Ενώ ο διασυρμός της Ελλάδος από το εθνικό αυτό σπορ είναι διαχρονικός (επί όλων των ελληνικών κυβερνήσεων!), ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ με «αποκαλυπτική» του ανακοίνωση τον περιορίζει επιλεκτικά και αλληθωρικά μόνο στην περίοδο 2010- 2014 και μόνο στον κ. Σαμαρά, ενώ αφορά και το ΠΑΣΟΚ!
Σε κείμενο (Posted by olympiada Μαρτίου 27, 2019), υπό τον τίτλο «ΜΑΣ ΔΙΕΣΥΡΑΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ: 1,2 δις πρόστιμο γιατί οι κυβερνήσεις 2010 – 2014 έκαναν πάρτι με τις επιδοτήσεις!», διάβασα τα ακόλουθα:
Του Δημήτρη Στεργίου
«Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου αποκαλύπτει: Η Ελλάδα καλείται να πληρώσει ένα δισεκατομμύριο διακόσια εκατομμύρια ευρώ για αναποτελεσματικούς ελέγχους στον αγροτικό τομέα, την περίοδο 2010-2014. Κανονικά θα έπρεπε τα δελτία ειδήσεων να ασχολούνται με αυτό το θέμα και να ζητούν εξηγήσεις από τον τότε πρωθυπουργό κ. Σαμαρά και τους αρμόδιους υπουργούς Γεωργίας.
Επικυρώθηκε σήμερα η καμπάνα που φάγαμε από την ΕΕ και δεν είναι η είδηση κύριο θέμα στον δημόσιο λόγο! Αντί να μιλάμε για ένα ζήτημα που αποτελεί μεγάλη ζημιά για το ελληνικό δημόσιο, καθώς θα κληθούμε να τα επιστρέψουμε αυτά τα χρήματα, συζητάμε για πράγματα που λίγο ενδιαφέρουν τους πολίτες». Διαδώστε το!».
Και, πράγματι, μερικοί αναγνώστες του κειμένου, περιχαρείς, το διέδωσαν σχολιάζοντας με τον ίδιο τρόπο, προφανώς από άγνοια ή από κομματικό – ιδεοληπτικό αλληθωρισμό.
Κατ΄αρχάς, η περίοδος 2010-2014 διασυρμού της Ελλάδος από τα πάρτι των καταχρήσεων των αγροτικών επιδοτήσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν ανήκει ολόκληρη στον κ. Σαμαρά, αλλά και στο ΠΑΣΟΚ. Συνεπώς θα έπρεπε, ως πρώην δημοσιογράφος, να ζητάει ο κ. Κούλογλου εξηγήσεις και από τον πρωθυπουργό της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργο Παπανδρέου και τους αρμόδιους υπουργούς Γεωργίας.
Αλλά, δυστυχώς, ο αλληθωρικός καιροσκοπισμός εμποδίζει τέτοιες «αποκαλύψεις», διότι επιδιώκεται η οριστική αποψίλωση και ερήμωση της άλλοτε εύφορης πράσινης κοιλάδας του ΠΑΣΟΚ με την πρόθυμη μετακίνηση των άλλοτε φανατικών «σοσιαλιστών» του προς τον ΣΥΡΙΖΑ για το «καλό μας»!
Ύστερα, τα πάρτι των καταχρήσεων των αγροτικών επιδοτήσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι διαχρονικά και έχουν εξελιχθεί σε εθνικό σπορ κατά την τελευταία τουλάχιστον τριακονταετία. Δηλαδή, τα πάρτι αυτά γίνονταν επί όλων των ελληνικών κυβερνήσεων.
Κι όμως, ο κ. Κούλογλου δεν αναφέρεται σε αυτά. Επίσης, από το αρχείο μου διαπιστώνω ότι ούτε ως δημοσιογράφος ο κ. Κούλογλου είχε κάνει τέτοιες αποκαλύψεις στις κατά τα άλλα ενδιαφέρουσες έρευνές του στο παρελθόν και δεν το είχε κάνει πρώτο θέμα, όπως ζητάει τώρα!!!
