Ετοιμα να κονταροχτυπηθούν για την είσοδο στην εγχώρια κτηματαγορά, κυρίως σε επαγγελματικά ακίνητα, είναι δεκάδες ξένα επενδυτικά σχήματα, που διαβλέπουν σημαντικές ευκαιρίες αποδόσεων τα επόμενα χρόνια, της τάξης του 7%-8% σε ετήσια βάση. Κορυφαίες εταιρείες διαχείρισης, όπως Apollo, Fortress, Bain και DK, βρίσκονται ήδη σε συζητήσεις με τις αρμόδιες διευθύνσεις των τραπεζών και «σκανάρουν» τα προβληματικά επιχειρηματικά χαρτοφυλάκια που βρίσκονται προς πώληση.
Οπως επισημαίνει τραπεζική πηγή μιλώντας στο «Βήμα», η ανάγκη των συστημικών ομίλων να ξεφορτωθούν όσο το δυνατόν γρηγορότερα ως και το τέλος του 2019 τουλάχιστον το 10% των «κόκκινων» ανοιγμάτων τους έχει κινητοποιήσει διεθνή funds, τα οποία εξετάζουν επενδύσεις αρκετών εκατομμυρίων ευρώ μέσω της δευτερογενούς αγοράς χρέους που δημιουργείται σταδιακά στη χώρα μας, αναφέρει το in.gr.
Επιτυχία στο πρώτο deal
Η πρώτη ρευστοποίηση δανείων με εγγυήσεις ακίνητα, που ολοκληρώθηκε από την Τράπεζα Πειραιώς τις προηγούμενες ημέρες, κατέδειξε την ισχυρή ζήτηση από το εξωτερικό.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στον διαγωνισμό που διενεργήθηκε έλαβαν πληροφορίες για το προς πώληση πακέτο συνολικά 32 funds, ενώ τέσσερα από αυτά κατέθεσαν στην τράπεζα δεσμευτικές προσφορές. Οπως επισημαίνει ο κ. Γεώργιος Γεωργακόπουλος, ανώτερος γενικός διευθυντής της Τράπεζας Πειραιώς, «η προσφορά επαγγελματικών χώρων υψηλών προδιαγραφών κινείται σε χαμηλά επίπεδα σε σχέση με τη ζήτηση, δίνοντας στους τραπεζικούς ομίλους με ποιοτικά ενέχυρα τη δυνατότητα να πετύχουν σημαντικά έσοδα από την πώλησή τους».
Σύμφωνα με τον ίδιο, το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τη βελτίωση των μακροοικονομικών προοπτικών, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την επίτευξη ικανοποιητικών τιμολογήσεων στις πωλήσεις «κόκκινων» δανείων που θα πραγματοποιηθούν την επόμενη διετία. Εξάλλου, σημειώνει πως «το πρώτο deal της Τράπεζας Πειραιώς συνέβαλε καθοριστικά για τη δημιουργία ενός νέου οικοσυστήματος στην ελληνική αγορά, αποτελούμενο από νομικά και μεσιτικά γραφεία, πάσης φύσεως συμβούλους και εκτιμητές, πάνω στο οποίο θα στηριχθούν οι επόμενες συναλλαγές των τεσσάρων συστημικών ομίλων».