Η ιστορία έχει ως εξής: Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί πιέζουν το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να ολοκληρώσει εδώ και τώρα τις εκκρεμότητες που αφορούν στα «κόκκινα» δάνεια και να ξεμπερδέψει το κουβάρι με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.
Η κυβέρνηση είναι σε συνεχή επικοινωνία και με την Τράπεζα της Ελλάδας, η οποία με τη σειρά της ζητά από τις τράπεζες να πιέσουν τους οφειλέτες στο πλαίσιο των δυνατοτήτων που δίνει το νέο νομοθετικό πλαίσιο (εξωδικαστικός συμβιβασμός, νέο πτωχευτικό, κώδικας δεοντολογίας κ.λπ.), αναφέρει το parapolitika.
Ποιος είναι τελικά ο αδύναμος κρίκος; Μα φυσικά, για άλλη μια φορά, ο οφειλέτης, είτε αυτός είναι νοικοκυριό είτε επιχείρηση. Το επόμενο χρονικό διάστημα θα βρεθεί αντιμέτωπος με την ασφυκτική πίεση για να τακτοποιήσει τα χρέη του με τον έναν ή τον άλλο τρόπο.
Το θέμα των τραπεζών και της πιθανής κεφαλαιακής ενίσχυσής τους διαφαίνεται ότι θα αποτελέσει το «βαρίδι» της τρίτης αξιολόγησης, μαζί με το ενδεχόμενο να υπάρξει δημοσιονομικό κενό στον προϋπολογισμό του 2018. Από την πλευρά τους, οι επικεφαλής των θεσμών με την έλευση τους στην Αθήνα θα ζητήσουν τα τραπεζικά… πεπραγμένα!
Σημειώνεται ότι, μετά από πολλούς μήνες καθυστέρησης, μαζικά αιτήματα για ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς θα αρχίσουν να υποβάλλουν οι ελληνικές τράπεζες.
Στόχος τους είναι να επισπευσθούν οι ρευστοποιήσεις ενεχύρων για υποθέσεις που σέρνονται ακόμη και για 24 μήνες, λόγω των συνεχών αναβολών που προκάλεσε η παρεμπόδιση φυσικών πλειστηριασμών από κινήματα αλληλεγγύης.
Υπολογίζεται ότι αυτήν τη στιγμή υπάρχει ένα απόθεμα ακινήτων της τάξεως των 60.000, για τα οποία έχουν εκδοθεί διαταγές πληρωμής από τις τράπεζες. Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, το μέσο τίμημα ανά ακίνητο που θα βγει στο σφυρί τον επόμενο χρόνο θα κινηθεί στα επίπεδα των 150.000 ευρώ, αποφέροντας συνολικά έσοδα της τάξεως των 1,5 δισ. ευρώ περίπου το 2018.
Να σημειωθεί ότι οι πωλήσεις ακινήτων θα πρέπει να γίνουν προσεκτικά ώστε να μην πιεστούν σημαντικά οι τιμές τους λόγω της αύξησης της προσφοράς. Στο πλαίσιο αυτό, οι τράπεζες εκτιμούν ότι εφόσον οι εκποιήσεις κινηθούν στα επίπεδα των 10.000 ακινήτων, οι τράπεζες θα πιάσουν τους στόχους τους χωρίς σημαντικές παρενέργειες στην εγχώρια κτηματαγορά.