Άδικα περίμενα τηλεφώνημα από την Αθήνα. Ήλπιζα μέχρι την τελευταία στιγμή πώς η πρόσφατη Γενική Συνέλευση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου θα συμπορευθεί με τους απανταχού συναδέλφους της και τελικά θα καταδικάσει, θα καταγγείλει και θα συμπαρασταθεί με κατάλληλο και πανηγυρικό ψήφισμα στους ένδεκα ιατρούς-μέλη του ΔΣ του Τουρκικού Ιατρικού Συλλόγου.
Ένδεκα ιατρούς που συνελήφθησαν από την τουρκική κυβέρνηση επειδή υπερασπίστηκαν την αξία της ανθρώπινης ζωής και αντιτάχθηκαν στην εισβολή των τουρκικών στρατευμάτων στα βόρεια εδάφη της Συρίας.
Του Φαίδωνα Κοτσαμπόπουλου*
Ένδεκα επιφανείς Τούρκοι ιατροί προτίμησαν να υπηρετήσουν τον όρκο τους και να σεβασθούν την συνείδησή τους αρνούμενοι να υποστηρίξουν την τουρκική εισβολή στην Συρία παρόλο που η τουρκική κυβέρνηση επίμονα ζητούσε από όλους τους συνδικαλιστικούς φορείς της χώρας το αντίθετο, την στήριξη δηλ. της στρατιωτικής επιχείρησης.
Στις 30 Ιανουαρίου 2018, μόλις δηλ. αναφέρθηκαν τα γεγονότα στα παγόσμια ΜΜΕ ο Πρόεδρος της Μόνιμης Επιτροπής των Ευρωπαίων Ιατρών (CPME), Ζακ ντε Χάλλερ, και μία μέρα αργότερα, στις 31 Ιανουαρίου, ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ιατρικής Ένωσης (World Medical Association), Γιοσιτάκε Γιοκοκούρα, η εκπρόσωπος της ιατρικής φιλειρηνικής οργάνωσης IPPNW (International Physicians for the Prevention of Nuclear War) Σουζάνε Γκράμπενχορστ, ο Πρόεδρος του Παγγερμανικού Ιατρικού Συλλόγου, Φρανκ Ούλριχ Μοντγκόμερυ, και ο Πρόεδρος της Ένωσης των Νοσοκομειακών Ιατρών Γερμανίας, Ρούντολφ Χένκε, κατήγγειλαν με τον πιο σκληρό τρόπο την βάρβαρη αυτή ενέργεια της τουρκικής κυβέρνησης και της τουρκικής δικαιοσύνης.
Μίας ενέργειας που όλοι κατέταξαν σαν εχθρική πράξη ενάντια στα ανθρώπινα δικαιώματα και την ειρήνη.
Από ελληνικής πλευράς αντίδραση υπήρξε μόνον από την Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) στις 5 Φεβρουαρίου και από τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο στις 7 Φεβρουαρίου. Και οι δύο οργανώσεις αποδοκίμασαν με δηλώσεις προς τα ΜΜΕ την τουρκική ενέργεια δηλώνοντας συγχρόνως την αμέριστη συμπαράστασή τους προς τους συλληφθέντες συναδέλφους τους.
Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) προτίμησε να σιωπήσει. Και οι ερωτήσεις που δικαίως τίθενται είναι: Θεωρεί ο ΠΙΣ ότι η ενέργεια των τούρκων συναδέλφων του δεν ήταν συμβατή με τις ανθρώπινες αξίες, την ηθική και την δεοντολογία που πρέπει να χαρακτηρίζει το ιατρικό επάγγελμα; Θεωρεί ο ΠΙΣ ότι η τουρκική κυβέρνηση και η τουρκική δικαιοσύνη καλώς έπραξαν συλλαμβάνοντας και φυλακίζοντας τους ιατρούς; Με τί μούτρα θα εμφανισθούν αύριο οι εκπρόσωποι του ΠΙΣ στα ευρωπαϊκά και παγκόσμια ιατρικά φόρα και τις ιατρικές οργανώσεις και τί θα απαντήσουν στους συναδέλφους τους αν ερωτηθούν σχετικά; Με τί μούτρα μεθαύριο θα ζητήσουν οι εκπρόσωποι του ΠΙΣ στα ευρωπαϊκά και παγκόσμια ιατρικά φόρα την συμπαράσταση και αλληλεγγύη τους άν υπάρξει κάποιο δυσάρεστο ελληνο-τουρκικό ή κυπρο-τουρκικό συμβάν;
Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος και η ηγεσία του φέρουν μεγάλη ευθύνη γι αυτήν την δειλή, αντιδεοντολογική και τελείως αδικαιολόγητη στάση. Μία στάση που δυστυχώς ντροπιάζει το ελληνικό ιατρικό σώμα και κατατάσει το ΠΙΣ έτσι εκτός της οικογενείας των πολιτισμένων, φιλειρηνικών και ανθρωπιστικών ιατρικών οργανώσεων ολόκληρου του κόσμου.
*Ιατρός-ακτινολόγος, Πρόεδρος Ελληνογερμανικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου DHW