Προβάδισμα δέκα μονάδων δίνει στη Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ δημοσκόπηση της Metron Analysis για την εφημερίδα Τα ΝΕΑ.
Στην πρόθεση ψήφου το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης συγκεντρώνει ποσοστό 26% έναντι 16,1% του ΣΥΡΙΖΑ.
Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Δημοκρατική Συμπαράταξη με 6,2% και ακολουθούν Χρυσή Αυγή με 5,2%, ΚΚΕ με 5%, Ένωση Κεντρώων με 2,4%, το Ποτάμι με 2%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 2%, η Πλεύση Ελευθερίας με 1,4%, η Λαϊκή Ενότητα με 1,2% ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος φτάνει το 10%.
Με τα σημερινά ποσοστά, σε μια επτακομματική Βουλή, η ΝΔ συγκεντρώνει 149 έδρες, οι οποίες όμως αυξάνονται έως τις 160 έδρες, εάν δύο ή περισσότερα από τα κόμματα που κινούνται κοντά το όριο του 3% βρεθούν εκτός Βουλής.
Το προβάδισμα γινεται ακόμα μεγαλύτερο όταν αφορά την εκτίμηση ψήφου καθώς εκεί η ΝΔ συγκεντρώνει 36,7% έναντι 22,7% του ΣΥΡΙΖΑ.
Ακολουθούν 8,8% για τη ΔΗΣΥ, 7,3% για τη Χρυσή Αυγή, 7,1% για το ΚΚΕ, 3,4% για την Ένωση Κεντρώων, 2,9% για τους ΑΝΕΛ, 2,8% για το Ποτάμι.
Προβάδισμα έχει η ΝΔ και στην παράσταση νίκης με το 68% να προβλέπει νίκη της σε περίπτωση εκλογών με μόλις το 17% να βλέπει νίκη του ΣΥΡΙΖΑ.
Στο ερώτημα για τον καταλληλότερο για πρωθυπουργό ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνει ποσοστό 25% έναντι 13% του Αλέξη Τσίπρα αν και την πλειονότητα των απαντήσεων κερδίζει με 43% ο «κανένας».
Όσον αφορά την αξιολόγηση της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού το 71% απαντά αρνητικά για τον Αλέξη Τσίπρα και το 75% για την κυβέρνησή του.
Την ίδια ώρα 8 στους 10 αξιολογούν αρνητικά την οικονομική κατάσταση της χώρας με το 53% να πιστεύει ότι τους επόμενους μήνες τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα καθώς ένα 32% προβλέπει ότι θα μείνουν στάσιμα και ένα 13% ότι θα καλυτερέψουν.
Τι δείχνει η Δημοσκόπηση
Από την πανελλαδική μέτρηση, που καλύπτει χρονικά τη μάχη των πολιτικών αρχηγών στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, αλλά και τα γεγονότα που ακολούθησαν, όπως το ζήτημα με την επένδυση στη Χαλκιδική και την οικολογική καταστροφή στον Σαρωνικό, επιβεβαιώνεται ουσιαστικά μια μη αναστρέψιμη εικόνα για το πολιτικό σκηνικό που διαμορφώθηκε ήδη από τις αρχές του έτους, καθώς το άνοιγμα της ψαλίδας υπέρ της αξιωματικής αντιπολίτευσης διατηρείται σχεδόν αμετάβλητο (στις 14 ποσοστιαίες μονάδες).
Το μόνο εκλογικό αίνιγμα, σύμφωνα με τη μέτρηση, έχει να κάνει με την οροφή της ΝΔ και την κοινοβουλευτική υπεροπλία της στην επόμενη Βουλή.
Κι αυτό γιατί στα ποσοστά που ήδη κινείται το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης (περί του 36%-37%) η αυτοδυναμία δείχνει εξαιρετικά πιθανή και εξαρτάται από τον αριθμό των κομμάτων που θα εξασφαλίσουν την κοινοβουλευτική εκπροσώπησή τους.
Με τα σημερινά ποσοστά, σε μια επτακομματική Βουλή, η ΝΔ συγκεντρώνει 149 έδρες, οι οποίες όμως αυξάνονται έως τις 160 έδρες, εάν δύο ή περισσότερα από τα κόμματα που κινούνται κοντά το όριο του 3% βρεθούν εκτός Βουλής.
Στην πραγματικότητα, και η νέα έρευνα επιβεβαιώνει ότι με τη συμπλήρωση της διετίας από τις τελευταίες εθνικές εκλογές και την επανασυγκρότηση του κυβερνητικού συνασπισμού ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, έχει συντελεστεί μια μεγάλη μεταστροφή του εκλογικού σώματος που προδικάζει εν πολλοίς και την επόμενη ημέρα.
Μέσα σε αυτό το σκηνικό καταλυτική είναι και η υπεροπλία του Κυριάκου Μητσοτάκη έναντι του Αλέξη Τσίπρα ως προς την καταλληλότητα για την πρωθυπουργία, ενώ συντριπτικό είναι το προβάδισμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και στη λεγόμενη παράσταση νίκης.
Η πολιτική αντεπίθεση που επεδίωξε ο κυβερνητικός συνασπισμός από τις αρχές Σεπτεμβρίου, με την επίσκεψη Μακρόν και την πρωθυπουργική παρουσία στη ΔΕΘ, είχε οριακά μόνον αποτελέσματα – πρωτίστως έβαλε φρένο στην πολύμηνη καθίζηση του ΣΥΡΙΖΑ, παρά διαμόρφωσε συνθήκες για μια ουσιαστική ανάκαμψη της κυβέρνησης.
Αντίστοιχο φρενάρισμα, εξάλλου, καταγράφεται και στην απαισιοδοξία της ελληνικής κοινωνίας, η οποία παραμένει σε δυσθεώρητα ύψη (άνω του 75%).