Ανεξέλεγκτες διαστάσεις έχουν λάβει οι διαστάσεις του κορωνοϊού, με τον Παγκόσμιος Οργανισμό Υγεία να χαρακτηρίζει τον κορωνοϊό πανδημία, τρεις μήνες μετά την εμφάνισή του.
«Η λέξη πανδημία δεν χρησιμοποιείται εύκολα ή χωρίς προσοχή. Είναι μια λέξη που αν χρησιμοποιοηθεί εσφαλμένα μπορεί να προκαλέσει αδικαιολόγητο πόνο ή την αίσθηση πως η μάχη έληξε, οδηγώντας σε αχρείαστη αγωνία και θάνατο» δήλωσε ο δρ. Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιέσους, γενικός διευθυντής του ΠΟΥ.
World Health Organization (WHO)✔@WHO
"Thousands more are fighting for their lives in hospitals.
In the days and weeks ahead, we expect to see the number of #COVID19 cases, the number of deaths, and the number of affected countries climb even higher"-@DrTedros #coronavirus
Πώς ορίζεται η πανδημία
Με τον όρο πανδημία, ορίζεται μια αύξηση, συχνά αιφνίδια, στον αριθμό περιπτώσεων μιας ασθένειας, η οποία ξεπερνά το αναμενόμενο. Ο ορισμός της πανδημίας αναφέρεται συνήθως σε μια ασθένεια που ξεπερνά τα σύνορα και συχνά αφορά μεγάλο αριθμό ανθρώπων.
Η πρώτη φορά που ένας κορωνοϊός οδηγεί σε πανδημία, λέει ο ΠΟΥ
Με το να περιγράφουμε την κατάσταση ως πανδημία, αυτό δεν αλλάζει την εκτίμηση του ΠΟΥ για την απειλή από τον κορωνοϊό, με τον κίνδυνο να έχει διαμορφωθεί σε «πολύ υψηλό» παγκοσμίως από τα τέλη του Φλεβάρη. Επιπλέον, η διαπίστωση αυτή δεν αλλάζει την αντιμετώπιση του ΠΟΥ απέναντι στην πανδημία, ούτε τις ενέργειες που πρέπει να ακολουθήσουν οι χώρες.
Είναι η πρώτη φορά που ο ΠΟΥ παρατηρεί πως ένας κορωνοϊός προκαλεί μια πανδημία και απευθύνει έκκληση καθημερινά στις χώρες, ώστε να λάβουν πιο δραστικά μέτρα. Από τις 118.000 περιπτώσεις ασθενών, σε 114 χώρες παγκοσμίως, περισσότερο από το 90% των περιπτώσεων επικεντρώνεται σε μόλις τέσσερις χώρες, ενώ δύο από αυτές σημειώνουν σημαντική υποχώρηση της επιδημίας.
«Όλες οι χώρες θα πρέπει να βρουν την ισορροπία μεταξύ της προστασίας της υγείας και του περιορισμού των οικονομικών και κοινωνικών ανωμαλιών, αλλά και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» σημείωσε ο Δρ. Τέντρος.
Σημειώνεται ότι η τελευταία φορά που ο ΠΟΥ κήρυξε πανδημία ήταν το 2009 με τη γρίπη Η1Ν1.
Στοιχεία σοκ για τον κορωνοϊό
Πάνω από 4.300 άνθρωποι παγκοσμίως έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας του φονικού ιού, ενώ τα κρούσματα ξεπερνούν τα 121.000.
Σε επαγρύπνηση και εγρήγορση βρίσκονται εθνικές κυβερνήσεις, διεθνείς οργανισμοί και ερευνητικά ιδρύματα σε ολόκληρον τον κόσμο προκειμένου να αντιμετωπίσουν την εξάπλωση του κορωνοϊού.
Η Παγκόσμια Τράπεζα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και σχεδόν άπασες οι εθνικές κυβερνήσεις σε ολόκληρο τον πλανήτη, προσπαθούν να κερδίσουν μια μάχη απέναντι στον χρόνο, χρηματοδοτώντας ερευνητικά κέντρα για την ανάπτυξη φαρμάκων και εμβολίων ώστε να υπάρξει όχι μόνο θεραπεία αλλά και ίαση.