Τη... νύφη της συμφωνίας με τους εταίρους θα πληρώσουν τουλάχιστον 900.000 συνταξιούχοι. Το προσχέδιο της τεχνικής συμφωνίας προβλέπει εφάπαξ μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1% του ΑΕΠ το 2019, μέσω της περικοπής της προσωπικής διαφοράς στις κύριες συντάξεις. Αυτό μεταφράζεται σε απώλειες 1,8 δισ. ευρώ για τους συνταξιούχους, οι οποίοι θα χάσουν μέσα σε μια νύχτα όλη την προσωπική διαφορά που λάμβαναν βάσει του νόμου 4387/2016.
Οι θεσμοί φαίνεται να έχουν κάνει δεκτή υπό όρους την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για θέσπιση ενός χαμηλού ανώτατου ορίου 22% στις απώλειες επί των συνολικών αποδοχών. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν ξεκαθαρίσει προς όλες τις κατευθύνσεις, δηλαδή τόσο σε πολιτικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, ότι, σε ενδεχόμενη απόκλιση από τους δημοσιονομικούς στόχους, η μόνη λύση θα είναι το κούρεμα των επικουρικών συντάξεων. Υψηλόβαθμοι παράγοντες του υπουργείου Εργασίας αποκλείουν το συγκεκριμένο σενάριο, καθώς από τους υπολογισμούς που έχουν κάνει μέχρι σήμερα διαπιστώνουν ότι η περικοπή των συντάξεων το 2019, μέσω της κατάργησης της προσωπικής διαφοράς, θα καλύψει το σύνολο της υποχρέωσης που απορρέει μέσα από τη συμφωνία των δύο πλευρών. Μάλιστα, επισημαίνουν ότι από το πρώτο κύμα επαναϋπολογισμού (40% των συντάξεων) προκύπτει ότι δεν υπάρχει προσωπική διαφορά στις μεσαίες συντάξεις του ΙΚΑ, που ορίζονται σήμερα στα 720 ευρώ. Οι προσωπικές διαφορές τους υπολογίζονται από 153 έως και 240 ευρώ, ήτοι περίπου το 15%-20% της συνολικής σύνταξης, αναφέρει το ependisinews.
Ωστόσο, η ελληνική πλευρά στέλνει στον... Καιάδα τους χαμηλοσυνταξιούχους, καθώς δεν φαίνεται μέχρι στιγμής να έχει ζητήσει από τους δανειστές την καθιέρωση μιας κατώτατης «ασπίδας προστασίας». Αν δεν υπάρξει πλαφόν προς τα κάτω και οι περικοπές ξεκινήσουν από το πρώτο ευρώ, τότε το μεγαλύτερο βάρος θα το επωμιστούν συνταξιούχοι από το πρώην ΤΕΒΕ, οι οποίοι έχουν προσωπική διαφορά που φθάνει έως το 39%. Μεγάλες περικοπές θα υποστούν, επίσης, οι πρώην δημόσιοι υπάλληλοι πανεπιστημιακής εκπαίδευσης με πάνω από 35 χρόνια ασφάλισης και εν συνεχεία οι υπάλληλοι τεχνολογικής και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που συνταξιοδοτήθηκαν με 35ετία. Ευκολότερος είναι ο γρίφος της διαπραγμάτευσης για την εργασιακή μεταρρύθμιση, καθώς στο «καυτό» θέμα των ομαδικών απολύσεων δεν αλλάζουν τα όρια και παραμένουν στο 5% μηνιαίως. Ωστόσο, το «υπουργικό βέτο» για την έγκριση ή για την απόρριψη ενός σχεδίου ομαδικών απολύσεων θα αποτελέσει παρελθόν. Η αρμοδιότητα αυτή φαίνεται ότι θα εκχωρηθεί στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας (ΑΣΕ). Την ίδια στιγμή, πηγές του υπουργείου διευκρινίζουν ότι θα νομοθετηθεί άμεσα η άρση της αναστολής της αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης και της επεκτασιμότητας των συμβάσεων στο σύνολο των επιχειρήσεων ενός κλάδου. Σε ό,τι αφορά τον συνδικαλιστικό νόμο, για τον οποίο οι δανειστές ασκούν σημαντικές πιέσεις, φαίνεται ότι θα γίνουν μικρές τροποποιήσεις στις άδειες και στους λόγους απόλυσης, με προσθήκη ποινικών λόγων για τους οποίους θα προβλέπεται απόλυση συνδικαλιστή.