Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις σημειώνει πως οι εξαγγελίες οδήγησαν σε μία «περιττή και άχρηστη» κατάσταση τη διαπραγμάτευση ανάμεσα στην Αθήνα και τους θεσμούς και πως η απόφαση του πρωθυπουργού να εξαγγείλει μονομερώς κοινωνικές παροχές μετέθεσε την ολοκλήρωση της αξιολόγησης για εβδομάδες εάν όχι για μήνες.
Σε συνέντευξη του που δημοσιεύεται στην «Καθημερινή της Κυριακής» ο κ. Ντομπρόβσκις αν και επιχειρεί να χαμηλώσει τους τόνους λέγοντας πως σε γενικές γραμμές το ελληνικό πρόγραμμα παραμένει «εντός τροχιάς» και πως η διαπραγμάτευση δεν είναι αδιέξοδη, εν τούτοις σημειώνει πως είναι «πιο ταραχώδης» σε σχέση με πριν από λίγες εβδομάδες, όταν οι Βρυξέλλες εκτιμούσαν θα μπορούσαν να πετύχουν τεχνική συμφωνία για την αξιολόγηση «αυτές τις μέρες».
Μάλιστα ο ίδιος μάλιστα τοποθετεί τον νέο ορίζοντα για συμφωνία μέσα στους «επόμενους μήνες».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε νωρίτερα και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος μιλώντας στην ισπανική εφημερίδα El Mundo σημείωσε πως μολονότι οι εξαγγελίες Τσίπρα δεν αναμένεται να επηρεάσουν σημαντικά τους δημοσιονομικούς στόχους της επόμενης διετίας έχουν πλήξει τις προσπάθειες αποκατάστασης της εμπιστοσύνης των δανειστών προς την Αθήνα.
Ο κ. Ντομπρόφσκις υπογράμμισε ότι βάσει του Μνημονίου η Ελλάδα δεν μπορεί να προσφέρει παροχές χωρίς πρότερη συζήτηση με τους θεσμούς, και υπενθύμισε ότι στο πρώτο πόρισμα των θεσμών για το πακέτο Τσίπρα καταγράφονται σημαντικές ανησυχίες.
Αναφερόμενος τέλος στις διαφωνίες ανάμεσα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, με αιχμή τους στόχους για πρωτογενές πλεόνασμα και τα δημοσιονομικά μέτρα που ίσως απαιτούνται για την επίτευξή τους, ο κ. Ντομπρόφσκις εκτίμησε ότι στην πραγματικότητα οι το χάσμα δεν είναι όσο μεγάλο όσο φαίνεται σε δημοσιεύματα.
Τι λένε οι αναλυτές
Οι τρέχουσες εντάσεις εγείρουν ερωτήματα σχετικά με την αξιοπιστία της ελληνικής κυβέρνησης αλλά και με τις μακροπρόθεσμες προοπτικές των μεταρρυθμίσεων, σημειώνει το think tank Stratfor.
Όπως υπογραμμίζει «μια καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης θα καθυστερήσει επίσης τη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία έχει δηλώσει ότι δεν θα αγοράσει ελληνικά ομόλογα μέχρι να λάβει διαβεβαιώσεις σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους από τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης, κάτι που η Αθήνα ήλπιζε θα συμβεί πριν από το τέλος του έτους».
Όπως προειδοποιεί το think tank λαμβάνοντας υπόψη ότι σε περίπτωση πρόωρων εκλογών η επανεκλογή του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι σε καμία περίπτωση σίγουρη μετά και την πτώση του στις δημοκοπήσεις, ο Αλέξης Τσίπρας θα αποφύγει τις εκλογές για όσο το δυνατόν περισσότερο. Παρόλα αυτά, αν η τριβή ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές αυξηθεί, οι πρόωρες εκλογές δεν μπορούν να αποκλειστούν.
Η απροθυμία εκ μέρους των πιστωτών, και της Γερμανίας ειδικότερα, να κάνουν οποιαδήποτε παραχώρηση προς την Ελλάδα θα κρατήσει ψηλά τις εντάσεις μέσα στις επόμενες εβδομάδες και ίσως και μήνες, αν και δεν αναμένεται να υπάρξει πλήρες ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις, εκτιμούν απ' την πλευρά τους οι αναλυτές της Citigroup.
Υπογραμμίζουν πως η τελευταία διαφωνία ανάμεσα στην Αθήνα και το Βερολίνο έχει περισσότερο να κάνει με το κατά πόσο η Ελλάδα μπορεί να λαμβάνει αποφάσεις σχετικά με τη δημοσιονομική και οικονομική πολιτική, χωρίς να έχει προηγουμένως διαβουλευθεί με τους πιστωτές της, και όχι με τον πραγματικό αντίκτυπο των μέτρων αυτών στις δημοσιονομικές ισορροπίες, σημειώνοντας πως οι επιπτώσεις των εξαγγελιών Τσίπρα δεν ξεπερνούν του 0,3% του ΑΕΠ.
Όπως επισημαίνει η αμερικάνικη τράπεζα, η Ελλάδα είναι σε καλό δρόμο για να την υπεραπόδοση των δημοσιονομικών στόχων του 2016.
Οι εξαγγελίες θα πρέπει να εξεταστούν στο πλαίσιο της απότομης πτώσης της δημοτικότητας της κυβέρνησης το τελευταίο διάστημα, εν μέσω των νέων γύρων δημοσιονομικής λιτότητας, όπως υπογραμμίζει η Citi.