Το ATHENS LAW FORUM ΟΝ ΤΑΧΑΤΙΟΝ, το οποίο διοργανώνει η Palladian για τέταρτη συνεχή χρονιά με Scientific Partner τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΑΚΚΟΥΛΑ Α.Ε. και Knowledge Partner την Altium Training, ξεκίνησε στο N.J.V. Athens Plaza, υπό την αιγίδα του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΟΕΕ), του Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ) και του Ελληνογερμανικού Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου.
Ο Κωνσταντίνος Κόλλιας, Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητήριου Ελλάδος, στον χαιρετισμό του ανέφερε ότι ένας από τους βασικότερους λόγους υποχώρησης της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, κατά έξι θέσεις όπως έδειξε η πρόσφατη έρευνα Doing Business in Greece, είναι το φορολογικό περιβάλλον. Για δύο βασικούς λόγους: το ύψος των φορολογικών συντελεστών και του συνόλου των επιβαρύνσεων, που καλείται να πληρώσει μια επιχείρηση στη χώρα μας και την αστάθεια και τις συνεχείς αλλαγές του. Στο κρίσιμο σημείο που βρίσκεται τώρα η ελληνική οικονομία απαιτούνται συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις, τα αποτέλεσματα των οποίων θα φανούν τόσο βραχυπρόθεσμα, όσο και μακροπρόθεσμα.
Νομοθετική διάταξη με την οποία ο ακατάσχετος λογαριασμός θα μπορεί ακόμη και μετά την εντολή κατάσχεσης, να τροφοδοτεί τις βασικές λειτουργίες της επιχείρησης (πληρωμή μισθοδοσίας, οφειλών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία και βασικών προμηθευτών) και να καθορίζεται το ύψος του ακατάσχετου ποσού, βάσει των απολογιστικών δεδομένων της οικονομικής λειτουργίας κάθε επιχείρησης.
Με αυτόν τον τρόπο, θα αποτραπεί το κλείσιμο ουκ ολίγων επιχειρήσεων, που σήμερα, δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις λειτουργικές ανάγκες τους, με αποτέλεσμα και τη διατήρηση των θέσεων εργασίας.
Ο επανασχεδιασμός του συστήματος υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες και επιστήμονες, ώστε να αποφύγουν το λουκέτο ή την φοροδιαφυγή. Παράλληλα είναι απαραίτητη η διατήρηση του καθεστώτος των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά και η επέκτασή του στις ακριτικές περιοχές που προβλέπεται άλλωστε από άρθρο του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό το καθεστώς δεν είναι προνόμιο, αλλά ανταγωνιστικό ισοδύναμο για τα μειονεκτήματα που δημιουργεί η εδαφική ασυνέχεια, παράγοντας ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού προϊόντος και πολιτική για την ανάπτυξη των νησιών.
Σημαντική θα είναι και η παρέμβαση προς τη μείωση των φορολογικών συντελεστών και η ταυτόχρονη δέσμευση του κράτους για τη διατήρηση αυτού του καθεστώτος για τουλάχιστον μια πενταετία, ώστε να μπορούν να λειτουργούν όλοι με σχεδιασμό για το μέλλον χωρίς αιφνιδιασμούς.
Για να πραγματοποιηθούν όλα αυτά απαιτείται ο πολιτικός κόσμος να κάτσει στο ίδιο τραπέζι και να συμφωνήσει σε αυτή την προοπτική με εμάς τους φορείς να συμβάλλουμε με τις προτάσεις και την τεχνογνωσία μας προς αυτή την κατεύθυνση.
Ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.), Γιώργος Πιτσιλής στον χαιρετισμό του σημείωσε ότι το όραμά του είναι η Α.Α.Δ.Ε. να γίνει μία φορολογική διοίκηση εφάμμιλη των αντίστοιχων διεθνών, ενώ επισήμανε ότι καθήκον όσων εργάζονται στο Δημόσιο και συγκεκριμένα στην Α.Α.Δ.Ε. είναι να καταβάλλουν την ίδια προσπάθεια στην εργασία τους, όση προσπάθεια καταβάλλουν και οι φορολογούμενοι για να καταβάλλουν τους φόρους τους.
