Ο απολογισμός της επίσκεψης του Γάλλου προέδρου στην Αθήνα, πέρα από τις αβρότητες και τις αισιόδοξες προβλέψεις, αφήνει μια ανοικτή εξίσωση που έχει από τη μια πλευρά τις υποσχέσεις Μακρόν για υποστήριξη της Ελλάδας στην προσπάθεια απεγκλωβισμού από το ΔΝΤ και το μνημόνιο και από την άλλη τα συμφέροντα των γαλλικών εταιρειών, με πιο εμβληματική την παρουσία της TOTAL η οποία ενδιαφέρεται για τα ενεργειακά κοιτάσματα της χώρας μας.
Σύμφωνα με πληροφορίες και από τις δύο πλευρές, συζητήθηκαν πολλά ζητήματα και εκφράστηκε εκατέρωθεν γενικό ενδιαφέρον για αρκετούς τομείς, αλλά οι επαφές των περισσότερων Γάλλων επιχειρηματιών που συνόδευαν τον Εμανουέλ Μακρόν κατά την επίσκεψή τους στην Αθήνα είχαν κυρίως διερευνητικό χαρακτήρα.
Κυβερνητικά στελέχη που ανήκουν στον κύκλο των «ρεαλιστών» έλεγαν χαρακτηριστικά ότι πέρα από τις θετικές προθέσεις, τα αποτελέσματα θα φανούν ύστερα από καιρό και όλα θα εξαρτηθούν τώρα από το follow up που θα γίνει από την ελληνική πλευρά, αλλά και από το κατά πόσον θα επιβεβαιωθεί η η σταθεροποίηση της οικονομίας, η οποία εξαρτάται και από την υλοποίηση των δεσμεύσεων της χώρας έναντι των δανειστών.
«Ήταν μια ευκαιρία να δούμε σε ποιο σημείο βρίσκονται διάφορες υποθέσεις που ήδη υπάρχουν και πώς εξελίσσονται οι διαδικασίες, αλλά και τι σχέδια έχουν εταιρείες που ήδη δραστηριοποιούνται στη χώρα μας», έλεγαν άλλες κυβερνητικές πηγές.
Σύμφωνα με τραπεζικούς παράγοντες που συμμετείχαν στις διαβουλεύσεις, το ενδιαφέρον των Γάλλων για τα ενεργειακά αποθέματα είναι δεδομένο και έγιναν αρκετά προχωρημένες συζητήσεις, καθώς εξελίσσονται διάφορα σχέδια, με σημαντικότερα εκείνα της Total που έχει περιλάβει τα κοιτάσματα της νοτιοανατολικής Μεσογείου στον στρατηγικό σχεδιασμό της.
Η εταιρεία έχει ήδη παρουσία στις ερευνητικές εξορύξεις στο οικόπεδο 11 της κυπριακής ΑΟΖ, το οποίο θεωρείται παρεμφερές με τις περιοχές νότια της Κρήτης, που αποτελούν και το «φιλέτο» των πιθανών ελληνικών κοιτασμάτων και βρίσκονται στο ραντάρ των Γάλλων.
Προς το παρόν ο γαλλικός ενεργειακός κολοσσός σε κοινοπραξία στη οποία μετέχουν και τα Ελληνικά Πετρέλαια υπέγραψαν νωρίτερα φέτος συμφωνία για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στο οικόπεδο 2 στο Ιόνιο και αναμένει την κύρωση της συμφωνίας από το ελληνικό κοινοβούλιο έως το τέλος του έτους, αλλά έγινε ξεκάθαρο κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών ότι στο ραντάρ του βρίσκονται και οι περιοχές νότια της Κρήτης.
Στα θέματα του τραπεζικού κλάδου οι συζητήσεις στράφηκαν κυρίως στη γαλλική τεχνογνωσία στο θέμα της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων καθώς και στην τάση ψηφιοποίησης των τραπεζικών εργασιών και όχι σε θέματα στρατηγικών συνεργασιών, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.
Πηγή: Newmoney