Οι δημοσκοπικές ενδείξεις μιας πεντακομματικής επόμενης Βουλής, ανέβασαν κατακόρυφα τις μετοχές του ενδιάμεσου χώρου, που αποτελεί τον μοναδικό εν δυνάμει εταίρο μιας μελλοντικής κυβερνητικής συνεργασίας.
Κι αυτό, με δεδομένο ότι τόσο το ΚΚΕ, όσο και η Χρυσή Αυγή, δεν πρόκειται για κανένα λόγο να πάρουν μέρος σε οποιοδήποτε κυβερνητικό σχήμα.
Του Τάσου Παπαδόπουλου
Με την έννοια αυτή αναδείχθηκε σε πολύφερνη νύφη το νεοσύστατο Κίνημα Αλλαγής, που πρόσφατα συγκροτήθηκε σε ενιαίο πολιτικό σχήμα. Το πόσο ενιαίο είναι το νέο αυτό σχήμα, είναι κάτι ζητούμενο.
Οι φυγόκεντρες δυνάμεις, έχουν ήδη αναπτυχθεί από τους διάφορους αρχηγίσκους και φεουδάρχες, που διεκδικούν για τον εαυτό τους αυτονομία στις κινήσεις τους, και στις επαφές με τους δυο διεκδικητές της εξουσίας.
Η Φώφη Γεννηματά μετά τα πολλαπλά αυτά κρούσματα και το διογκούμενο κύμα των «αυτονομιστών», δήλωσε οργισμένη, ότι δεν θα επιτρέψει «προσωπικές στρατηγικές» σείοντας έτσι την δαμόκλειο σπάθη των διαγραφών.
Η απειλή αυτή αφορούσε από τον Γ. Ραγκούση μέχρι τον Γ. Παπανδρέου και το Σ. Θεοδωράκη.
Ο πρώτος δήλωσε ότι η κ. Γεννηματά πρέπει να ξεκαθαρίσει στον κόσμο πού θέλει να πάει το κόμμα, καθώς, όπως είπε, εάν δεν το κάνει και δεν έρθει σε ρήξη, είναι σαν να υιοθετεί την άποψη για συνεργασία με τη ΝΔ.
Ο Γιάννης Ραγκούσης έφερε, μάλιστα, ως παράδειγμα τον Ανδρέα Παπανδρέου, ο οποίος, όπως είπε ήταν ξεκάθαρος, όταν ήταν ισχυρό το ΚΚΕ και η Ένωση Κέντρου και δεν είπε «πρώτα να μπω στη Βουλή και μετά θα σας πως με ποιον θα πάω».
Ακολούθησε η αιφνιδιαστική κίνηση Γ. Παπανδρέου να ζητήσει ραντεβού με τον Α. Τσίπρα για ενημέρωση στα εθνικά θέματα. Ο τελευταίος ανταποκρίθηκε αυθημερόν.
Πριν από λίγο καιρό κάτι ανάλογο έπραξε ο Σ. Θεοδωράκης, που πήγε στο Μέγαρο Μαξίμου, για να συζητήσει την πρότασή του, για την δημιουργία Εθνικού Συμβουλίου Ασφάλειας.
Η κίνηση της Φώφης Γεννηματά να ζητήσει εδώ και τώρα εκλογές, ενόχλησε τους οπλαρχηγούς του Κινήματος Αλλαγής, που δεν ενημερώθηκαν πριν, γι’ αυτή την πρωτοβουλία της προέδρου του νέου φορέα.
Για να βάλει τέλος σε όλες αυτές τις αυτόνομες κινήσεις η Φώφη Γεννηματά με αυστηρή δήλωσή της ανέφερε ότι «Είμαστε αποφασισμένοι να γίνουμε πρωταγωνιστές, για να είμαστε χρήσιμοι στην πατρίδα και στον λαό. Προϋπόθεση όμως είναι η διασφάλιση της πολιτικής μας ενότητας. Γι’ αυτό η κοινωνική βάση της παράταξής μας που αγωνιά κι αγωνίζεται, δεν έχει καμία περαιτέρω ανοχή σε προσωπικές στρατηγικές και διχόνοια στο εσωτερικό μας.
