεβαιότητα, κάτι το οποίο θεωρεί επικίνδυνο.
«Θεωρώ ότι η επιλογή είναι εμφανής», υπογραμμίζει.
Για άλλη μια φορά κάνει λόγο για υπεραπόδοση της Ελλάδας το 2015 και το 2016 και προβλέπει ότι η χώρα μας θα πιάσει τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος το 2017 και ότι πάνω σε αυτά τα στοιχεία πρέπει να βασιστεί η όποια συμφωνία. Για το 2018, παραδέχεται πως υπάρχει ένα μικρό κενό, υποστηρίζει όμως ότι μπορεί να κλείσει πολύ εύκολα.
Αποκαλύπτει ότι οι θεσμοί δεν είναι ενωμένοι ως προς τις προβλέψεις τους και ότι θα πρέπει να βρουν μεταξύ τους μία κοινή συνισταμένη. Με άλλα λόγια, δεν μπορεί να εξακολουθούν να υπάρχουν άλλες προβλέψεις από την ΕΕ και άλλες από το ΔΝΤ.
Το κυριότερο, όταν ερωτάται για το μέλλον του προγράμματος, αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά, με το να επαναλαμβάνει απλώς τους όρους του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης: «Όσον αφορά στη συμμετοχή του ΔΝΤ, εργαζόμαστε στο πλαίσιο της συνθήκης του ESM, η οποία λέει ότι η Κομισιόν παρακολουθεί την εφαρμογή σε συνεργασία με την ΕΚΤ και όπου είναι δυνατόν, με το ΔΝΤ».
Ακολουθεί το κείμενο των ερωτήσεων - απαντήσεων:
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει επικρίνει τις προβλέψεις του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους ως αδικαιολόγητα απαισιόδοξες. Θα χρειαστεί το ΔΝΤ να αναπροσαρμόσει τις προβλέψεις του, για να παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα; Συμφωνείτε με την άποψη ότι το Ταμείο σκοπίμως έχει παράλογες απαιτήσεις, γιατί στοχεύει στην αποχώρησή του από την Ελλάδα;
Τη Δευτέρα η Κομισιόν παρουσίασε τις χειμερινές της προβλέψεις για το 2017. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η Ελλάδα έχει υπεραποδώσει σημαντικά στους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος το 2015 και το 2016, παρά το γεγονός ότι τα στοιχεία του 2016 θα επιβεβαιωθούν τον Απρίλιο. Αυτό είναι αποτέλεσμα του γεγονότος ότι η ελληνική οικονομία αποδίδει καλύτερα από το αναμενόμενο, λόγω και των μέτρων που έχουν υιοθετηθεί.
Είναι ασφαλές να πω ότι η Ελλάδα θα πιάσει τον στόχο του 1,75% σε πρωτογενές πλεόνασμα το 2017. Υπάρχει μόνο ένα μικρό κενό που πρέπει να καλυφθεί για το 2018 και είναι απολύτως επιτεύξιμο. Στις προβλέψεις φαίνεται επίσης ότι η προοπτική της οικονομικής ανάπτυξης της Ελλάδας είναι πολύ πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ - 2,7% φέτος και 3,1% το 2018.
Η ευθύνη όλων των πλευρών είναι να χτίσουν πάνω στην οικονομική ανάπτυξη που επιτυγχάνεται και να μην τη βάζουν σε κίνδυνο. Πρέπει να λάβουμε πολιτικές αποφάσεις, βασιζόμενοι πάνω στα στοιχεία. Τα στοιχεία που έχουμε δείχνουν ότι υπάρχει έδαφος για συγκρατημένη αισιοδοξία και υποστηρίζουμε ότι αυτό πρέπει να αξιολογηθεί. Και γι' αυτό τον λόγο τα στοιχεία του ΔΝΤ, κατά την άποψή μας, είναι στην παρούσα φάση πολύ απαισιόδοξα.