Ο κ. Πιτσιλής αναφέρθηκε στο σχέδιο της Α.Α.Δ.Ε., Blue Print, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το 2020. Σε αυτό προωθείται η πελατοκεντρική προσέγγιση μέσω της ηλεκτρονικοποίησης της επαφής του συναλλασόμενου με την Α.Α.Δ.Ε. δηλαδή μέσω email, τηλεφώνου κ.λ.π. και τη συστηματοποίηση των εγκυκλίων και των φορολογικών διατάξεων. Παράλληλα, σημείωσε ότι προωθεί τη διαλειτουργικότητα μεταξύ των δημοσίων υπηρεσίων και έδωσε ως παράδειγμα το θέμα των προστίμων για τα τέλη κυκλοφορίας, η οποία θα βελτιώσει την αποτελεσματικότητα των δημοσίων υπηρεσιών και της Α.Α.Δ.Ε. και θα διευκολύνει τον πολίτη, καθώς για θέματα με εμπλεκόμενες πολλές υπηρεσίες του Δημοσίου, θα απαιτείται μία μόνο επίσκεψη στο Δημόσιο από τον εμπλεκόμενο πολίτη.
Επίσης, τόνισε ότι με το νέο σχέδιο επιδιώκεται η δημιουργία ενός σύγχρονου συστήματος διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού και εργασιακού περιβάλλοντος, παράλληλα με την κεντρικοποίηση των λειτουργιών, που θα επιτρέψουν στην Α.Α.Δ.Ε. την εξοικονόμηση πόρων και ανθρωπίνου δυναμικού, ώστε να υπάρξει στροφή στη βασική λειτουργία της Α.Α.Δ.Ε. τον έλεγχο. Επισήμανε δε την ανησυχία που υπάρχει και στην Ελλάδα, αλλά και διεθνώς, ότι αν αποτύχει η πάταξη της φοροδιαφυγής, ο νομοταγής πολίτης θα αναρωτηθεί γιατί πληρώνει φόρους.
Αναφέρθηκε στην ανάπτυξη των πληροφοριακών συστημάτων, τα οποία έχουν σημαντικό ρόλο στις διασταυρώσεις στοιχείων και σε άλλες εργασίες της Α.Α.Δ.Ε. και γι’ αυτό τον σκοπό προχωρά η πρόσληψη στελεχών με κατάλληλες ικανότητες οι οποίες θα ολοκληρωθούν έως το 2018, παράλληλα με την ανανέωση του τεχνολογικού εξοπλισμού. Για την οποία υπογράμμισε ότι έχει πολύ καλή συνεργασία
με την αρμόδια υπουργό, Όλγα Γεροβασίλη, η οποία κατανοεί τη σπουδαιότητά της.
Διευκρίνισε δε, ότι η Α.Α.Δ.Ε. έχει καταφέρει να προχωρήσει σε μείωση του stock των επιστροφών κατά 50% τον μήνα Σεπτέμβριο και στοχεύει σύντομα να επανέλθει στις 90 ημέρες που προβλέπει η νομοθεσία.
Σε συζήτηση που ακολούθησε μεταξύ του κ. Πιτσιλή και του κ. Αντώνη Παπαγιαννίδη, ο οποίος έχει το συντονισμό του συνεδρίου, ο κ. Πιτσιλής επισήμανε ότι η Α.Α.Δ.Ε. είναι ανεξάρτητη, λειτουργεί με τεχνοκρατικά κριτήρια, αμεροληψία, ισότητα και διαφάνεια. Πρόσθεσε δε, ότι υπάρχει πολύ καλή συνεργασία με τους οικονομικούς εισαγγελείς, αλλά πρέπει να υπάρχει κατανόηση για τους διαφορετικούς στόχους των δύο πλευρών.