Γιατί αλλοιώνουν την εικόνα μας, θολώνουν το πολιτικό μας στίγμα και αντικειμενικά εξυπηρετούν τα σχέδια των πολιτικών μας αντιπάλων.
Μετατρέπουν τον πλουραλισμό από πλεονέκτημα, σε όπλο όσων θέλουν να μας πλήξουν».
Από την πλευρά του ο Σ. Θεοδωράκης δεν άφησε το γάντι να πέσει κάτω και σε ανακοίνωση του αναφέρει :«Το Ποτάμι και ο Σταύρος Θεοδωράκης δεν δέχονται εντολές από κανέναν. Οι αγώνες μας απέναντι στη λαϊκίστικη διακυβέρνηση και στον συντηρητισμό κάθε είδους, είναι σταθεροί και διαχρονικοί. Αυτές τις μάχες δίναμε πριν από τη δημιουργία του Κινήματος Αλλαγής, αυτές τις μάχες δίνουμε και τώρα. Και αυτή τη σημαία δεν θα την υποστείλουμε. Με οδηγό μας, πάντα και μόνο, τις προοδευτικές μας αξίες και τις ξεκάθαρες θέσεις μας».
Η όλη εικόνα δεν δείχνει βέβαια ενιαίο χώρο, που με αξιοπιστία επιδιώκει να πείσει τους ψηφοφόρους να τον προτιμήσουν στην προσεχή εκλογική αναμέτρηση. Όσο για έναν ενιαίο πολιτικό λόγο, αυτόν τον έχουν χάσει και ουδείς γνωρίζει αν θα τον βρουν στο προσεχές μέλλον.
Μάλλον σε ένα νέο κατακερματισμό οδηγείται ο ενδιάμεσος χώρος, παρά σε ομογενοποίηση στην πορεία προς τις εκλογές.
Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με την κεντροαριστερά, είναι να αποτρέψει πάσι θυσία μια συνεργασία με τη ΝΔ μετά τις εκλογές και για το ενδιάμεσο διάστημα, να έχει μια δεξαμενή, ενδεχομένως με το «Ποτάμι», αν κάτι πάει στραβά με τους ΑΝΕΛ και κυρίως την επομένη της 20ης Αυγούστου 2018.
Βεβαίως πολλοί λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο, γιατί στη σημερινή συγκυρία ούτε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Ποταμιού είναι συμπαγής, ούτε του ΠΑΣΟΚ. Κι ένα νεύμα του αρχηγού δεν είναι αρκετό να οδηγήσει ως αγέλη τους Βουλευτές, σε μια παρά φύση συνεργασία.
Η φημολογία για το φλερτ Τσίπρα – Παπανδρέου μιλάει για πρόταση στον τελευταίο, να είναι ο επόμενος Επίτροπος, στη θέση του Δ. Αβραμόπουλου μετά τις Ευρωεκλογές του 2019.
Παράλληλα στον ΣΥΡΙΖΑ βλέπουν με καλό μάτι την κίνηση των ορφανών της ΝΔ στα δεξιά της, Μπαλτάκου, Παπακωστα Κρανιδιώτη, Αντώναρου, Καρατζαφέρη κλπ., να συγκροτήσουν νέο πολιτικό φορέα.
Αυτό, που καίει τον ΣΥΡΙΖΑ είναι μια πιθανή αυτοδυναμία της ΝΔ, που δεν θα κάνει παρένθεση την διακυβέρνηση, της σημερινής Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.
Με αυτή την έννοια, οι προσεχείς βουλευτικές εκλογές, αναμένεται να πάρουν την μορφή μιας μάχης μέχρις εσχάτων. Προβλέπεται να πέσει πολύ λάσπη στον ανεμιστήρα. Οι πολίτες καλούνται να καθαρίσουν την θολούρα, και να αποφασίσουν με νηφαλιότητα, τι εξυπηρετεί πρώτα απ’ όλα την πατρίδα και δευτερευόντως τα στενά προσωπικά συμφέροντα του καθενός…