Υπό την απειλή υποβάθμισης βρίσκεται η Ιταλία, όπως προειδοποιεί ο οίκος DBRS, ο οποίος και παρατηρεί πως η παραίτηση του Ιταλού πρωθυπουργού, Ματέο Ρέντσι, μετά από το "όχι" στο δημοψήφισμα, αποτελεί αρνητικό πιστοληπτικό γεγονός για την αξιολόγηση της χώρας.
"Είναι σίγουρα αρνητικό πιστοληπτικό γεγονός", επεσήμανε ο Fergus McCormick, επικεφαλής του οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης, μιλώντας στο Reuters.
"Αναμένουμε μικρότερη κυβερνητική σταθερότητα και μεγαλύτερη πολιτική αβεβαιότητα στον κοντινό ορίζοντα… και αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει τη διάθεση των επενδυτών για τραπεζικές μετοχές", σημείωσε ο ίδιος.
Σημειωτέον πως η DBRS ανέβαλε μια προγραμματισμένη αξιολόγησή της για μετά από το δημοψήφισμα, την οποία και πρέπει να ολοκληρώσει μέχρι την 3η Φεβρουαρίου του 2017.
Ο McCormick τόνισε πως η ανακεφαλαιοποίηση της Monte dei Paschi είναι πρωτεύουσας σημασίας, λέγοντας πως σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να υπάρξει bail-in, κάτι που θα επιβάρυνε τα νοικοκυριά, αλλά και την ήδη χαμηλή ανάπτυξη στη χώρα.
"Ακόμη και με τις χαμηλές τιμές πετρελαίου, ακόμη και τη ρευστότητα από την ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ, ακόμη και με τη χαλάρωση της δημοσιονομικής λιτότητας και με την υποτίμηση του νομίσματος, η ιταλική ανάπτυξη είναι αρκετά κάτω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης", είπε. "Θεωρούμε ότι μεγάλο πρόβλημα, πράγματι. Τώρα, με αυτήν την εξέλιξη, δεν αναμένουμε αύξηση της ανάπτυξης. Δεν υπάρχει λόγος που θα μπορούσε να διαμορφωθεί υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα", εκτίμησε.