Το Brain drain συνεχίζεται αμείωτο, παρά την αισιοδοξία κάποιων επιχειρηματιών, που βλέπουν θετικά την πορεία της χώρας. Βεβαίως ζητούμενο παραμένουν, οι μεταρρυθμίσεις ουσίας. Αυτές που θα κάνουν την χώρα σύγχρονη. Κι αυτές δεν είναι άλλες από μια νέα ψηφιακή κρατική μηχανή, αρωγό τόσο στους ιδιώτες, όσο και στους επιχειρηματίες.
Παρά την αισιοδοξία 1.100 νέοι γιατροί από την Αττική έφυγαν το 2019, για άλλες πολιτείες. Μόνο από τον ιατρικό κλάδο, τα τελευταία εννέα χρόνια μετανάστευσαν 18.000. Αυτοί οι άνθρωποι κόστισαν για να σπουδάσουν στο Δημόσιο δεκάδες εκατομμύρια. Τώρα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε άλλες χώρες, που δεν έχουν πληρώσει μια δεκάρα για τις σπουδές τους.
Του Τάσου Παπαδόπουλου
Θα πει κανείς ότι δεν είναι αυτό το θέμα. Κι όμως είναι, γιατί ο νέος που σπουδάζει δωρεάν σε όλα τα επίπεδα, που του παρέχονται δωρεάν βιβλία, στέγαση και σίτιση, έχει κοστίσει στην χώρα μας εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.
Και όταν έρθει η ώρα να βγει στην παραγωγή και να επιστρέψει μέρος από αυτά, μέσω της φορολογίας που θα πληρώσει, φεύγει και δραστηριοποιείται σε άλλες χώρες.
Ιδού λοιπόν η ζημιά στην οικονομία. Την ίδια ώρα οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, καλούνται να σηκώσουν το βάρος των του κοινωνικού κράτους, που παρέχει ποικίλα επιδόματα στους ασθενέστερους, δωρεάν παιδεία, υγεία και ασφάλεια.
Από την άλλη πλευρά, την ώρα που εγκαταλείπουν τη χώρα μαζικά οι νέοι, καταφθάνουν στα νησιά του Α. Αιγαίου εκατοντάδες παράτυποι μετανάστες κατά κύριο λόγο, μια και ελάχιστοι έχουν προσφυγικό προφίλ.
Θα πει κάποιος, και οι Αλβανοί που ήρθαν μαζικά πριν είκοσι χρόνια, δεν έβλαψαν την χώρα. Ενσωματώθηκαν μια χαρά και τα παιδιά τους σπουδάζουν σήμερα στα ελληνικά πανεπιστήμια. Το λάθος του συλλογισμού βρίσκεται στο λόγο της άφιξης των μεν και των δε.
Οι Αλβανοί που ήταν τεχνίτες κάλυψαν ένα σημαντικό κενό της ανερχόμενης τότε ελληνικής οικονομίας, μια και οι Έλληνες δεν πήγαιναν σε χειρωνακτικές εργασίες με αποτέλεσμα να υπάρχει έλλειψη στις οικοδομές και στις αγροτικές καλλιέργειες.
Παράλληλα η μετακίνησή τους στην Ελλάδα είχε σκοπό, να ανεβάσει αφενός το επίπεδο της διαβίωσής τους και αφετέρου να ζήσουν τον τρόπο ζωής των Ελλήνων και κατά προέκταση των Ευρωπαίων, μια και η Αλβανία επιδιώκει να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αντίθετα, οι νεοεισερχόμενοι παράτυποι μετανάστες, κατά Μπαμπινιώτη λαθρομετανάστες και κατά Σύριζα συλλήβδην πρόσφυγες, έχουν μια θρησκεία, που κατά τας γραφάς του κορανίου, σκοπό έχει να επιβάλλει με κάθε μέσο και τρόπο ζωής τους σε όλους εμάς.
Από τη θέση της γυναίκας στην κοινωνία και την οικογένεια, μέχρι τα ανθρώπινα δικαιώματα, που είναι σε μεγάλο βαθμό κατοχυρωμένα στις δυτικές κοινωνίες.
Με αυτή την έννοια η ανατροπή της δημογραφικής ισορροπίας στη χώρα μας, μπορεί να είναι ένα καλό όπλο στα σχέδια του κάθε Ερντογάν να διεισδύσει προς δυσμάς, μια και η θρησκεία αποτελεί συνεκτικό κρίκο των απανταχού ισλαμιστών.
Ήδη στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, παρά τις αναχωρήσεις χιλιάδων προς την ενδοχώρα, έχουν συσσωρευθεί 40.000 και πλέον μετανάστες. Από αυτούς ελάχιστοι προέρχονται από τη Συρία και έχουν προσφυγικό προφίλ.
Στην πλειοψηφία τους είναι νέοι και πολλοί δηλώνουν ανήλικοι, άντε βρες άκρη, προκειμένου να τύχουν ιδιαίτερης μεταχείρισης. Ο αριθμός τους κοντεύει, αν δεν τον έχει ξεπεράσει, τον πληθυσμό των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου.
Το ερώτημα λοιπόν που τίθεται, γιατί το σενάριο δεν είναι πλέον απίθανο, αν υπάρξει ένα θερμό επεισόδιο στην ΑΟΖ της Κρήτης, τι ρόλο θα παίξουν αυτοί όλοι που βρίσκονται στα νησιά μας;