Ο γράφων όμως, επειδή όλα σχεδόν τα βιβλία μου, όπως «Είκοσι καμένα χρόνια, 1972-1992», «Η μαύρη φούσκα της οικονομίας 1981-2001», «Το πολιτικό δράμα της Ελλάδος, 1981 -2005», «Ιστορίες οικονομικής τρέλας, 1974- 2012» και άλλα, είναι γεμάτα από τέτοια και άλλα «πάρτι» βρίσκομαι στη δυσάρεστη θέση να υπενθυμίσω στον κ. Κούλογλου και στους περιχαρείς «ομοϊδεάτες» του, οι οποίοι έσπευσαν να «διαδώσουν» την «αποκαλυπτική» του είδηση με επιλεκτικά σχόλια, τα εξής (με τους τίτλους των αντίστοιχων καταγγελιών στα βιβλία μου):
- 1. «Επτά χρόνια μετά τον σεισμό της Αθήνας, δεν είχαμε προσκομίσει στην ΕΟΚ αποδείξεις για το σχετικό δάνειο των 80 εκατ. ecu το 1981!: Τον Ιανουάριο του 1988 αποκαλύφθηκε πανηγυρικά το ελληνικό κράτος – αρλούμπα. Τότε, λοιπόν, όπως είχε ανακοινώσει ο τότε Έλληνας επίτροπος Γρ. Βάρφης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από το Συμβούλιο την έγκριση δανείου ύψους 100 εκατ. ecu στο πλαίσιο του τότε Νέου Κοινοτικού Μέσου για τη χρηματοδότηση των έργων ανασυγκρότησης της σεισμοπαθούς Καλαμάτας. Τότε, διαπιστώθηκε ότι η χορήγηση του δανείου αυτού ήταν σχεδόν αδύνατη, αφού δεν είχε ενημερωθεί ακόμα η ΕΟΚ, μολονότι είχαν περάσει … επτά χρόνια, για το ύψος των ζημιών του σεισμού της Αθήνας στις 24 Φεβρουαρίου 1981.Τότε, όπως προκύπτει από έρευνα του Ελεγκτικού Συνεδρίου του Κράτους, οι ελληνικές αρχές δεν μπόρεσαν να προσκομίσουν αποδείξεις για το ύψος των ζημιών από το σεισμό αυτό και για την τύχη του … δανείου των 80 εκατ. ecu, το οποίο δόθηκε τότε από την ΕΟΚ για το σκοπό αυτό...
- Λεφτά από την ΕΟΚ χωρίς… δικαιολογητικά και … επιστροφή τους το 1989! Στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία” (25 Μαϊου 1989) δημοσιεύθηκε ένα συγκλονιστικό ρεπορτάζ του συνάδελφου Π. Παντελή. Τότε, λοιπόν, αποκαλυπτόταν ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διέκοπτε το συμβόλαιο χρηματοδότησης ενεργειακού έργου του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και ζητούσε να επιστραφεί το ποσό των 5 εκατ. δραχμών. Τότε, η ΕΟΚ ζητούσε την επιστροφή του ποσού ατού, διότι δεν … υποβάλλονταν δικαιολογητικά για τη χρησιμοποίηση της προκαταβολής…
- Υπεξαίρεση 100 δις. δραχμών αγροτικών επιδοτήσεων, αλλά κανένας στη φυλακή το 1997! Στις αρχές Αυγούστου του 1997, διαβάσαμε ότι ο τότε Αυστριακός επίτροπος Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φ. Φίσλερ θα ζητούσε πίσω πάνω από 100 δις. δραχμές επιδοτήσεις που υπεξαιρέθηκαν. Τότε, λίγες ημέρες νωρίτερα, σαν το ήξερε αυτό, ο τότε υπουργός Γεωργίας Στέφανος Τζουμάκας άφησε να υπονοηθεί ότι οργανωμένα συμφέροντα καταχράσθηκαν κοινοτικές επιδοτήσεις. Κι όμως πάλι δεν μπήκε κανένας φυλακή…
- Πληρώναμε στην ΕΕ πρόστιμο 32 εκατ. δραχμών την ημέρα το 1997! Από τις 11 Δεκεμβρίου 1997, η χώρα μας «χρεωνόταν» κάθε ημέρα με το «τσουχτερό» πρόστιμο των 32 εκατ. δραχμών ( 102.000 ecu) για τη μη συμμόρφωση της Ελλάδος σε δύο αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου (αναγνώριση πτυχίων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, τα οποία αποκτήθηκαν σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και παρεμπόδιση κοινοτικών υπηκόων να ιδρύουν ή να εργάζονται σε φροντιστήρια ξένων γλωσσών και σχολές μουσικής και χορού). Το πρόστιμο αυτό αντιστοιχούσε στη δαπάνη ανέγερσης ενός σχολείου κάθε ημέρα! Κι όμως, το πλήρωναν οι φορολογούμενοι και όχι εκείνοι που παρέλειπαν, συστηματικά για σκοπιμότητες, να εφαρμόσουν την κοινοτική νομοθεσία!
