Aύξηση του ορίου τζίρου για την απαλλαγή από τον ΦΠΑ που σήμερα είναι 10.000 ευρώ, με επικρατέστερο στόχο την άνοδό του στις 25.000 ευρώ προωθείται από την κυβέρνηση.
Οι διαπραγματεύσεις με τα τεχνικά κλιμάκια έχουν ήδη προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό και, όπως υποστηρίζουν κορυφαία στελέχη του υπουργείου Οικονομικών,τα περισσότερα από τα θέματα που εξετάζονται έχουν ήδη «κλειδώσει», ενώ παραμένουν ορισμένες τεχνικές λεπτομέρειες επί των συγκεκριμένων φορο-αλλαγών.
Ειδικότερα, όπως έχει ήδη επισημάνει η Ναυτεμπορική οι αλλαγές που περιλαμβάνονται στο επικαιροποιημένο μνημόνιο προβλέπουν τα εξής:
Επανεξέταση όλων των φοροαπαλλαγών των επιχειρήσεων, με στόχο να καταργηθούν όσες κριθούν άδικες και αναποτελεσματικές.
Αλλαγές στον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, ώστε να καταστούν αποτελεσματικότεροι και ουσιαστικότεροι οι πλειστηριασμοί στοιχείων των οφειλετών.
Υλοποίηση του περιουσιολογίου, το οποίο θα είναι «συντονισμένο» με το Μητρώο Καταθετών που ήδη λειτουργεί.
Αύξηση του ορίου τζίρου για την απαλλαγή από τον ΦΠΑ που σήμερα είναι 10.000, με επικρατέστερο στόχο την άνοδό του στις 25.000 ευρώ.
Θέσπιση, έως τον Φεβρουάριο του 2017, των κινήτρων που θα ενεργοποιήσουν το μέτρο της λοταρίας για τις αποδείξεις.
Ευθυγράμμιση, έως τον Ιούνιο του 2017, των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων με τις εμπορικές τιμές.
Αναστολή του φόρου υπεραξίας ακινήτων έως το τέλος του 2018.
Επέκταση της εθελοντικής εισφοράς της ναυτιλιακής κοινότητας έως το τέλος του 2018.
Αλλαγές στο φορολογικό καθεστώς της ναυτιλίας, βάσει των συστάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Υλοποίηση του σχεδίου για το πλαστικό χρήμα και την υιοθέτηση των ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής.
Με βάση το σχέδιο που εξετάζεται θα πρέπει, έως τον Ιούνιο του 2017, το 80% των «ύποπτων» κατηγοριών επαγγελματιών που βρίσκονται ψηλά στη λίστα της φοροδιαφυγής να έχει τοποθετηθεί συσκευή χρέωσης καρτών POS.
Λήψη μέτρων για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου.
Λήψη στοιχείων από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα περιουσιακά στοιχεία Ελλήνων στο εξωτερικό.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι από στο σύνολο των μέτρων που προωθούνται δεν περιλαμβάνεται, προς το παρόν τουλάχιστον, το σχέδιο για την εθελοντική αποκάλυψη εισοδημάτων, που στόχο έχει τον περιορισμό του «μαύρου» χρήματος.
Αυτό φυσικά έχει διπλή ανάγνωση: είτε η διάσταση απόψεων όσον αφορά το ύψος του συντελεστή φορολόγησης των εισοδημάτων που θα αποκαλυφθούν με αυτοκαταγγελία μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών και των δανειστών παραμένει μεγάλη, είτε ότι το σχέδιο «παγώνει» καθώς και οι δύο πλευρές συνειδητοποιούν ότι χωρίς ισχυρά κίνητρα η απόδοσή του στα δημόσια έσοδα θα είναι από πενιχρή έως ανύπαρκτη.