Ο πρόεδρος του ΣΕΒ άνοιξε την πόρτα του μέλλοντος στο ελληνικό επιχειρείν, αλλά και στην ελληνική μεταποίηση.
Ο Θεόδωρος Φέσσας, πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανίας, εδώ και αρκετά χρόνια δραστηριοποιούνται στο χώρο της υψηλής τεχνολογίας. Άρα γνωρίζει από πρώτο χέρι ποιες είναι οι βιομηχανίες του μέλλοντος και ποια τα κύρια συστατικά τους. Γνωρίζει επίσης, ίσως καλύτερα και από κάποιους άλλους βιομηχάνους, ότι στην Ελλάδα η παραδοσιακή βιομηχανική δραστηριότητα δεν έχει σχεδόν κανένα μέλλον, γεγονός που αποτυπώνεται και στη σημερινή δομή της εγχώριας μεταποίησης.
Του Αθ. Χ. Παπανδρόπουλου
Πως θα μπορούσε λοιπόν ένας φιλόδοξος και νεωτεριστής πρόεδρος του πρώτου εργοδοτικού Σωματείου της χώρας να κινητοποιήσει και να αφυπνίσει τα μέλη του, προς την κατεύθυνση ενός κόσμου που αλλάζει όχι σήμερα αλλά… χθες.
Πολύ απλά αυτό μπορούσε να γίνει μέσω ενός καλά μελετημένου θεάματος, δεδομένου ότι οι κοινωνίες μας παρά την κυριαρχία της γνώσης στην παραγωγή πλούτου, κυριαρχούνται από το θέαμα.
Από την άποψη αυτή ο κ. Θόδωρος Φέσσας πέτυχε απόλυτα τον στόχο του. Χωρίς καμμιά δόση υπερβολής, στην τελευταία Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ, παρουσίασε στο κοινό τις περιπτώσεις δέκα καινοτόμων πετυχημένων επιχειρήσεων και έδωσε βήμα σ’ έναν σοφό και σεβάσμιο καθηγητή, τον Θεοδόση Τάσιο και σε μια απλή, έξυπνη….. και δημιουργική δεκαοκτάχρονη κοπέλλα, τη Μαρία Κοκάλα, που ασχολείται με την επιχειρηματικότητα.
Τι μας είπαν όλοι αυτοί; Πολύ απλά το αυτονόητο. «Τα πάντα ρει», έλεγε ο Ηράκλειτος πριν 2500 χρόνια, κάτι παρόμοιο συμβαίνει και σήμερα και με μεγαλύτερη ίσως ταχύτητα από τότε. Στην νέα εποχή όμως, έχουμε ανάγκη από «……ηθοπαιδεία», τόνισε με έμφαση ο καθηγητής Θεοδόσης Τάσιος, υπογραμμίζοντας χαριτωμένα, ότι προέρχεται από την σοσιαλδημοκρατία.
Η δε δεκαοκτάχρονη Μαρία Κοκάλα, μας είπε ότι στον κόσμο όπου τα πάντα ρέουν, το «όραμα» της δημοσιοϋπαλληλίας είναι η αναίρεση της αυτοολοκλήρωσης. Το μηδέν με άλλα λόγια.
Ο δε πρόεδρος του ΣΕΒ, με πολύ προσεγμένη διπλωματική γλώσσα, τόνισε ότι στην παγκοσμιοποιημένη οικονομία, στην ενιαια ευρωπαϊκή αγορά και στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης, το επιχειρείν της διαπλοκής τελειώνει.
Ήταν μια γενναία δήλωση του κ. Θόδωρου Φέσσα, στην οποίαν μπορεί να δώσει κανείς και ευρύτερο περιεχόμενο. Διότι αν τελειώνει το επιχειρείν της διαπλοκής, το ίδιο ισχύει τόσο για την κρατικοδίαιτη οικονομία, όσο και γι’ αυτό το ίδιο το πελατειακό σύστημα που τόσες ζημιές έχει προκαλέσει στη χώρα.
Είναι ξεκάθαρο έτσι από αυτά που προηγούνται ότι στη φετινή 40η ανοικτή Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ, ο πρόεδρος του τάραξε το περιβάλλον της και με θεαματικό αλλά γόνιμο τρόπο, πέρασε ποικίλα μηνύματα αλλαγής.
Οι βιομηχανίες του μέλλοντος είναι εδώ και η παρουσία τους ανατρέπει με μεγάλη ταχύτητας καταστάσεις που κάποτε θεωρούνταν αμετακίνητες.
Μέσα λοιπόν σε δεδομένες γεωπολιτικές διαρθρώσεις παρατηρούνται μετασχηματισμοί, όχι πάντα κατανοητοί από αγκυλωμένους τρόπους σκέψης.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Θόδωρος Φέσσας και ο ΣΕΒ, με την πρωτοβουλία του μας κάλεσαν να διερευνήσουμε με κριτήριο την ανταγωνιστικότητα, τι χρειάζεται προκειμένου να προκόψουν οι κοινωνίες, οι οικογένειες και τα άτομα. Μεταξύ των πιο καινοτόμων χωρών και επιχειρήσεων του κόσμου ανακύπτει μια πολιτισμική συναίνεση σε ότι αφορά τους βέλτιστους τρόπους ενίσχυσης του κρισιμότερου παραγωγικού τους πόρου: των ανθρώπων τους.
Οι χώρες με τα πιο περιοριστικά καθεστώτα στον κόσμο απουσιάζουν από το πιο πρόσφατο κύμα καινοτομίας, ενώ δεν πρόκειται να στεγάσουν τις βιομηχανίες και τις επιχειρήσεις του μέλλοντος αν δεν προβούν σε πραγματικές αλλαγές.
Η καινοτομία δεν προκύπτει σε κλειστά περιβάλλοντα, οι δε καινοτόμες εταιρείες θα συνεχίσουν να αποφεύγουν χώρες που εφαρμόζουν οπισθοδρομική πολιτική σε ζητήματα φύλου.
Από την πλευρά του, ο σοφός Θεοδόσης Τάσιος, βοήθησε όσους τον άκουσαν να στρέψουν το βλέμμα τους στο μέλλον, για να διερευνήσουν πώς μπορούμε να παρέμβουμε στις ζωές των παιδιών μας έτσι ώστε να τα προετοιμάσουμε για την επιτυχία σ' έναν κόσμο ολοένα μεγαλύτερων αλλαγών και εντονότερου ανταγωνισμού.
Η ανατροφή των παιδιών είναι η σημαντικότερη δουλειά που μπορεί να αναλάβει ένας άνθρωπος, και τα παιδιά μας, όταν μεγαλώσουν, θα κληρονομήσουν έναν κόσμο πολύ διαφορετικό από τον δικό μας.
Μπορούμε να αντλήσαμε υλικό από τη γνώση των καινοτόμων που προκλήθηκαν, προκειμένου να προετοιμαστούμε οι ίδιοι, αλλά και να προετοιμάσουμε τα παιδιά μας, για όσα φέρνει η επόμενη οικονομία - η οικονομία που ξεκινά τώρα.