Στην αύξηση του ELA για τις ελληνικές τράπεζες κατά 400 εκατ. ευρώ, απόρροια της αβεβαιότητας στην οικονομία και της εκροής τραπεζικών καταθέσεων, αναφέρεται δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.
Οι εκροές ελληνικών καταθέσεων επέστρεψαν το 2017, οδηγώντας την κεντρική τράπεζα της χώρας να αυξήσει το όριο στην έκτακτη χρηματοδότηση (ELA), καθώς το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές έχει πυροδοτήσει φόβους στους καταθέτες για το ενδεχόμενο να ξαναζήσουν το δράμα του 2015, που οδήγησε τη χώρα κοντά στην οικονομική κατάρρευση, σημειώνει το διεθνές πρακτορείο, αναφέρει το ependidinews.
Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται, οι εκροές από τις αρχές του έτους έως την περασμένη Πέμπτη (16/3/2017) διαμορφώθηκαν σε περίπου 3,6 δισ. ευρώ. Όπως αναφέρει η ίδια πηγή, οι εκροές καταθέσεων οφείλονται στο γεγονός ότι οι Έλληνες πληρώνουν φόρους αλλά και σε μια ομαλή ροή κεφαλαίων προς ξένους τραπεζικούς λογαριασμούς.
Είναι η πρώτη φορά από το Σεπτέμβριο του 2015 όταν ξεκίνησε η ΤτΕ να ανακοινώνει τα στοιχεία για τον ELA που θεωρήθηκε αναγκαία η αύξηση του ορίου, σημειώνει το πρακτορείο. Είναι επίσης η πρώτη φορά που η τράπεζα παραλείπει να αναφερθεί σε "σταθεροποίηση" ή "βελτίωση" των ροών στην ανακοίνωση της.
Το πρακτορείο σημειώνει πάντως ότι το 2016 το ελληνικό χρηματοοικονομικό σύστημα κατέγραψε εισροές κεφαλαίων, καθώς η εμπιστοσύνη των καταθετών στις τράπεζες επέστρεφε σταδιακά.
Για την πορεία των διαπραγματεύσεων, το Bloomberg σημειώνει ότι οι συζητήσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους θεσμούς δεν έχουν μέχρι τώρα οδηγήσει σε συμφωνία, παρατείνοντας το αδιέξοδο και θέτοντας σε κίνδυνο την ικανότητα της χώρας να αποπληρώσει τα δάνεια της το καλοκαίρι.