Στην Αθήνα επιστρέφουν τα κλιμάκια των ελεγκτών στο πλαίσιο της αυστηρής επιτήρησης που ξεκινά για την Ελλάδα. Την φορά αυτή μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι απεσταλμένοι των θεσμών επιστρέφουν και στα υπουργεία, εγκαταλείποντας τα κεντρικά ξενοδοχεία όπου περιφέρονταν επί 3 χρόνια η «Τρόικα» (αρχικά) ή το «κουαρτέτο» των δανειστών (μετέπειτα).
Στις συζητήσεις που ξεκινούν από σήμερα θεωρείται δεδομένο ότι οι επικεφαλής των Θεσμών θα ζητήσουν εξηγήσεις και «ισοδύναμα» για το πακέτο εξαγγελιών που έκανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από τη ΔΕΘ για ΕΝΦΙΑ, μειώσεις φόρων και εισφορών,αλλά και επιστροφή αναδρομικών 1 δισ. ευρώ σε δικαστικούς, ένστολους και πανεπιστημιακούς, αναφέρει το newmoney.
Σε μείζον ζήτημα για την κυβέρνηση αναδεικνύεται το θέμα της περικοπής των συντάξεων από την 1 Ιανουαρίου 2019. Οι πρώτες επαφές με τα τεχνικά κλιμάκια θα είναι αναγνωριστικού χαρακτήρα πριν επιστρέψουν και οι επικεφαλής διαπραγματευτές στην Αθήνα, στα μέσα της εβδομάδος. Ωστόσο αποφάσεις δεν πρέπει να αναμένονται, πριν περάσουν τουλάχιστον οι εκλογές του Οκτωβρίου στη Γερμανία (στη Βαυραρία).
Η κυβέρνηση θα παρουσιάσει και τα νεώτερα στοιχεία για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, για να πείσει ότι οι περικοπές των συντάξεων είναι «αχρείαστες», όπως είπε στην ΔΕΘ και ο Πρωθυπουργός.
Ωστόσο το ΔΝΤ επιμένει στη μείωση για να βρεθούν λεφτά για τα Επιδόματα Φτώχειας που, όπως και ο Πρωθυπουργός τόνισε την Θεσσαλονίκη, θέλει να διπλασιαστούν στα 4 δις. ευρώ στα επόμενα χρόνια –αλλά χωρίς να κοπούν οι συντάξεις.
Επί της ουσίας, διαμορφώνεται μια ισορροπία τρόμου στις συζητήσεις με τους δανειστές, καθώς η χώρα εισέρχεται πλέον σε –οιονεί- προεκλογική περίοδο, που ούτε η κυβέρνηση ούτε οι ξένοι δανειστές θέλουν να σημαδευτεί από εντάσεις και «έξωθεν» παρεμβάσεις.
Ωστόσο θα συζητηθούν τα μέτρα του νέου προϋπολογισμού για το 2019, καθώς και ο τυχόν «δημοσιοομικός χώρος» για διανομή κοινωνικού μερίσματος στο τέλος του 2018.
Αναμένεται να συζητηθούν επίσης ξανά οι αλλαγές στα εργασιακά και η αύξηση του κατώτατου μισθού με κατάργηση του υποκατώτατου, αν και το θέμα έχει «κλείσει» ουσιαστικά κατά την 3η αξιολόγηση πριν τρεις μήνες και οι θεσμοί έχουν στείλει ήδη μήνημα ότι εναπόκειται στην ευθύνη της κυβέρνησης να κάνει προσεκτικά βήματα στην κατεύθυνση αυτή.