«Ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες» όπως όλα δείχνουν στον διάδοχο του νόμου Κατσέλη, ο οποίος έληξε στις 28 Φεβρουαρίου, αφού το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας – παρότι συμφωνημένο μετά από σωρεία συσκέψεων μεταξύ κυβέρνησης-τραπεζιτών – φαίνεται να μην ικανοποιεί τους θεσμούς.
Στο Eurogroup της 11ης Μαρτίου οι θεσμοί αποφάσισαν να βάλουν «πάγο» στην εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. από την επιστροφή των ελληνικών ομολόγων, με βασικό «αγκάθι» να αποτελεί το νέο σχέδιο για την α' κατοικία, αναφέρει το protothema.
Η ανησυχία των ευρωπαϊκών θεσμών για τη νέα ρύθμιση έγκειται μεταξύ άλλων στην ένταξη των επιχειρηματικών δανείων στο νέο πλαίσιο προστασίας υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων, θεωρώντας ήδη υψηλή την «δεξαμενή» των προστατευόμενων στεγαστικών δανείων.
Υπενθυμίζεται ότι στην περίμετρο του νέου πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας θα περιληφθούν μη εξυπηρετούμενα δάνεια 11 δισ. ευρώ. Από αυτά, τα 9 δισ. ευρώ είναι στεγαστικά δάνεια και τα υπόλοιπα 2 δισ. μικρά επιχειρηματικά. Από τα 9 δισ. ευρώ στεγαστικά δάνεια, το 50% είναι δάνεια που βρίσκονται ήδη στον νόμο Κατσέλη.
Η ΕΚΤ έχει διατυπώσει τις επιφυλάξεις της για το γεγονός ότι το νέο πλαίσιο προστασίας είναι ιδιαίτερα ευρύ όσον αφορά τα είδη των επιλέξιμων οφειλών, συμπεριλαμβανομένων των επιχειρηματικών δανείων.
Οι ενστάσεις αυτές έχουν εγείρει την αντίδραση του επιχειρηματικού κόσμου.
Ενόψει των νέων εξελίξεων και των αντιρρήσεων μέρους των Θεσμών για την υπαγωγή των δανείων των επιχειρηματιών στην προστασία της πρώτης κατοικίας, η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, ως ο πρώτος φορέας που απαίτησε και ανάδειξε το θέμα, απέστειλε επιστολή προς τον Πρωθυπουργό και στους Αρχηγούς των Κομμάτων, με κοινοποίηση στο γραφείο του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και στον Πρόεδρο της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, ζητώντας την συνδρομή τους για την τελική νομοθέτηση της προστασίας της πρώτης κατοικίας των επιχειρηματιών, ως κορυφαίου μέτρου για την ομαλή λειτουργία της αγοράς και την πορεία προς την ανάπτυξη.
Το περιεχόμενο της επιστολής έχει ως εξής:
«Είναι γνωστό ότι, οι Έλληνες επιχειρηματίες έμποροι, όντας η ραχοκοκαλιά της οικονομίας, «έβαλαν πλάτη» στα χρόνια της κρίσης, στηρίζοντας ουσιαστικά την συνοχή του εμπορίου, της αγοράς και της κοινωνίας, όχι μόνο με την αστείρευτη εργασία τους αλλά και με την προσωπική και οικογενειακή τους περιουσία. Στο πέρασμα αυτών των δύσκολων καιρών, μέτρησαν επανειλημμένα σημαντικές και δυσανάλογες απώλειες, πληρώνοντας το τίμημα της αδιάκοπης προσήλωσής τους στην χώρα, αντί να καταφύγουν στις εύκολες λύσεις της μεταφοράς κεφαλαίων και δραστηριοτήτων στο εξωτερικό, που πολλοί άλλοι ακολούθησαν, κάνοντας σήμερα εκ του ασφαλούς τους τιμητές.
Αυτή η τραυματισμένη πολυπληθής τάξη ένα κυρίαρχο αίτημα έχει από την Ελλάδα της μετά μνημόνιο εποχής: Την ένταξη των δανείων των επιχειρηματιών με προσημείωση ή υποθήκη πρώτης κατοικίας στο πλαίσιο προστασίας που θα αντικαταστήσει τον Νόμο Κατσέλη.
Η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, έχοντας προβάλλει πρώτη το θέμα στην Κυβέρνηση περί τα τέλη του περασμένου χρόνου, συμμετείχε στον σχετικό διάλογο με προτάσεις τεκμηριωμένες και πνεύμα ρεαλισμού, προσδοκώντας, αυτή τη φορά να δημιουργηθεί κάτι που θα μείνει! Αναγκαία και ικανή συνθήκη για αυτό, είναι η επέκταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας και στους επιχειρηματίες και δεν περιμένουμε τίποτα λιγότερο από την νομοθέτησή της. Δεν είναι μόνο επιτακτικό αίτημα της οικονομίας και της κοινωνίας, είναι και προαπαιτούμενο για την μετάβαση της χώρας στην εποχή της ανάπτυξης, καθώς θα διασφαλίσει σε μεγάλο βαθμό την αρχή της ισονομίας και της ίσης μεταχείρισης, που εξακολουθούν δυστυχώς ακόμη σήμερα να είναι ζητούμενα!
Είναι ανάγκη να ξεπεραστούν -πάση θυσία- οι αντιρρήσεις που προβάλλει τελευταία ένα μέρος των Θεσμών για την συμπερίληψη των δανείων των επιχειρηματιών στο νέο προστατευτικό πλαίσιο. Ως εκ τούτου, θεωρούμε ότι η ανάληψη μιας δημόσιας πρωτοβουλίας από την πλευρά σας που θα στηρίζει αυτό το δίκαιο αίτημα θα είναι καθοριστική για την καλύτερη προώθησή του και θα ανταποκρίνεται στις αγωνίες μιας σημαντικής μερίδας των συναδέλφων μας.
Η Συνομοσπονδία μας, εκπροσωπώντας το ελληνικό εμπόριο, πιστεύει πολύ ότι μία ενιαία στάση συνολικά του πολιτικού κόσμου της χώρας θα ωθούσε το κορυφαίο αυτό ζήτημα προς την τελική νομοθέτησή του».