Οι πλούσιοι γίνονται πολύ πλουσιότεροι και τα καταφέρνουν πολύ πιο γρήγορα.
Ο προσωπικός πλούτος ανά τον πλανήτη έφτασε τα 201,9 τρισ. δολάρια το 2017, αυξανόμενος κατά 12% σε σχέση με το 2016με τον ισχυρότερο ετήσιο ρυθμό σε διάστημα πέντε ετών, αναφέρει σε έκθεσή του ο όμιλος Boston Consulting. Η άνθιση των αγορών μετοχών διόγκωσαν τις περιουσίες και οι επενδυτές εκτός ΗΠΑ επωφελήθηκαν από τις συναλλαγματικές ισοτιμίες καθώς τα μεγαλύτερα νομίσματα ενισχύθηκαν έναντι του δολαρίου, αναφέρει το newmoney.
Οι εκατομμυριούχοι και οι δισεκατομμυριούχοι που συνεχίζουν να αυξάνονται αυτή τη στιγμή κατέχουν σχεδόν το 50% του παγκόσμιου προσωπικού πλούτου, σε σχέση με λίγο λιγότερο από το 45% το 2012.
Στη Βόρεια Αμερική, η οποία είχε 86,1 τρισεκατομμύρια δολάρια συνολικού πλούτου, το 42% του επενδυτικού κεφαλαίου ανήκει σε άτομα με περιουσιακά στοιχεία άνω των 5 εκατομμυρίων δολαρίων. Τα επενδεδυμένα περιουσιακά στοιχεία περιλαμβάνουν μετοχές, επενδυτικά κεφάλαια, μετρητά και ομόλογα.
«Το γεγονός ότι ο πλούτος που κατέχουν οι εκατομμυριούχοι αυξάνεται ως ποσοστό του συνολικού πλούτου, δεν σημαίνει ότι οι φτωχοί γίνονται φτωχότεροι», ανέφερε η Anna Zakrzewski, μια εκ των συντακτών της έκθεσης. «Αυτό που σδυμβαίνει είναι ότι όλοι γίνονται πλουσιότεροι. Συγκεκριμένα, πιστεύουμε ότι οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι όλο και πιο γρήγορα»
Η νικήτρια της περσινής χρονιάς ήταν η Κίνα που αυτή τη στιγμή είναι δεύτερη διεθνώς σε όρους χρηματοοικονομικού πλούτου αφού ξεπέρασε την Ιαπωνία την τελευταία 5ετία. Σύμφωνα με την έκθεση μάλιστα αναμένεται πως την επόμενη 5ετία η Κίνα θα συνεχίσει με παρόμοια επίπεδα ανάπτυξης και ότι θα παραχθεί περισσότερος πλούτος σε σχέση με τις ΗΠΑ. Επίσης ο αριθμός των εκατομμυριούχων εκεί αναμένεται να αυξηθεί τέσσερις φορές ταχύτερα απ΄ ό,τι στις ΗΠΑ.
Σημειώνεται πάντως ότι χωρίς την εξασθένιση του δολαρίου η αύξηση του παγκόσμιου πλούτου θα ήταν 7%.
Η περιοχή που επωφελήθηκε περισσότερο από την ανατίμηση νομίσματος ήταν η Δυτική Ευρώπη
Ανατολική Ευρώπη και κεντρική Ασία έχουν τη μεγαλύτερη συγκέντρωση πλούτου, με τους δισεκατομμυριούχους να κατέχουν σχεδόν το 1/4 των επενδύσιμων assets.
Οι 28 Ανατολικοευρωπαίοι στον δείκτη δισεκατομμυριούχων του Bloomberg έχουν συνολική καθαρή αξία 2894 δισ. δολ., με κέρδος 3,4 δισ. δολ. μέχρι τώρα εντός του 2018.
Υψηλή συγκέντρωση πλούτου απαντάται και στο Χονγκ Κονγκ όπου άτομα με περιουσία άνω των 20 δισ. δολ. κατέχουν το 47% του επενδύσιμου πλούτου.
Η Μέση Ανατολή ήταν η περιοχή με το μεγαλύτερο μερίδιο του πλούτου που κατέχουν σε επενδυτικά περιουσιακά στοιχεία - 3.1 τρισεκατομμύρια δολάρια σε σύνολο 3,8 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Οι κάτοικοι της Δυτικής Ευρώπης κατείχαν 56% σε νόμισμα και καταθέσεις, ενώ στη Βόρεια Αμερική δόθηκε έμφαση στις μετοχές και τα επενδυτικά κεφάλαια, με το 62% των 47 τρισεκατομμυρίων δολαρίων επενδυμένου πλούτου να κατευθύνονται σε αυτά τα περιουσιακά στοιχεία.
Εάν η προσωπική δημιουργία πλούτου συνεχιστεί με τα ποσοστά των τελευταίων ετών, η Boston Consulting προβλέπει ένα σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης περίπου 7% από το 2017 έως το 2022, σε δολάρια ΗΠΑ. Γεγονότα όπως οι διορθώσεις στη χρηματιστηριακή αγορά και οι γεωπολιτικές αβεβαιότητες θα μπορούσαν να μειώσουν τον ρυθμό ανάπτυξης στο 4%.