Ο πληθωρισμός στις 20 μεγαλύτερες οικονομίες παγκοσμίως, που αντιστοιχούν στο μεγαλύτερο μέρος της παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας, υποχώρησε για τέταρτο συνεχόμενο μήνα το Μάιο στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2016, ανακοίνωσε ο ΟΟΣΑ.
Συγκεκριμένα, ο πληθωρισμός μειώθηκε στο 2,1% το Μάιο από το 2,4% τον Απρίλιο,
Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από τον Οργανισμό ανέφεραν επίσης ότι ο πληθωρισμός στις αναπτυγμένες οικονομίες μειώθηκε για τρίτο συνεχόμενο μήνα και στο χαμηλότερο επίπεδο φέτος, αναφέρει το ependisinews.
Η πτώση στον πληθωρισμό ανά τον κόσμο έρχεται καθώς κάποιες κεντρικές τράπεζες έχουν αρχίσει να εξετάζουν την απόσυρση των μέτρων που έχουν εφαρμόσει από την χρηματοπιστωτική κρίση.
Σε ομιλίες τους την προηγούμενη εβδομάδα ο πρόεδρος της ΕΚΤ Mario Draghi, ο διοικητής της ΒοΕ, Mark Carney και ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας του Καναδά, Stephen Poloz, άφησαν να εννοηθεί ότι ίσως είναι καιρός να εξεταστεί μια μείωση της στήριξής τους στην οικονομική ανάπτυξη.
Από τους τρεις, μόνο ο Carney έχει να αντιμετωπίσει έναν πληθωρισμό υψηλότερο του 2% που αποτελεί κοινός στόχος των περισσότερων φορέων χάραξης πολιτικής του πολιτισμένου κόσμου.
Αλλά ενώ ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο σημείωσε άνοδο στο 2,9% από το 2,7% τον Απρίλιο, ο πληθωρισμός του Καναδά μειώθηκε στο 1,3% από το 1,6% και ο πληθωρισμός της ευρωζώνης υποχώρησε στο 1,4% από το 1,9%.
Μεγάλο μέρος της μεταβλητότητας του πληθωρισμού τα τελευταία χρόνια, οφειλόταν στις ενεργειακές τιμές. Εάν αφαιρεθούν οι τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, ο δομικός πληθωρισμός του ΟΟΣΑ υποχώρησε λιγότερο αξιοσημείωτα το Μάιο, στο 1,8% από το 1,9%.