Την δεκαετία του 1990 η οικογένεια Benetton ήταν το σύμβολο της ιταλικής επιχειρηματικότητας καθώς τα νεανικά ρούχα που σχεδίαζαν κατακτούσαν τον κόσμο με το brand United Colors of Benetton.
Σήμερα, όμως, το κόμμα των «5 αστέρων» που συμμετέχει στην ιταλική κυβέρνηση «διώχνει» την οικογένεια Benetton από τους ιταλικούς αυτοκινητόδρομους, καθώς την κατηγόρησε ούτε λίγο ούτε πολύ ότι ήταν υπεύθυνη για την κατάρρευση της γέφυρας Μοράντι, στη Γένοβα, πριν δύο χρόνια, η οποία κόστισε τη ζωή σε 43 ανθρώπους, αναφέρει το newmoney.
Τα εγκαίνια της νέας γέφυρας έγιναν μόλις χθές, σηματοδοτώντας και την έξοδο του ομίλου Benetton από την ιταλική εταιρεία αυτοκινητοδρόμων Autostradi per l’Italia (ASPI) ο έλεγχος της οποίας ανήκε σε holding συμφερόντων Benetton.
Μέσα στον επόμενο χρόνο, το μερίδιο των Benetton θα πέσει στο μηδέν και τον έλεγχο θα πάρει η κρατική τράπεζα Cassa Depositi e Prestiti (CDP), όπως γράφει το ιταλικό πρακτορείο ANSA.
Έτσι η ASPI θα μεταβληθεί σε κρατική εταιρεία, εισηγμένη στο χρηματιστήριο του Μιλάνου.
Η υπόθεση έχει πάρει μεγάλη έκταση στην Ιταλία, καθώς η Benetton έγινε στόχος μετά την κατάρρευση της παλιάς γέφυρας στις 14 Αυγούστου 2018, κατηγορούμενη για ελλιπή συντήρηση η οποία οδήγησε στην καταστροφή.
Οι Benetton είχαν μπει στους αυτοκινητόδρομους το 1999, όταν το ιταλικό κράτος προχώρησε σε αποκρατικοποιήσεις. Σήμερα έχουν φτάσει να ελέγχουν σχεδόν τους μισούς αυτοκινητόδρομους της χώρας, μέσω της εταιρείας υποδομών Atlantia την οποία ελέγχει. Η επένδυση αποδείχθηκε χρυσοφόρα, καθώς οι συμβάσεις προέβλεπαν ετήσιες αυξήσεις των διοδίων. Οι ιταλικοί αυτοκινητόδρομοι έχουν φτάσει να είναι οι πιο ακριβοί στην Ευρώπη, όπως γράφει το politico.eu, παρόλο που οι επενδύσεις έχουν αποσβεστεί εδώ και χρόνια.
Οι Benetton βρέθηκαν στο στόχαστρο τα τελευταία δύο χρόνια, κατηγορούμενοι, ανάμεσα σε άλλα για πλημμελή συντήρηση του οδικού δικτύου, αλλά και για χαριστικές συμφωνίες που έχουν κάνει με κυβερνήσεις και τις Αρχές τα τελευταία χρόνια.
Τελικά επετεύχθη η συμφωνία για την αποχώρηση του ομίλου από τους αυτοκινητόδρομους, κάτι που το Κόμμα των 5 Αστέρων παρουσιάζει ως νίκη επί της «ολιγαρχίας της ασφάλτου» όπως την ονομάζει.
Το ιταλικό κράτος θα χρηματοδοτήσει την εξαγορά του μεριδίου των Benetton από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης της Ε.Ε. έτσι ώστε ο έλεγχος θα περάσει στον έλεγχο της CDP.
Κάποιοι πολιτικοί αντίπαλοί τους, όμως, όπως πρώην πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι υποστηρίζουν ότι τελικά η συμφωνία είναι εξαιρετικά συμφέρουσα για τους Benetton, αφού όπως υποστηρίζει, στην πραγματικότητα ο όμιλος δεν «εκδιώκεται» όπως παρουσιάζεται, αλλά αντίθετα αποζημιώνονται για το μερίδιό τους με μια αρκετά καλή συμφωνία.