Σήμερα που γράφω αυτό το άρθρο, δεν γνωρίζω αν το ΚΑΣ αποφάσισε να ανακηρύξει ή όχι ως αρχαιολογικό χώρο ολόκληρο τον δήμο Πειραιά συν το μισό Κερατσίνι. Πάντως όταν σκέφτομαι ότι οι μέδουσες μπορούν και ζουν εδώ και 800 χρόνια χωρίς εγκέφαλο, δεν χάνω την αισιοδοξία μου για το μέλλον της χώρας...
Απλώς σκέφτομαι το κατάντημά της και ποιοι αποφασίζουν για την αναπτυξιακή της πορεία.
Του Παύλου Παπαδάτου
Δυστυχώς, η αλληλεπικάλυψη αρμοδιοτήτων, η γραφειοκρατία, τα τοπικά συμφέροντα, τα επιχειρηματικά συμφέροντα αλλά και το μυαλό σε φορμόλη κάποιων δημόσιων λειτουργών στραγγαλίζουν κάθε αναπτυξιακή προσπάθεια. Πίστευα και πιστεύω ότι το πρόβλημα της χώρας μας είναι καθαρά, πεντακάθαρα πολιτικό και όχι οικονομικό.
Δεν φταίει η γραφειοκρατία και το ανύπαρκτο κράτος μας. Φταίνε αυτοί που τα δημιούργησαν και οι οποίοι εξακολουθούν να τα συντηρούν. Δεν έχετε παρά να διαβάσετε το εισαγγελικό πόρισμα που αφορά στην ανήκεστη καταστροφή στο Μάτι, για να αντιληφθείτε, όχι μόνο τη θλιβερή οργανωτική δομή των κρατικών υπηρεσιών, όχι μόνο την ανικανότητα κάποιων κοινωνικών λειτουργών αλλά κυρίως τη θρασύτητα και την αδιαφορία τους στο άκουσμα των φωνών απελπισίας των συνανθρώπων μας.
Κανείς δεν μπορεί να είναι αισιόδοξος όταν ο κρατικός μηχανισμός της χώρας του είναι άθλιος, η οικονομία της σαθρή και καθόλου ανταγωνιστική και όταν έχει γείτονες στα αυτιά των οποίων αντηχούν μεσαιωνικοί πολεμικοί αλαλαγμοί και κανείς δεν πρέπει να αγνοεί το γεγονός ότι πλειστάκις οι οικονομικές κρίσεις εξελίσσονται σε γεωπολιτικές κρίσεις.
Δυστυχώς όπου και να κοιτάξεις σε πιάνει απελπισία, λες και αυτοί που μας κυβερνούν δεν έχουν ούτε ένα γραμμάριο μυαλό. Το μόνο φως αισιοδοξίας ξεπροβάλλει από την προσδοκία απομάκρυνσης της ανεκδιήγητης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.
Όσο κι αν προσπαθεί το ΔΝΤ να τους νουθετήσει, αυτοί δεν εγκαταλείπουν τις αριστερές καταβολές τους. Όπως νομοθέτησαν ενάντια στην αριστεία, έτσι νομοθετούν ενάντια στη δημιουργικότητα, ενάντια στην ανταγωνιστικότητα.
Έτσι, αν κάνεις το λάθος και εξελιχθείς και τα εισοδήματά σου ξεπεράσουν τα 40.000 ευρώ, τότε θα κληθείς να πληρώσεις 45% εφορία συν τον φόρο αλληλεγγύης, δηλαδή θα φορολογηθείς με 55%. Και φυσικά ακολουθεί και ο φόρος πολυτελείας, αν κάνεις το λάθος και ξεφύγεις από την οριοθετημένη τριτοκοσμική γραμμή της μιζέριας τους. Πραγματικά, σκέτη απελπισία.
Σημείωση
Ως φαίνεται δεν μας φθάνουν τα δικά μας καραγκιοζιλίκια, αλλά έχουμε και αυτά των Ευρωπαίων που δήθεν μας το παίζουν δύσκολοι. Έτσι, ενώ η απόφαση για την εκταμίευση του ενός δις είναι ειλημμένη και θα δοθεί το αργότερο την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου, αυτοί δήθεν πιέζουν τον κύριο Τσίπρα για διαρθρωτικές αλλαγές…