Με βάση τον απολογισμό της δεκαετούς δράσης της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας τα υψηλότερα ποσοστά καταγγελιών, συγκεντρώνουν οι τομείς των τραπεζικών συναλλαγών και των τηλεπικοινωνιών.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα των καταναλωτών σε σχέση με τις τράπεζες είναι οι τηλεφωνικές οχλήσεις και η χορήγηση εγγράφων, ενώ στον τομέα των τηλεπικοινωνιών τα περισσότερα παράπονα αφορούν παράτυπες χρεώσεις και μονομερείς ενέργειες, αναφέρει το in.gr.
Ειδικότερα, με αφορμή την επέτειο 10 χρόνων λειτουργίας της (2009-2019), η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας, δημοσίευσε τον απολογισμό των καταγγελιών που έχει διαχειριστεί όλα αυτά τα χρόνια με στόχο να αποτυπώσει με νούμερα την κατάσταση που επικρατεί στη αγορά.
«Από τα αποτελέσματα της μελέτης, επιβεβαιώνεται πως μέσα σε αυτή τη δεκαετία, η Ε.Ε.Κ.Ε. έχει διαχειριστεί με επιτυχία το σύνολο σχεδόν των καταγγελιών που έχει δεχτεί, επιφέροντας στους καταναλωτές σημαντικό οικονομικό και ηθικό όφελος» σημειώνεται στην ανακοίνωση.
Μελετώντας τα αποτελέσματα, τα βασικά σημεία είναι τα εξής:
• Η Ε.Ε.Κ.Ε. έχει διαχειριστεί τις καταγγελίες και τα ερωτήματα που έχει λάβει, σε ποσοστό 100%.
• Από το σύνολο των διεκπεραιωμένων καταγγελιών, το 78,9% είχαν θετική έκβαση υπέρ του καταναλωτή.
• Τα υψηλότερα ποσοστά καταγγελιών, συγκεντρώνουν οι τομείς των τραπεζικών συναλλαγών με ποσοστό 24,4% , των τηλεπικοινωνιών με 19,1%, της αγοράς προϊόντων και υπηρεσιών με 18,5%, καθώς και των τουριστικών υπηρεσιών με 9,3%.
• Στον τομέα των τραπεζικών συναλλαγών, μεγαλύτερο πρόβλημα φαίνεται να αντιμετωπίζουν οι καταναλωτές με τις τηλεφωνικές οχλήσεις (20,16%) και τη χορήγηση των εγγράφων (20,16%).
• Στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, η πλειονότητα των καταγγελιών αφορά παράτυπες χρεώσεις και μονομερείς ενέργειες σε ποσοστό 15,79% αντίστοιχα.
• Στον τομέα των προϊόντων και υπηρεσιών, ως σημαντικότερο πρόβλημα αναδεικνύεται η πολιτική αντιμετώπισης περιπτώσεων ελαττωματικών προϊόντων σε ποσοστό 36,84%
• Στον τομέα των τουριστικών υπηρεσιών, οι καταναλωτές φαίνεται να καταγγέλλουν συχνότερα περιπτώσεις καθυστέρησης αναχωρήσεων (25,53%) και ακύρωσης κρατήσεων (23,4%)
«Είναι σαφές ότι οι καταναλωτές «βάλλονται» από διάφορες παράνομες και καταχρηστικές πρακτικές, όπως είναι η αποσιώπηση των δικαιωμάτων που διαθέτουν, η επιβολή παράνομων χρεώσεων, η έλλειψη ενημέρωσης και πολλές άλλες που είναι δύσκολο να απαριθμηθούν.»
» Βρισκόμαστε διαρκώς στην υπηρεσία του καταναλωτή, παρεμβαίνοντας κάθε φορά που νιώθει απροστάτευτος και επιλύοντας κάθε πρόβλημα που ο ίδιος αδυνατεί να διευθετήσει. Ο καταναλωτής μπορεί να αντιστέκεται και να διεκδικεί. Σε αυτό το δύσκολο έργο, δεν είναι μόνος» σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση.
Οι Αρχές της ΕΕΚΕ
Η ίδρυση της Ένωσης Εργαζόμενων Καταναλωτών Ελλάδας – ΕΕΚΕ αποτελεί πρωτοβουλία μελών του Συλλόγου Κοινωνικής Οικονομίας και Κατανάλωσης – ΣΚΟΚ που αποσκοπεί να συμβάλλει στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και της ποιότητας ζωής των καταναλωτών.
Τα ιδρυτικά μέλη της ΕΕΚΕ, στελέχη και μέλη της ΓΣΕΕ και των συνδικαλιστικών οργανώσεων της δύναμής της, εκκινούν από τη διαπίστωση ότι το βιοτικό επίπεδο και η ποιότητα ζωής των καταναλωτών δεν εξαρτώνται μόνο από το εισόδημά τους όσο και αν αυτό αποτελεί τη θεμελιακή βάση τους.
Εξαρτάται, επίσης, από τις τιμές των προϊόντων και των υπηρεσιών σε σχέση με την ποιότητά τους, την ίδια την ποιότητα, ασφάλεια και υγιεινή τους, την αγοροπωλησία και την παροχή τους μέσω διάφανων συναλλαγών και δίχως την ύπαρξη καταχρηστικών πρακτικών εκ μέρους των προμηθευτών.
Αντ’ αυτών, οι αγορές λειτουργούν με όρους κερδοσκοπίας, αισχροκέρδειας, εξαπάτησης του καταναλωτή και καταχρηστικών πρακτικών εκ μέρους των προμηθευτών. Οι τιμές με τις οποίες επιβαρύνονται οι καταναλωτές δεν αντιστοιχούν στην ποιότητα που υποτίθεται ότι αντιπροσωπεύουν.
Η πάλη για την βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και την ποιότητα της ζωής πρέπει να επεκταθεί από τους χώρους εργασίας και στους χώρους κατανάλωσης για να πετύχει τη συγκρότηση ενός κοινού συνδικαλιστικού και καταναλωτικού μετώπου πάλης.