Η Γαλλία ήταν πρωταθλήτρια πέρσι στις κοινωνικές δαπάνες -όπως είναι αυτές για τις συντάξεις, την υγεία και τα επιδόματα ανεργίας-, που ανήλθαν στο 31% του εθνικού εισοδήματός της, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ (Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης).
Οι κοινωνικές δαπάνες της Γαλλίας ήταν σημαντικά υψηλότερες από το 20% του μέσου όρου των χωρών του ΟΟΣΑ, ενώ είναι πολύ μεγάλη η αντίθεση με το Μεξικό, το οποίο βρίσκεται στην τελευταία θέση της κατάταξης, με τις κοινωνικές δαπάνες να αντιστοιχούν μόνο στο 7,5% του εθνικού εισοδήματος, αναφέρει το in.gr.
Σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Ολλανδία και η Ελβετία, ο ιδιωτικός τομέας παίζει μεγάλο ρόλο στην παροχή κοινωνικών επιδομάτων και συντάξεων ή ασφάλισης υγείας.
Αν υπολογιστεί συνολικά η δημόσια και η ιδιωτική χρηματοδότηση, η Γαλλία παραμένει στην πρώτη θέση.
Οι ΗΠΑ βρίσκονται στη δεύτερη θέση με συνολικές κοινωνικές δαπάνες ίσες με το 30% του εθνικού εισοδήματος, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό των δημόσιων κοινωνικών δαπανών ανέρχεται στο 19%.
Αν και η γενναιοδωρία της Γαλλίας όσον αφορά την κοινωνική πρόνοια διατηρεί την εισοδηματική ανισότητα στη χώρα κάτω από το μέσο όρο του ΟΟΣΑ, οι διαμαρτυρίες των «κίτρινων γιλέκων» έδειξαν μια βαθιά ριζωμένη πεποίθηση ότι, παρά ταύτα, το σύστημα δεν είναι αποτελεσματικό για μεγάλα στρώματα του πληθυσμού.