«Μόνο ως δάνειο» πρέπει να δίδεται η οποιαδήποτε βοήθεια, επανέλαβε ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε, αναφερόμενος στην γερμανογαλλική πρόταση για δημιουργία ευρωπαϊκού «ταμείου ανάκαμψης» για τις χώρες που επλήγησαν από την πανδημία του κορονοϊού.
«Απορρίπτουμε την αμοιβαιοποίηση χρεών», τόνισε ο Μαρκ Ρούτε κατά την διάρκεια ψηφιακής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας Άρμιν Λάσετ και ζήτησε εκ νέου μεταρρυθμίσεις σε κάποιες νοτιοευρωπαϊκές χώρες ώστε να μπορούν, όπως είπε, να ξεπεράσουν μια επόμενη κρίση «χωρίς βοήθεια».
«Χρειαζόμαστε ένα ταμείο έκτακτης βοήθειας προκειμένου να δώσουμε ώθηση στην ανάκαμψη. Πιστεύουμε ότι κάτι τέτοιο θα πρέπει να προβλέπει δάνεια, χωρίς αμοιβαιοποίηση των χρεών», επέμεινε ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, η οποία ανήκει στους «τέσσερις οικονόμους» της ΕΕ, μαζί με την Αυστρία, την Δανία και την Σουηδία.
Από την άλλη πλευρά ο Άρμιν Λάσετ, ο οποίος είναι και υποψήφιος πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU), εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξει τελικά κοινή λύση στην ΕΕ και στήριξε την πρόταση που κατέθεσαν η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ και ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. «Η Ολλανδία και η Γερμανία θα είναι οι ίδιες και πάλι ισχυρές, όταν και η Ιταλία, η Ελλάδα ή η Πορτογαλία είναι επίσης ισχυρές».
Σε ό,τι αφορά τα σύνορα μεταξύ Ολλανδίας και Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας ενόψει του τριημέρου του Αγίου Πνεύματος, που ήταν και το βασικό θέμα στην ατζέντα της διαδικτυακής «συνάντησης», οι δύο πλευρές ανακοίνωσαν ότι οι πολίτες θα μπορούν να περάσουν τα σύνορα μόνον εάν έχουν να επιδείξουν κράτηση σε ξενοδοχείο. «Τώρα δεν είναι ο καιρός να πηγαίνει κανείς διακοπές έτσι απλά, χωρίς κράτηση», δήλωσε ο Μαρκ Ρούτε, τονίζοντας ότι δεν θα πρέπει να βασιζόμαστε στην «καλή τύχη», αλλά θα πρέπει να εξακολουθήσουμε να είμαστε προσεκτικοί.
Και οι δύο πάντως επισήμαναν πόσο σημαντικό ήταν να παραμείνουν τα σύνορα ανοιχτά ακόμη και στην κορύφωση της πανδημίας του κορονοϊού. «Είναι εύκολο να κλείσει κανείς (τα σύνορα), αλλά το άνοιγμα είναι περίπλοκη διαδικασία», εξήγησε ο Άρμιν Λάσετ.