- Επιστροφές 1,3 τρις. δραχμών στην ΕΕ από καταχρήσεις κοινοτικών πόρων το 1996! Τον Δεκέμβριο του 1997, διαπιστώθηκε ότι η χώρα μας, εκτός από το παραπάνω πρόστιμο, αναγκαζόταν να επιστρέφει στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεκάδες δις. δραχμών από απάτες και παρανομίες στη διαχείριση κοινοτικών πόρων. Τότε, λοιπόν, σύμφωνα με στοιχεία της τότε επιτρόπου του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου Πόπης Νικολάου, η χώρας μας κατείχε την τέταρτη θέση στον κατάλογο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με βάση τις «επιδόσεις» αυτές σε καταχρήσεις. Τότε, όπως προέκυπτε από τα στοιχεία αυτά, οι καταχρήσεις αυτές το 1996 ανέρχονταν συνολικά σε 1,3 τρις. δραχμές (όσο το σύνολο των εισπράξεων της Ελλάδος από τον Κοινοτικό Προϋπολογισμό)!
- Το ίδιο πάρτι την περίοδο 1999-2004: Πρόστιμο ύψους 244,2 εκατ. ευρώ για κακοδιαχείριση όσον αφορά στις αγροτικές επιδοτήσεις που δόθηκαν την περίοδο 1999 - 2004 επέβαλε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στην Ελλάδα. Όπως αναφέρεται, στη σχετική έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (12 Ιουνίου 2009) διαπιστώνεται μεταξύ άλλων ότι βασικοί έλεγχοι δεν εφαρμόζονται ή εφαρμόζονται ελλιπώς ή με περιορισμένη συχνότητα απο Ε.Ε. για αδικαιολόγητες αγροτικές επιδοτήσεις
- Επιστροφή 347 εκατ. ευρώ για κοινοτικά κονδύλια χωρίς δικαιολογητικά την περίοδο 2004-2008! Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με απόφασή της (5/11/2010), ζητούσε από 19 κράτη μέλη να επιστρέψουν το ποσό 578,5 εκατ. ευρώ από κοινοτικά κονδύλια που δαπανήθηκαν αδικαιολόγητα, χωρίς να τηρούνται όλες οι διαδικασίες που ορίζουν οι κοινοτικοί κανονισμοί. Από το ποσό αυτό, το μεγαλύτερο μέρος, δηλαδή 347 περίπου εκατ. ευρώ, αναλογούν στην Ελλάδα, για επιδοτήσεις που πληρώθηκαν το διάστημα 2004-2008. Η βασική αιτία των καταλογισμών αυτών είναι οι ελλείψεις του ΟΣΔΕ και ειδικότερα η απουσία έως το 2009 ενός σύγχρονου χαρτογραφικού υποβάθρου για τα αγροτεμάχια καθώς και οι ελλείψεις στην κτηνιατρική βάση δεδομένων για τα ζώα. Όπως δήλωσε ο τότε υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Σκανδαλίδης, η κατάσταση αυτή είναι δημοσιονομικά επώδυνη.
- Πρόστιμα 1,2 δισ. ευρώ στην Ελλάδα για παράνομες κρατικές ενισχύσεις επί υπουργίας Χατζηγάκη: Η Κομισιόν, τον Μάρτιο του 2015 ζητούσε ά από την Ελλάδα να καταβάλει πρόστιμα ύψους 1,2 δισ. ευρώ για παράνομες κρατικές ενισχύσεις και απειλούσεμε νέα πρόστιμα στην περίπτωση που η χώρας μας δεν συμμορφωθεί. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εξέδωσε τη σχετική καταδικαστική απόφαση σε βάρος της Ελλάδας τον Δεκέμβριο του 2014 με το σκεπτικό ότι τα ποσά που καταβλήθηκαν δεν αφορούσαν αποζημιώσεις για ζημιές αλλά στην ουσία επρόκειτο για κρατικές ενισχύσεις που νόθευσαν τον ανταγωνισμό.
