Τους τελευταίους μήνες εκπρόσωποι της κυβέρνησης, μεταξύ άλλων και υπουργοί, επαναφέρουν το ζήτημα περί αύξησης του κατώτατου μισθού στην Ελλάδα. Η υπόσχεση αυτή, η οποία αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου φάσματος ελπιδοφόρων υποσχέσεων εκ μέρους των στελεχών της κυβέρνησης, είχε επίσης ακουστεί το 2015 πριν, καθώς και μετά την εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ.
Η αύξηση του κατώτατου μισθού έρχεται να συμπληρώσει το αισιόδοξο σχέδιο για την πορεία της οικονομίας μετά την λεγόμενη ‘’καθαρή’’ έξοδο από το πρόγραμμα τον ερχόμενο Αύγουστο.
Του Τζωρτζ Μενεσιάν*
Επίσης η συγκεκριμένη ρητορική χρησιμοποιείται, για ακόμη μία φορά, σε μία περίοδο που η κυβέρνηση είναι αντιμέτωπη με σοβαρά ζητήματα στο εσωτερικό της χώρας όπως είναι λόγου χάρη οι πλειστηριασμοί, οι επερχόμενες μειώσεις συντάξεων και το αφορολόγητο. Η ελληνική κοινωνία ασφαλώς και ζητά την αύξηση του κατώτατου μισθού.
Η κυβέρνηση όμως είναι έτοιμη να την πραγματοποιήσει ή απλώς χρησιμοποιεί για ακόμη μία φορά την δημαγωγία ώστε να καταφέρει να επιβιώσει πολιτικά;
Από την σκοπιά της πολιτικής οικονομίας, μια ενδεχόμενη αύξηση του κατώτατου μισθού θα ήταν μία λανθασμένη πολιτική απόφαση και αυτό διότι η ελληνική οικονομία δεν είναι έτοιμη για κάτι τέτοιο. Η αύξηση του κατώτατου μισθού θα μειώσει την ζήτηση εργασίας με αποτέλεσμα να υπάρχει υπερβάλλουσα προσφορά εργασίας γεγονός που θα οδηγήσει στην αύξηση της ανεργίας.
Σύμφωνα με την Eurostat, τον Ιανουάριο το 2018 η ανεργία στην Ελλάδα κυμαινόταν στο 20,6%. Το ποσοστό αυτό έχει μειωθεί σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, ωστόσο δεν είναι αρκετά χαμηλό και φυσικά δεν φτάνει το ποσοστό ανεργίας του 2009 (9,5%).
Επομένως, πιστεύω ότι δεν πρέπει να γίνει αύξηση του κατώτατου μισθού μέσα στο επόμενο διάστημα. Αρχικά πρέπει να σταθεροποιηθεί η ελληνική οικονομία, να μειωθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα και να αυξηθεί ο ΑΕΠ. Να μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές, ώστε να γίνουν επενδύσεις και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Έτσι, ενώ θα έχει μειωθεί η ανεργία και θα υπάρχει κάποια οικονομική μεγέθυνση, η (οποιαδήποτε) κυβέρνηση μπορεί να προχωρήσει στην αύξηση του κατώτατου μισθού.
Συμπερασματικά, η ελληνική κοινωνία δικαιολογημένα επιζητεί την αύξηση του κατώτατου μισθού και έχει ανάγκη για μεγαλύτερα εισοδήματα. Ωστόσο, η υλοποίηση του μέτρου αυτού, ενδέχεται να οδηγήσει στην αύξηση της ανεργίας, επομένως η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας δεν είναι κατάλληλη για την δημιουργία τέτοιων προσδοκιών στους πολίτες.
*Oικονομολογος