Ο επονομαζόμενος και «rottamarote» (οδοστρωτήρας) ισοπέδωσε κυριολεκτικά την αριστερή πτέρυγα του Δημοκρατικού Κόμματος…
Του Χάρη Παυλίδη
Ο Ματέο Ρέντσι παραιτήθηκε τον Φεβρουάριο από την ηγεσία του Δημοκρατικού Κόμματος, μετά από το λάθος του να συνδέσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος με την παραμονή του στην πρωθυπουργία, για να επιστρέψει πριν από μερικές ώρες θριαμβευτικά και πάλι στην ηγεσία του.
Ο επονομαζόμενος και «rottamarote» (οδοστρωτήρας) ισοπέδωσε κυριολεκτικά την αριστερή πτέρυγα του κόμματος, η οποία είχε ασκήσει σκληρή κριτική στην μετριοπαθή στάση που κράτησε την περίοδο της πρωθυπουργίας του.
Η επιστροφή του Ρέντσι με ποσοστό που υπερβαίνει το 70% τον καθιστά αδιαμφισβήτητο ηγέτη του κέντρου και της κεντροαριστεράς, αν και θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπ’ όψιν του το γεγονός ότι μειώθηκαν κατά ένα εκατομμύριο οι συμμετέχοντες σε σχέση με τις προηγούμενες προκριματικές.
Κάπου δύο εκατομμύρια συμμετείχαν στην ανοιχτή διαδικασία εκλογής γραμματέα στο Δημοκρατικό Κόμμα, αριθμός ικανοποιητικός μια και ο στόχος ήταν το ένα εκατομμύριο.
Σε κάθε περίπτωση ο πρώην πρωθυπουργός πήρε το ρίσκο και αυτό που ήθελε, όταν παρά την έντονη αντίδραση της αριστερής πτέρυγας του κόμματος επέβαλε την επίσπευση(θα γινόταν το 2018) της εκλογής νέας ηγεσίας από τη βάση.
Ας σημειωθεί ότι η αριστερή πτέρυγα είχε ζητήσει την αναβολή του συνεδρίου και την έναρξη διαλόγου με τους πολίτες, ώστε να συζητηθούν και να αναλυθούν οι εσφαλμένες επιλογές της κυβέρνησης Ρέντσι.
Ο Ματέο Ρέντσι πήρε αυτό που ήθελε και κάτι περισσότερο, αφού τώρα πλέον με λυμένα τα χέρια αναλαμβάνει επί της ουσίας την… πολιτική καθοδήγηση του πρωθυπουργού Τζεντιλόνι.
Το γεγονός ότι έσπευσε αμέσως να δηλώσει τη στήριξή του στη κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό, αλλά και η δήλωση του υπουργού Πολιτισμού, Ντάριο Φραντσεσκίνι ότι η «ισχυρή ηγεσία του Ματέο είναι θετική για τη κυβέρνηση», προϊδεάζουν για την ουσιαστική συμμετοχή που θα έχει στη λήψη των αποφάσεων.
Πάντως, και εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, πρέπει να αποκλειστεί το σενάριο αντικατάστασης όπως είχε γίνει με τον Ενρίκο Λέτα.
Ο νέος γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος έχει τώρα την υπομονή, αλλά και την εμπειρία να περιμένει, ενώ πέραν αυτού ο Τζεντιλόνι έχει ταυτόσημες θέσεις με τις δικές του και θεωρείται «συνεννοήσιμος».
Άλλωστε η προτεραιότητα του δεν είναι να επιστρέψει στο Palazzo Chigi-αφού κάλλιστα μπορεί να το επισκέπτεται όποτε θέλει- αλλά να ισχυροποιήσει το κεντρώο πολιτικό στίγμα του στην Via Sant’ Andrea delle Fratte 16, όπου εδρεύει στη Ρώμη το Δημοκρατικό Κόμμα.
Γι αυτό και χωρίς χρονοτριβή έστειλε το μήνυμα στον Τζεντιλόνι ότι μπορεί να βασίζεται στη φιλία του και ότι θα εργασθεί στο πλευρό του, ενώ επικεντρώθηκε στο στόχο που είναι ένας μεγάλος συνασπισμός με τους πολίτες και όχι με τα κόμματα προκειμένου να βγει η Ιταλία από το τέλμα.
Εν ολίγοις ο Ματέο Ρέντσι τα πήρε όλα, έφυγε και επέστρεψε για τον τελευταίο γύρο με μια Ευρώπη που φαίνεται να χάνει τη λάμψη της και να μην έχει πειστικές απαντήσεις να δώσει, ακόμα και στους ευρωπαϊστές που πιστεύουν στην προοπτική της.
Απομένει να ακούσουμε το δικό του αφήγημα για το μέλλον της Ευρώπης και του κοινωνικού κράτους, για τη δημοκρατία και την ανοιχτή κοινωνία, για την ελεύθερη οικονομία και το δίχτυ προστασίας, τώρα μάλιστα που είναι σοβαρό το ενδεχόμενο να αποκτήσει έναν ισχυρό ιδεολογικό και πολιτικό σύμμαχο στο πρόσωπο του Μακρόν.