- Άλλα 3 δις. ευρώ για παράνομες αγροτικές επιδοτήσεις το 2017. Το Μάρτιο πάλι του 2017, όπως αποκάλυψε ο επίτροπος για τη Γεωργία Φιλ Χόγκαν, η Ευρωπαϊκή Ένωση ζητούσε να επιστρέψει η Ελλάδα 3 δισ. ευρώ για παράνομες αγροτικές επιδοτήσεις και πρόστιμα. Μάλιστα, το 1,5 δισ. ευρώ θα έπρεπε να πληρώσουν οι αγρότες και οι συνεταιρισμοί.
Βροχή τα πρόστιμα για το «Ναυπηγείο του Λαού», τα Ελληνικά Ναυπηγεία
Eπί 34 χρόνια για τα Ελληνικά Ναυπηγεία, που κρατικοποιήθηκαν το 1985 και έγιναν το «Ναυπηγείο του Λαού», οι Έλληνες φορολογούμενοι πλήρωσαν τα «μαλλιά της κεφαλής« τους και η χώρα μας έγινε η χλεύη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τα πρόστιμα για τις παράνομες επιδοτήσεις του!
Το τελευταίο πρόστιμο – αποζημίωση 180 εκατ. ευρώ επεδίκασε το Διαιτητικό Δικαστήριο του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου (ICC) στο ελληνικό Δημόσιο σε βάρος των Ελλήνων φορολογουμένων και υπέρ του σημερινού ιδιοκτήτη των Ελληνικών Ναυπηγείων στις αρχές Οκτωβρίου του 2017.
Υπενθυμίζεται ότι από τον Μάϊο του 2017 αναμενόταν η απόφαση της διαιτησίας για τη διαμάχη που είχε ξεσπάσει ανάμεσα στην κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και τον ιδιοκτήτη των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά Ισκαντάρ Σάφα με τον τελευταίο να διεκδικούσε ποσό από το ελληνικό Δημόσιου ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ, ενώ, παράλληλα, επιδιωκόταν και η αποφυγή της καταβολής προστίμου ύψους 566 εκατ. ευρώ που είχε επιδικασθεί στην Ελλάδα για τα χρήματα που θεωρήθηκαν κρατικές ενισχύσεις και δόθηκαν στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά την περίοδο 1997-2002.
Επίσης, οι συνεχείς «προικοδοτήσεις» κατά την 1996-2002 (από πώληση σε πώληση το κράτος επιδοτούσε τους νέους αγοραστές, είτε για να αποφασίσουν να προχωρήσουν στην αγορά είτε για να μην απολύσουν τους εργαζόμενους), οδήγησαν και σε ευρωπαϊκό «πρόστιμο» (υποχρέωση επιστροφής παράνομων κρατικών επιδοτήσεων) ύψους 230 εκατ. ευρώ.
Ακόμα, τον Ιούλιο του 2008 η Κομισιόν εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία η Ελλάδα καλείτο να ανακτήσει τις παράνομες επιδοτήσεις που είχαν χορηγηθεί υπέρ των μη στρατιωτικών δραστηριοτήτων των Ελληνικών Ναυπηγείων.
Ανάκτηση δεν έγινε και η υπόθεση κατέληξε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ενώ στις 28 Φεβρουαρίου 2013, το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης δικαίωσε την Κομισιόν και επέβαλε την επιστροφή παράνομων κρατικών ενισχύσεων, ύψους 310 εκ. ευρώ στο ελληνικό κράτος, υπενθυμίζοντας ότι από το 1992 το ελληνικό κράτος χορήγησε στην Ελληνικά Ναυπηγεία (ΕΝ) διάφορες ενισχύσεις και σημειώνοντας ότι κατ' εφαρμογή μιας οδηγίας σχετικής με τις ενισχύσεις για τις ναυπηγικές εργασίες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εγκρίνει ενισχύσεις ύψους 343 εκατ. ευρώ.