Αυξήσεις σε κύρια και επικουρική σύνταξη για πάνω από ένα εκατομμύριο συνταξιούχους θα προβλέπουν οι διατάξεις του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου της κυβέρνησης που προβλέπεται να έλθει στη Βουλή για ψήφιση εντός του Ιανουαρίου, προαναγγέλει σε συνέντευξή του στο "Βήμα της Κυριακής" ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης.
Ο κ. Βρούτσης, στη συνέντευξή του εξηγεί ότι "με τις διατάξεις του νομοσχεδίου αυξάνεται κατά 50% ο συντελεστής ανταπόδοσης για το "κομμάτι" της ανταποδοτικής σύνταξης που θα λαμβάνουν όσοι αποχώρησαν ή θα αποχωρήσουν με πλήρη ασφαλιστικό βίο 40 ετών, ενώ οι οι αυξήσεις στο τελικό ποσό της κύριας σύνταξης τους θα ξεκινούν και θα κλιμακώνονται από τα 30 έτη και μία μέρα ασφάλισης".
Ο κ. Βρούτσης δηλώνει ακόμη ότι προβλέπεται η δημιουργία μηχανισμού στήριξης των χαμηλοσυνταξιούχων και "προς τούτο" όπως λέει "προβλέπεται αυξημένη ετήσια χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος κατά 0,5% του ΑΕΠ.
Επίσης, μιλώντας για το νέο σύστημα επικουρικής ασφάλισης σημειώνει ακόμη ότι "με τη νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση αυξάνονται όλες οι επικουρικές συντάξεις που είχαν περικοπεί άδικα στο ύψος των 1300 ευρώ και πλέον θα δοθεί μεσοσταθμική αύξηση 99,5 ευρώ".
Να σημειώσουμε, ότι οι διατάξεις του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου αφορούν πάνω από 2 εκατομμύρια ασφαλισμένους και συνταξιούχους.
Στον νέο νόμο περιλαμβάνονται 6 βασικές ρυθμίσεις:
1. Τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης που θα ισχύσουν για τον υπολογισμό της ανταποδοτικής σύνταξης για όσους συμπληρώνουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης.
Τα τελικά ποσοστά δεν έχουν κλειδώσει οριστικά. Υπάρχουν πέντε σενάρια και, σύμφωνα με το επικρατέστερο σχέδιο που αποκαλύπτει ο «Ε.Τ.» της Κυριακής, για τα 30 έτη το ποσοστό ανεβαίνει στο 28,5%, για τα 35 στο 40% και για τα 40 έτη το ποσοστό αναπλήρωσης θα είναι μεταξύ 50% και 51%. Από τα 41 έτη και άνω και για κάθε έτος ασφάλισης εξετάζεται προσαύξηση στο ποσοστό αναπλήρωσης κατά 0,5% με 1%.
2. Οι αυξήσεις στις επικουρικές συντάξεις όσων έχουν άθροισμα με την κύρια σύνταξη πάνω από 1.300 ευρώ.
3. Οι νέες ασφαλιστικές εισφορές για ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες οι οποίες αποδεσμεύονται από το εισόδημα.
4. Ο μηχανισμός για την έκδοση ψηφιακής σύνταξης μέσα σε μια μέρα που θα αρχίσει να εφαρμόζεται από τον Ιούνιο του 2020 και η ενσωμάτωση του ΕΤΕΑΕΠ στον ΕΦΚΑ με στόχο την επιτάχυνση της έκδοσης των επικουρικών συντάξεων.
5. Το νέο καθεστώς για την εργασία των συνταξιούχων, που προβλέπει ποινή μείωσης κύριας και επικουρικής σύνταξης κατά 30% (αντί 60% που είναι σήμερα) και θα εφαρμοστεί ενιαία σε όλους όσοι συνεχίζουν απασχόληση ως συνταξιούχοι είτε πριν είτε μετά τον νόμο Κατρούγκαλου.
6. Η πρόσθετη χρηματοδότηση με 970 εκατ. ευρώ για το 2020 και ίση με το 0,5% του ΑΕΠ για τα επόμενα έτη, η οποία προορίζεται για να καλύψει αυξήσεις συντάξεων και άλλες πρόσθετες ή έκτακτες συνταξιοδοτικές δαπάνες.