Πρώτα οι μεταρρυθμίσεις: Σ' αυτό επέμεινε και σήμερα η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ σε δηλώσεις της στις Βρυξέλλες.
Η κ.Λαγκάρντ είπε ότι θα χρειασθεί αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, αλλά το πως θα γίνει αυτό θα αποφασισθεί μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος, το 2018.
Συνεχίζοντας η σιδηρά κυρία, σημείωσε ότι το περίγραμμα της αναδιάρθρωσης μπορεί να συζητηθεί πριν. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η κ.Λαγκάρντ υποστήριξε ότι το Ταμείο δεν ζητά περισσότερη λιτότητα από την Ελλάδα, αλλά ζητά να εφαρμοσθούν τα μέτρα και οι μεταρρυθμίσεις που έχουν συνομολογηθεί από το 2016.
H κ.Λαγκάρντ είπε ότι «βρισκόμαστε στα μισά του δρόμου όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα και ακόμη υπάρχει διχογνωμία στο αν θα συμμετέχουμε στο πρόγραμμα ή όχι».
Η κ. Λαγκάρντ, υιοθετώντας ουσιαστικά τη γραμμή Σόιμπλε, υποστήριξε ότι το Ταμείο δεν θα επιμείνει σε μέτρα για το χρέος πριν την ολοκλήρωση του προγράμματος. Νωρίτερα, η κ.Λαγκάρντ είχε σημειώνει ότι θα ήθελε να μπορούσε να πει ότι «μιλάμε για νίκη στην Ελλάδα», αλλά αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να κάνουν οι ίδιοι οι Έλληνες. Όλοι ξέρουμε και σκεφτόμαστε τη μεσαία τάξη, που σήκωσε το μεγαλύτερο βάρος στην εφαρμογή αυτού του προγράμματος, όλοι ξέρουμε την ανεργία και ειδικά των νέων στην Ελλάδα και όλοι ξέρουμε πόσοι νέοι επιστήμονες έχουν εγκαταλείψει τη χώρα».
Για την επικεφαλής του ΔΝΤ κρίσιμο είναι «να επανέλθει η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία, ώστε οι επενδυτές να επιστρέψουν.»
Μιλώντας πριν από τις συνόδους του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, που θα πραγματοποιηθούν την επόμενη εβδομάδα στην Ουάσιγκτον, η Λαγκάρντ κάλεσε τις χώρες να ενισχύσουν τη μεταπολεμική αρχιτεκτονική για το ελεύθερο εμπόριο, συνεργαζόμενες πολυμερώς για την επίλυση εμπορικών ζητημάτων, όπως ο περιορισμός των υπερβολικών εξωτερικών ανισορροπιών.
Στη γραπτή ομιλία της δεν αναφέρθηκε ειδικά στην εμπορική ατζέντα "πρώτα η Αμερική» του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, η οποία αποσκοπεί στον περιορισμό των εισαγωγών στη χώρα. Σημείωσε, όμως, ότι ο περιορισμός του εμπορίου θα είναι ένας «αυτοτραυματισμός» που θα αποδιαρθρώσει τις εφοδιαστικές αλυσίδες και θα αυξήσει τις τιμές των ενδιάμεσων και καταναλωτικών προϊόντων, πλήττοντας περισσότερο τους φτωχούς.
Για πρώτη φορά μετά από χρόνια, είπε η Λαγκάρντ, η παγκόσμια οικονομία «είναι ανέμελη», με το Ταμείο να ετοιμάζεται να ανακοινώσει στις 18 Απριλίου τις νέες εκτιμήσεις του για την ανάπτυξη. «Τα καλά νέα είναι ότι, μετά από έξι χρόνια απογοητευτικής ανάπτυξης, η παγκόσμια οικονομία αποκτά δυναμική, καθώς μία κυκλική ανάκαμψη διατηρεί την προοπτική για περισσότερες θέσεις εργασίας, υψηλότερα εισοδήματα και μεγαλύτερη ευημερία στο μέλλον».
Οι προοπτικές, πρόσθεσε, είναι καλύτερες για τις αναπτυγμένες οικονομίες, όπου η μεταποιητική δραστηριότητα είναι ισχυρότερη, καθώς και για τις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες, οι οποίες θα συνεισφέρουν περισσότερο από τα τρία τέταρτα της αύξησης του παγκόσμιου ΑΕΠ φέτος. Οι υψηλότερες τιμές του πετρελαίου και των πρώτων υλών έχουν βοηθήσει πολλούς εξαγωγείς πρώτων υλών, αλλά τα έσοδά τους θα παραμείνουν χαμηλότερα σε σχέση με τα χρόνια της μεγάλης ανόδου.
«Ταυτόχρονα», συνέχισε η Λαγκάρντ, «υπάρχουν σαφείς καθοδικοί κίνδυνοι: η πολιτική αβεβαιότητα, περιλαμβανομένης αυτής στην Ευρώπη, η δαμόκλειος σπάθη του προστατευτισμού που επικρέμαται πάνω από το παγκόσμιο εμπόριο και οι πιο σφιχτές χρηματοπιστωτικές συνθήκες διεθνώς, που θα μπορούσαν να προκαλέσουν άτακτες εκροές κεφαλαίων από τις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες».
Επανέλαβε την έκκλησή της να χρησιμοποιούν οι χώρες τη δημοσιονομική και τη νομισματική πολιτική για να ενισχύσουν τη ζήτηση και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να κάνουν τις οικονομίες πιο αποδοτικές.