«Ξεπαγώνει» η απονομή των εκκρεμών εφάπαξ δημοσίων υπαλλήλων, μισθωτών του ιδιωτικού τομέα και αυτοαπασχολουμένων. Και αυτό γιατί, οι τελευταίες μνημονιακές περικοπές «ψαλίδισαν» το βοήθημα έως 25% με 30%, επιπλέον όσων επιβλήθηκαν με τα προηγούμενα Μνημόνια.
Σύμφωνα με εγκύκλιο που εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας, προσδιορίζεται ο νέος τρόπος με τον οποίο θα εφαρμοστεί η προσαύξηση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή στον υπολογισμό του εφάπαξ, κάτι που ήδη ισχύει για τις κύριες συντάξεις.
Η παράμετρος του πληθωρισμού στην «εξίσωση» για τον υπολογισμό του εφάπαξ, που έχει μειωθεί από πέρυσι με τον νόμο Κατρούγκαλου, φέρνει δύο προβλήματα:
• Πρώτον, θα λαμβάνονται κυρίως ως βάση υπολογισμού οι «πετσοκομμένες» αποδοχές της 5ετίας 2009-2013.
• Δεύτερον, θα συνυπολογίζεται ο πληθωρισμός από το 2013 μέχρι το 2016, ο οποίος, ως γνωστόν, έχει αρνητικό πρόσημο.
Είναι γνωστό πως ο νόμος Κατρούγκαλου κουτσούρεψε κατά 30% τα εφάπαξ. Για να αποφευχθούν νέες περικοπές, το υπουργείο Εργασίας φρόντισε να περιορίσει κάπως τις μειώσεις, ενσωματώνοντας δικλίδα ασφαλείας που αναφέρει πως «ο σωρευμένος συντελεστής δεν μπορεί να είναι μικρότερος από ένα». Με τη δικλίδα αυτή αποφεύγεται ένα νέο «βατερλό» στις συντάξιμες αποδοχές που μπαίνουν στον υπολογισμό και διασώζεται μια μεγάλη κατηγορία δημοσίων υπαλλήλων που περιμένουν εφάπαξ από το πρώην ΤΠΔΥ (που πληρώνει τώρα συνταξιοδοτικές αποφάσεις από τον 9ο του 2015 και μετά).
Σύμφωνα με την εφημερίδα Δημοκρατία, όπως διευκρινίζει το υπουργείο, ο μέσος όρος των αποδοχών της τελευταίας πενταετίας έως τις 31/12/2013 προσαυξάνεται ετησίως για το διάστημα έως το 2020 με βάση τη μεταβολή του μέσου ετήσιου Δείκτη Τιμών Καταναλωτή της ΕΛ.ΣΤΑΤ. Για το διάστημα από το 2021 και στο εξής θα ληφθεί υπόψη ο δείκτης μεταβολής μισθών, εφόσον και όταν τον προσδιορίσει η ΕΛ.ΣΤΑΤ.
Η ετήσια αυτή προσαύξηση εφαρμόζεται από το επόμενο έτος μετά το τελευταίο της πενταετίας, μέχρι και το προηγούμενο έτος από αυτό της αποχώρησης του ασφαλισμένου από την εργασία του.
Κάποια προσαύξηση μπορούν, κατά περίπτωση, να κερδίσουν υπάλληλοι που εργάζονταν παλαιότερα (σε εποχές προ κρίσης) σε ΝΠΔΔ ή ειδικά Ταμεία και αργότερα μεταπήδησαν σε άλλη εργασία.
Όπως επισημαίνουν ειδικοί της Κοινωνικής Ασφάλισης, η απονομή των εκκρεμών εφάπαξ θα ολοκληρωθεί σε περίπου ένα έτος, το φθινόπωρο του 2018. Σημειώνεται πως το μέσο εφάπαξ στο Δημόσιο ανέρχεται πλέον στα 22.000 ευρώ, ενώ για κάθε πλήρες έτος μετά την 1η/1/2014 το εφάπαξ θα απομειώνεται κατά 0,7%-0,9% επιπλέον.
Ποιους αφορά
Η μέθοδος που περιγράφει η εγκύκλιος επηρεάζει κυρίως 20.000 ασφαλισμένους που έχουν συνταξιοδοτηθεί από το 2016 και μετά. Συνολικά στο ΕΤΕΑΕΠ εκκρεμούν περίπου 62.000 αιτήσεις για το βοήθημα από μισθωτούς και αυτοαπασχολουμένους. Η πλειονότητά τους αφορά συνταξιοδοτηθέντες υπαλλήλους του στενού δημόσιου τομέα (τέως ΤΠΔΥ), ενώ 5.000 είναι οι αιτήσεις των πρώην δημοτικών υπαλλήλων. Στην «ουρά» βρίσκονται 8.000 πρώην εργαζόμενοι σε ΝΠΔΔ, 11.000 μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα (εμποροϋπάλληλοι, μεταλλεργάτες και ξενοδοχοϋπάλληλοι), 10.000 αυτοαπασχολούμενοι του τέως ΕΤΑΑ και 14.000 από πρώην ΔΕΚΟ και τράπεζες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το Υπερταμείο επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ απονέμει κατά μέσον όρο περίπου 2.200 βοηθήματα τον μήνα, που αντιστοιχούν σε κονδύλι ύψους 40.000.000 ευρώ.
Εξηγήσεις για τις εισφορές σε ΙΕΚ-ΚΕΚ
Το νέο καθεστώς εισφορών που ισχύει από 1/9/2017 για τους περίπου 30.000 εκπαιδευτικούς σε ΙΕΚ και ΚΕΚ ξεκαθαρίζει νέα εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο καταργείται η εισφορά 10% που επιβαλλόταν στις αποδοχές υπέρ ΑΚΑΓΕ και πλέον θα εισπράττονται εισφορές ΕΦΚΑ ως μισθωτού για όσους απασχοληθούν με συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας (6,67% εργαζόμενος – 13,33% εργοδότης για σύνταξη κ.λπ.) ή ως αυτοαπασχολουμένου (26,95% για σύνταξη και υγεία κ.λπ.) για όσους θα εργαστούν με δελτίο παροχής υπηρεσιών.
Συμβάσεις, ωστόσο, που έχουν συναφθεί μεταξύ των εκπαιδευτών και των φορέων πριν από την 31/08/2017 και οι οποίες εξακολουθούν να είναι σε ισχύ και μετά την 1/09/2017 πρέπει να τροποποιηθούν από την ημερομηνία αυτή, προκειμένου να καταβληθούν οι αντίστοιχες εισφορές.