Εσωστρέφεια και κατακερματισμό της αγοράς δείχνουν τα στοιχεία του ΟΟΣΑ. Στην Ελλάδα της κρίσης, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις προσφέρουν τις περισσότερες θέσεις εργασίας, αλλά κακά αμειβόμενες και χαμηλής αποδοτικότητας για την Οικονομία της χώρας. Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι 9 στις 10 μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν μπορούν να εξάγουν όσα παράγουν και προσφέρουν, με αποτέλεσμα να μη μεγαλώνει η «πίτα» της αγοράς, αναφέρει το protothema.
Σε ειδική μελέτη του ΟΟΣΑ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καταγράφονται οι κλάδοι όπου βρήκαν καταφύγιο και νέες δουλειές οι εργαζόμενοι. Τρεις στις δέκα νέες θέσεις εργασίας (29%) που δημιουργούνται στην Ελλάδα από νέες μικρομεσαίες επιχειρήσεις ανήκουν στον κλάδο της Εστίασης και των Καταλυμάτων (καφέ, εστιατόρια, ξενοδοχεία κλπ), όσες σχεδόν και στον χώρο του Εμπορίου (28%). Με διαφορά ακολουθούν οι επαγγελματικές, επιστημονικές και τεχνολογικές δραστηριότητες (12%), ο κατασκευαστικός τομέας (8%), η βιομηχανία (6%), μεταφορές και logistics (6%). Στο «παραπέντε» μιας νέας Τεχνολογικής Επανάστασης, μόλις 3% προσέφεραν οι κλάδοι της Πληροφορικής και των Τηλεπικοινωνιών.
Και ενώ οι πολύ μικρές επιχειρήσεις με λιγότερα από 10 άτομα προσωπικό προσφέρουν την μεγαλύτερη απασχόληση στην χώρα μας (ξεπερνώντας αισθητά τα δεδομένα των χωρών του ΟΟΣΑ) οι θέσεις εργασίας που προσφέρουν έχουν πολύ χαμηλή προστιθέμενη αξία.