Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δίωξης Εγκλήματος ανακοίνωσε ότι κατέχει ένα αντίγραφο των δεδομένων που διέρρευσαν με το σκάνδαλο των λεγόμενων Panama Papers, που έφεραν στο φως την χρήση σε ευρεία κλίμακα υπεράκτιων εταιριών για την τοποθέτηση περιουσιακών στοιχείων σε φορολογικούς παραδείσους.
Αναρίθμητα κρούσματα φοροδιαφυγής σε παγκόσμιο επίπεδο αποκαλύφθηκαν τον Απρίλιο του 2016 από τη διαρροή από το παναμαϊκό δικηγορικό γραφείο Mossack Fonseca των Panama Papers με λεπτομέρειες για οικονομικές συναλλαγές υπεράκτιων εταιριών με εκατοντάδες χιλιάδες πελάτες, ανάμεσα τους αρκετοί παγκόσμιοι ηγέτες, αναφέρει το παραπολιτικα.
Τα περίπου 11,5 εκατομμύρια έγγραφα δημοσιεύτηκαν αρχικά στην γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung και έπειτα σε άλλα μέσα ενημέρωσης σε συνεργασία με τη Διεθνή Κοινοπραξία Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ) η οποία συντόνισε την έρευνα για τη μαζική διαρροή εγγράφων.
«Αυτά τα δεδομένα εξετάζονται και αξιολογούνται σε συνεργασία με τις φορολογικές αρχές του κρατιδίου της Έσσης για την δίωξη ποινικών και φορολογικών αδικημάτων», ανέφερε η BKA με κοινή ανακοίνωση που εξέδωσε με το υπουργείο Οικονομικών της Έσσης και το γραφείο του εισαγγελέα της Φρανκφούρτης.
Η κοινή ανακοίνωση υπογράμμισε ότι η BKA επεξεργάζεται τις εκατομμύρια καταχωρήσεις για να μπορέσει να τις επεξεργαστεί ηλεκτρονικά. Η εξέταση των δεδομένων πιθανώς να διαρκέσει αρκετούς μήνες.
Η BKA αρνήθηκε να σχολιάσει αν έχει στην κατοχή της όλα τα δεδομένα που αποκαλύφθηκαν με τα Panama Papers.
Σύμφωνα με δηλώσεις κυβερνητικών πηγών σε γερμανικά μέσα ενημέρωσης, οι γερμανικές αρχές κατέβαλαν το ποσό των πέντε εκατομμυρίων ευρώ για την απόκτηση των δεδομένων. Η BKA αρνήθηκε να σχολιάσει τα σχετικά δημοσιεύματα.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Bild, το κρατίδιο της Έσσης ανέλαβε το κόστος εξαγοράς των εγγράφων.
Πέρσι, η κυβέρνηση της Δανίας πλήρωσε περίπου 900.000 δολάρια για να έχει πρόσβαση στα έγγραφα των Panama Papers ώστε να μπορέσει να εντοπίσει υποθέσεις φοροδιαφυγής στην χώρα.