Πρεμιέρα για την τρίτη αξιολόγηση που η κυβέρνηση θέλει να έχει κλείσει μέσα σε 100 μέρες, μέχρι τον Ιανουάριο το αργότερο.
Στο κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας καταφτάνουν οι επικεφαλής των θεσμών για έναν πρώτο γύρο επαφών με την κυβέρνηση, πριν αναχωρήσουν την Παρασκευή.
Η κυβέρνηση τρέχει να μη χαθεί η δόση των 800 εκατ. ευρώ για τη χώρα, αλλά και να κλείσει η συμφωνία με τους θεσμούς για να τρέξουν άμεσα, μέσα στον Νοέμβριο, ο εξωδικαστικός συμβιβασμός και οι 120 δόσεις σε Εφορία και Ασφαλιστικά Ταμεία.
Το βάρος της διαπραγμάτευσης πάντως σήμερα, θα το σηκώσει μόνος του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κύριος Γιώργος Χουλιαράκης, καθώς ο υπουργός κύριος Ευκλείδης Τσακαλώτος αλλά και όλη η υπόλοιπη κυβέρνηση (οι κ.κ. Έφη Αχτσιόγλου, Γιώργος Σταθάκης, Κώστας Παπαδημητρίου, Όλγα Γεροβασίλη, Αλέξης Χαρίτσης, Χρήστος Σπίρτζης και πολλοί ακόμα υπουργοί που εμπλέκονται στην διαπραγμάτευση) θα βρίσκονται τις δύο πρώτες μέρες της αξιολόγησης σε άλλο ξενοδοχείο και θα εκφωνούν ομιλίες στα Ιωάννινα, στο Συνέδριο της Περιφέρειας Ηπείρου που διαρκεί Δευτέρα και Τρίτη.
Από την πρώτη συνάντηση που θα έχει ο κύριος Χουλιαράκης στις 3 το μεσημέρι με τους κ.κ. Ντέκλαν Κοστέλο (Κομισιόν), Φρανζίσκο Ντρούντι (ΕΚΤ), Νικολά Τζιαμαριόλι (ESM) και Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ), θα φανεί αν «θα ακουστεί μουσική στα αυτιά» της κυβέρνησης (όπως δήλωνε προ ημερών ο πρωθυπουργός μετά τη συνάντησή του στην Ουάσιγκτον με την Κριστίν Λαγκάρντ) ή «αν θα αρχίσουν τα όργανα» ξανά, όπως στην δεύτερη αξιολόγηση.
Αν και μέχρι πριν λίγες μέρες σχεδιαζόταν η πρώτες συναντήσεις να αφορούν τα ενεργειακά (Σταθάκης), τα εργασιακά και το ασφαλιστικό (Αχτσιόγλου), οι θεσμοί θα προτάξουν τελικώς τα δημοσιονομικά, κάνοντας μια επισκόπηση των στοιχείων για το 2017 και τις προοπτικές για το 2018.
Για το 2017 δεν θέλουν να δοθούν «δωράκια» και «13η Σύνταξη» στους συνταξιούχους από το Κοινωνικό Μέρισμα, αλλά να διατεθούν κυρίως για πληρωμές οφειλών του δημοσίου, στήριξη της Ανάπτυξης και της Απασχόλησης, αλλά και να δοθεί η «1η Σύνταξη» σε όσους την περιμένουν επί μήνες ή και χρόνια. Για το 2018, βλέπουν «τρύπα» περίπου 0,4% του ΑΕΠ (περίπου 800-900 εκατ. ευρώ) και ανησυχούν για την καθίζηση στις εισπράξεις άμεσων φόρων.
Σήμερα ο κύριος Χουλιαράκης θα καταθέσει και στοιχεία για την πορεία εξόφλησης των ληξιπροθέσμων χρεών του κράτους σε ιδιώτες, ώστε την Πέμπτη το Euro Working Group να ανάψει το «πράσινο φως» να δοθεί η δόση των 800 εκατ. ευρώ πριν το τέλος Οκτωβρίου, αλλιώς θα κινδυνεύσει να χαθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, διαφαίνεται ότι έστω και την τελευταία στιγμή τελικώς θα δοθεί η έγκριση.
Παράλληλα θα γίνουν και συζητήσεις με τεχνικά κλιμάκια για να κλειδώσουν οι ρυθμίσεις στον εξωδικαστικό συμβιβασμό και στις ρυθμίσεις χρεών σε εφορία και Ταμεία (ώστε να «τρέξουν» μέσα στον Νοέμβριο).
Άμεσα μέσα στην εβδομάδα στις συζητήσεις με τους θεσμούς πρέπει να κλείσουν θέματα για τα ενεργειακά (πώληση «πελατών» και μονάδων της ΔΕΗ) αλλά και για τις αλλαγές για τους δημοσίους υπαλλήλους.
Εκτός από τη δημοσιονομική πορεία, σε αυτήν την πρώτη φάση το κουαρτέτο των θεσμών θα δώσει έμφαση στα πιο σημαντικά από τα εκ μεταφοράς προαπαιτούμενα της δεύτερης αξιολόγησης τα οποία παρά το ενδιάμεσο διάστημα του καλοκαιριού συνεχίζουν να καθυστερούν ή να είναι τελείως παγωμένα.
Συγκεκριμένα, η ατζέντα των συζητήσεων θα περιλαμβάνει:
– Την ολοκλήρωση των αλλαγών στα εργασιακά και ειδικότερα τις αυστηρότερες προϋποθέσεις για την κήρυξη απεργίας αλλά και την εφαρμογή της δέσμευσης των ομαδικών απολύσεων.
– Την πορεία του επανυπολογισμού των παλιών συντάξεων που θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι και το τέλος του χρόνου αλλά και τη διαδικασία απονομής νέων συντάξεων.
– Το θέμα της αναμόρφωσης των κοινωνικών επιδομάτων τεσσάρων κατηγοριών (οικογενειακά, αναπηρικά, στεγαστικά, μεταφορικά) που θα πρέπει να αποφασιστούν επίσης στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης.
– Τις αλλαγές στο Δημόσιο με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την εφαρμογή του σχεδίου μόνιμης κινητικότητας του Δημοσίου που έχει σταματήσει στις αντιδράσεις της ΑΔΕΔΥ, αλλά και τη μείωση του αριθμού των συμβασιούχων από τις 72.000 που έχουν φτάσει σήμερα.
– Την επιτάχυνση του εξωδικαστικού μηχανισμού και την πλήρη λειτουργία της πλατφόρμας ηλεκτρονικών πλειστηριασμών που είναι άμεσα συνδεδεμένα με την εκκαθάριση των κόκκινων δανείων.
– Τη σύσταση του υπερταμείου με το διορισμό Δ.Σ. και την Εταιρία Δημοσίων Συμμετοχώνπου θα αναλάβει τη βελτίωση των οικονομικών στοιχείων των ΔΕΚΟ. Αυτό είναι άλλο ένα θέμα που καθυστερεί παρά το ότι βρίσκεται υπό τη στενή παρακολούθηση της Ε.Ε.
– Την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας με την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ σε ποσοστό 49% και την πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ σε ιδιώτες μέχρι και το τέλος του προγράμματος, ένα ακόμη δύσκολο θέμα.
-Τη βελτίωση της αδειοδότησης επιχειρήσεων και το άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων που επίσης καθυστερούν.