Στρατηγική συμφωνία-μαμούθ στα εξοπλιστικά προγράμματα πρότεινε στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου, Γουίλμπουρ Ρος.
Χρησιμοποιώντας ως μοχλό πίεσης τις προκλήσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον εξοπλισμό της Άγκυρας με τα υπερσύγχρονα πυραυλικά συστήματα ρωσικής προέλευσης S-400, ο Γουίλμπουρ Ρος έθεσε ζήτημα αγοράς από την Ελλάδα των μαχητικών νέας γενιάς F-35.
Στην ουσία ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας μέσω της πρότασης για αγορά από την Ελλάδα των F-35 επιχειρεί να εκβιάσει την Άγκυρα για να σταματήσει τιςσυναλλαγές της με την Τουρκία. Βέβαια η πρόταση περιλαμβάνει ένα πακέτο συνεργειών στα εξοπλιστικά προγράμματα.
Σύμφωνα πληροφορίες, οι Αμερικανοί σε περίπτωση που κλείσει η συμφωνία για τα F-35 είναι διατεθειμένοι να συμμετέχουν στρατηγικά στην EAB (Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία), ενώ παράλληλα υπόσχονται μία σειρά από συνεργασίες στον τομέα των εξοπλιστικών.
Οι πιέσεις που δέχεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόσο για την αγορά των F-35 όσο και για την υλοποίηση της συμφωνίας για την αναβάθμιση των F-16 είναι έντονες και εκτός από την οικονομική παράμετρο αποκτούν και γεωστρατηγικό χαρακτήρα.
Οι Αμερικανοί υπόσχονται ακόμα να συμμετέχουν στο διαγωνισμό για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά αλλά και στην κατασκευή επισκευαστικής βάσης ελικοπτέρων για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ.
Στο Μαξίμου επικρατεί προβληματισμός με δεδομένο ότι στην ίδια κατεύθυνση πιέζει και η Γαλλία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δεσμευτεί στον Εμανουέλ Μακρόν για την αγορά δύο γαλλικών φρεγατών οι οποίες, μαζί με τα οπλικά συστήματα, κοστίζουν 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ.
Ο Γάλλος Πρόεδρος είχε προτείνει στον Έλληνα πρωθυπουργό μία συμφωνία που θα διευκόλυνε την αποπληρωμή τους.
Η προκαταβολή για τις γαλλικές φρεγάτες υπολογίζεται σε τετρακόσια εκατομμύρια ευρώ ενώ τα υπόλοιπα θα πληρωθούν σε βάθος χρόνου, όταν η Ελλάδα εξασφαλίσει απόφαση για τη μείωση των πλεονασμάτων.
Δέσμευση για την αγορά γαλλικών φρεγατών είχε αναλάβει και ο Αλέξης Τσίπρας αλλά, λόγω των Εκλογών, δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει τη συμφωνία.
Στο παιχνίδι μπαίνουν δυναμικά και οι Γερμανοί που επιχειρούν δυναμική επιστροφή τόσο στα εξοπλιστικά όσο και στα ενεργειακά. Το Βερολίνο έχει διαμηνύσει στον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι θα συμμετέχει στο διαγωνισμό για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά μόνο αν η κυβέρνηση δεσμευτεί να αγοράσει γερμανικές φρεγάτες, ένα μέρος της κατασκευής των οποίων θα υλοποιηθεί από τον Σκαραμαγκά.
Οι Γερμανοί συνδέουν τη συμμετοχή τους στα εξοπλιστικά με μία σειρά επενδύσεων στο χώρο της ενέργειας. Για να επενδύσει στη ΔΕΗ έναςγερμανικός κολοσσός, το Βερολίνο βάζει προϋποθέσεις για μία σειρά από συνεργείες σε όλους τους τομείς της Οικονομίας.
Πάντως, σε καμία περίπτωση το Βερολίνο δεν πρόκειται να ανεχθεί νέα αγοράεξοπλιστικών από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Γερμανοί είναι αυτοί που δανειοδότησαν την Ελλάδα και την κράτησαν όρθια και γι’αυτό δεν μπορεί με τα κεφάλαια των Ευρωπαίων να αγοράζει πανάκριβα μαχητικά από τις ΗΠΑ.
Οπως αντιλαμβάνεστε, το πρόβλημα μας γίνεται σύνθετο. Στο παρασκήνιομαίνεται ο πόλεμος ανάμεσα σε Αμερικανούς, Γερμανούς και Γάλλους και το επόμενο διάστημα θα φανεί με ποιους τελικά θα υπογράψει συμφωνίες η Κυβέρνηση.