Μετά τη χθεσινοβραδινή ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής των Σκοπίων, με την οποία ολοκληρώθηκε η διαδικασία τροποποίησης του Συντάγματος της χώρας, στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών, εκτενείς είναι οι αναφορές των σκοπιανών Μέσων Ενημέρωσης στις εσωτερικές και τις διεθνείς αντιδράσεις.
Η κυβέρνηση των Σκοπίων σε ανακοίνωσή της συγχαίρει όλους τους πολίτες και τους βουλευτές για το υψηλό αίσθημα ευθύνης που επέδειξαν, ανοίγοντας με αυτόν τον τρόπο τις θύρες για την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ και επιτρέποντας σε αυτήν να ενσωματωθεί και να αναγνωριστεί διεθνώς ως κυρίαρχο κράτος, εξασφαλίζοντας πλήρως την ταυτότητα και τα χαρακτηριστικά των πολιτών της.
«Τα οφέλη που θα αποκομίσουμε είναι αποτέλεσμα της αλλαγής του ονόματός μας με την προσθήκη ενός ακριβούς γεωγραφικού προσδιορισμού» αναφέρει, μεταξύ άλλων, η ανακοίνωση της κυβέρνησης.
Από την πλευρά του, ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE,Χρίστιαν Μίτσκοσκι, με δηλώσεις του αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας στηΒουλή, ζήτησε την διάλυση του Κοινοβουλίου και την διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών, ταυτόχρονα με τις προεδρικές εκλογές, που θα διεξαχθούν τον ερχόμενο Απρίλιο.
Ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι ανέφερε ότι το κόμμα του παραμένει συνεπές στις θέσεις του και δεν υποστηρίζει την αλλαγή του Συντάγματος με στόχο την αλλαγή του συνταγματικού ονόματος και θεωρεί ότι η αλλαγή του Συντάγματος έγινε «με αντισυνταγματικό, παράνομο, βίαιο και εγκληματικό τρόπο, με απειλές και παζαρέματα». Σημείωσε ότι η αλλαγή του ονόματος «είναι απόφαση 81 βουλευτών και όχι απόφαση των "Μακεδόνων" πολιτών».
Διεθνείς αντιδράσεις
Όσον αφορά στις διεθνείς αντιδράσεις, τα Μέσα Ενημέρωσης των Σκοπίων δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στην τηλεφωνική επικοινωνία του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της ψηφοφορίας στο Κοινοβούλιο στα Σκόπια επί των συνταγματικών τροποποιήσεων βάσει των προβλεπόμενων από την Συμφωνία των Πρεσπών.
Τα Μέσα Ενημέρωσης σημειώνουν ακόμη ότι ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Κοτζιάς, έγραψε στο twitter «Βόρεια Μακεδονία καλωσόρισες στην ζωή μας».
Τα δημοσιεύματα αναφέρονται στα συγχαρητήρια μηνύματα της Ύπατης Εκπροσώπου ΚΕΠΠΑ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Φεντερίκα Μογκερίνι και του Επιτρόπου Διεύρυνσης της Ε.Ε.Γιοχάνες Χάνς, του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, του Αυστριακού Καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς, του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών Τζέρεμι Χάντ, του Αλβανού ΥΠΕΞ Ντίτμιρ Μπουσάτι, του πρέσβη των ΗΠΑ στα Σκόπια Τζες Μπέιλι κ.ά.
Σέρβικος Τύπος: Από σήμερα «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας»
«Η Μακεδονία με 81 ψήφους στη Βουλή άλλαξε όνομα σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» σύμφωνα με την συμφωνία των Πρεσπών» μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Τανιούγκ της Σερβίας.
«Από σήμερα Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» μετέδωσε η RTS, η κρατική τηλεόραση της Σερβίας.
Ο πρόεδρος της αποσχισμένης περιοχής του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι, χαιρέτισε την ψήφιση στο κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ της αναθεώρησης του Συντάγματος για την αλλαγή ονόματος της χώρας σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας.
"Το κοινοβούλιο της Μακεδονίας επέδειξε θάρρος, οξυδέρκεια και μια ευσυνείδητη προσέγγιση, και ψήφισε υπέρ της τροποποίησης του Συντάγματος, όπως προβλέπεται σε μια συμφωνία που κατέληξαν (Αθήνα και Σκόπια) στις Πρέσπες", τόνισε ο Θάτσι με ανάρτησή του στο facebook.
Ακόμα, πρόσθεσε ότι η “"Μακεδονία" έκανε ένα σημαντικό βήμα προς την πολιτική σταθερότητα, τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και την ένταξή της στις ευρωατλαντικές δομές".
Κουρτς: "Κυρίαρχο βήμα για τη διαδικασία ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση"
Την ολοκλήρωση της διαδικασίας αναθεώρησης του Συντάγματος της ΠΓΔΜ στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών χαιρετίζει ο καγκελάριος της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος σε ανάρτησή του στο twitter κάνει λόγο για κυρίαρχο βήμα στην πορεία ένταξης της «Βόρειας Μακεδονίας» στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Η υιοθέτηση των συνταγματικών αλλαγών από το Κοινοβούλιο των Σκοπίων είναι πολύ ενθαρρυντική και κυρίαρχο βήμα για τη διαδικασία ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ελπίζουμε ότι δημιουργεί θετική συγκυρία για όλη την περιοχή. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ολοκληρωθεί μόνο με την είσοδο όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων», γράφει ο Αυστριακός καγκελάριος.