Το πετρέλαιο Brent υποχώρησε κάτω από το επίπεδο των 60 δολαρίων το βαρέλι για δεύτερη μέρα, καθώς οι επενδυτές σταθμίζουν τις προοπτικές μιας παρατεταμένης εμπορικής διένεξης μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, μετά, μάλιστα, την κατηγορία της κυβέρνησης Τραμπ προς την ασιατική χώρα ότι είναι χειραγωγός του νομίσματος.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Λονδίνου διέγραψαν ένα προηγούμενο ράλι και υποχώρησαν περίπου κατά 0,5% την Τρίτη. Μια κίνηση της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας νωρίτερα μέσα στην ημέρα για την ενίσχυση του γουάν δεν ήταν αρκετή για να αποτρέψει την δυσπιστία μεταξύ των μεγαλύτερων καταναλωτών πετρελαίου στον κόσμο. Το κλείσιμο κάτω από τα 59,65 δολ. το βαρέλι θα μπορούσε να μειώσει την παγκόσμια τιμή αναφοράς κατά 20% από την κορυφή του τέλους Απριλίου, αναφέρει το newmoney.
«Δεν πρέπει να υποτιμούμε τις πιθανές επιπτώσεις ενός πλήρους εμπορικού πολέμου μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου», δήλωσε ο Bart Melek, επικεφαλής της παγκόσμιας στρατηγικής για τα βασικά προϊόντα στην TD Securities. «Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι, ως μια αγορά, υπερεκτιμήσαμε σημαντικά την αύξηση της ζήτησης για το πετρέλαιο και θα μπορούσαμε εύκολα να είμαστε σε πλεονασματική κατάσταση το 2020».
Οι τιμές του αργού πετρελαίου Brent μειώθηκαν κατά 8% αυτό το μήνα καθώς οι παγκόσμιες οικονομικές ανησυχίες σκιάζουν την αυξανόμενη απειλή διακοπής της προσφοράς στη Μέση Ανατολή. Το Ιράν θα μπορούσε να εντείνει τις δραστηριότητές του ενάντια στα δεξαμενόπλοια που διέρχονται από το Στενό του Ορμούζ, δήλωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών Χαβάτ Ζαρίφ.
Το πετρέλαιο Brent στα συμβόλαια του Οκτωβρίου υποχώρησε 6 σεντς, ή 0,1%, στα 59,75 δολάρια το βαρέλι.
Το αμερικανικό ενδιάμεσο Δυτικού Τέξας στα συμβόλαια Σεπτεμβρίου έχασε 15 σεντς στα 55,54 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, ενώ τα συμβόλαια για τον Οκτώβριο διαπραγματεύθηκαν με έκπτωση 5,29 δολαρίων στο Brent για το συγκεκριμένο μήνα.
Το Πεκίνο πιθανότατα θα αντιδράσει με δσμούς επί των αμερικανικών εισαγωγών πετρελαίου, αν ο Λευκός Οίκος προχωρήσει στην επιβολή δασμών σε όλα τα κινεζικά προϊόντα, ανέφερε σε σημείωμα ο Μιχάλ Μεϊντάν, διευθυντής του προγράμματος Ενέργειας της Κίνας στο Ινστιτούτο Ενεργειακών Μελετών της Οξφόρδης.
«Ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας επιδεινώνεται με κάθε δυνατό τρόπο», δήλωσε ο Satoru Yoshida, αναλυτής εμπορευμάτων στην Rakuten Securities Inc. στο Τόκιο. «Ακόμα κι αν οι εντάσεις λιγοστεύουν σε έναν τομέα, όπως π.χ. οι δασμοί, οι κυρώσεις σε εταιρείες ή τα νομίσματα, μπορεί να βρεθεί άλλο σημείο σύγκρουσης».