Μπορείτε να μας εξηγήσετε ποιο είναι το πρόβλημα που εμποδίζει την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης; Είναι ο ρόλος του ΔΝΤ, τα μέτρα που χρειάζεται να πάρει η Αθήνα μετά το 2018 ή και τα δύο;
Οι συζητήσεις συνεχίζονται και δεν είναι σωστό να τις φέρνουμε στο προσκήνιο μέσω του Τύπου. Ήδη υπάρχει πολύς θόρυβος γύρω από τις διαπραγματεύσεις, που είναι αρκετά αντιπαραγωγικός. Η συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί, εάν όλες οι πλευρές δείξουν πολιτική βούληση. Οι θεσμοί πρέπει να συζητήσουν τις διαφορές τους στις προβλέψεις και ακολούθως τις αξιολογήσεις για το δημοσιονομικό κενό, δηλαδή τους στόχους του προγράμματος. Οι ελληνικές αρχές πρέπει να ολοκληρώσουν την εφαρμογή όσων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων έχουν καθυστερήσει. Επίσης σε αυτό τον τομέα βλέπουμε αρκετή πρόοδο, υπάρχουν μόνο μερικά θέματα ακόμα που εκκρεμούν.
Το σενάριο της ρευστότητας με το σταγονόμετρο βρίσκεται στο τραπέζι; Δηλαδή, εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία, να ξαναδούμε το ίδιο σενάριο, η Ελλάδα να λάβει συγκεκριμένα μέτρα για συγκεκριμένα ποσά, ώστε να αποπληρώσει τα ομόλογα που λήγουν το καλοκαίρι;
Σίγουρα θέλω να αποφύγω τη σπέκουλα σε τέτοια σενάρια. Δεν μπορούμε να συγκρίνουμε την κατάσταση του τώρα με το τι έγινε το πρώτο εξάμηνο του 2015. Υπάρχει κοινή κατανόηση ότι χάθηκε χρόνος για να βρεθεί η συμφωνία, που θα έχει κόστος για όλους. Τα δεδομένα της ελληνικής οικονομίας έχουν δυναμώσει, υπάρχει ισχυρή προοπτική για ανάπτυξη, εάν βεβαίως οι μεταρρυθμίσεις εφαρμοστούν και το πρόγραμμα βρίσκεται εντός στόχων. Έτσι, οι αξιωματούχοι είναι αντιμέτωποι με αυτή την επιλογή: να δουλέψουν σκληρά, για να βρεθεί συμφωνία πάνω στην πρόοδο που έχει επιτευχθεί, ή να διολισθήσουμε πίσω στην αβεβαιότητα. Θεωρώ ότι η επιλογή είναι εμφανής.
Είναι τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος στο τραπέζι και μέρος της συνολικής λύσης, ώστε να παραμείνει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα; Μπορούν να ξεπεραστούν οι ενστάσεις κάποιων χωρών-μελών της ευρωζώνης;
Η Κομισιόν δεν είναι δανειστής της Ελλάδας και η ερώτηση αυτή απευθύνεται περισσότερο στους δανειστές. Όπως γνωρίζετε, το Eurogroup του Μαΐου συμφώνησε στο πακέτο των μέτρων για το χρέος που θα εφαρμοστεί σταδιακά, θα υπόκειται στις προϋποθέσεις του προγράμματος του ESM και αποκλείουν το κούρεμα του χρέους. Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ήδη εφαρμόζονται. Όσο για τα μεσοπρόθεσμα, το Eurogroup τα προβλέπει μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος. Όσον αφορά στη συμμετοχή του ΔΝΤ, εργαζόμαστε στο πλαίσιο της συνθήκης του ESM, η οποία λέει ότι η Κομισιόν παρακολουθεί την εφαρμογή σε συνεργασία με την ΕΚΤ και όπου είναι δυνατόν, με το ΔΝΤ.
Το συνολικό πακέτο πολιτικής που θα αποφασιστεί πρέπει να περικλείει τις προϋποθέσεις του προγράμματος, συμπεριλαμβανομένης και της προοπτικής να έρθει το ΔΝΤ με μια συμφωνία (arrangement). Πρέπει επίσης να υπάρχει και οδηγία για τη δημοσιονομική προσαρμογή μετά το τέλος του προγράμματος. Πρέπει να συμφωνήσουμε χωρίς καθυστέρηση, αλλά με γνώμονα μια ισορροπημένη συμφωνία.