Με μεταγραφές… αεροδρομίου επιχειρεί ο Πρωθυπουργός να γυρίσει το παιχνίδι το οποίο δείχνει να είναι εναντίον του. Ο συμβολικός προσηλυτισμός του ευρωβουλευτή του Ποταμιού –και γιου του αείμνηστου Λεωνίδα Κύρκου– είναι ένα πρώτο βήμα. Αλλά το 151 παίζεται αλλού, στην αριθμητική της Βουλής.
«Θυμάστε τον τελικό του Champions League με Mπάγερν-Μάνστεστερ το 1999; Η Μπάγερν κέρδιζε με 1-0 από το 6’ μέχρι το 91΄αλλά ήρθε η Μάντσεστερ, με προπονητή τον Φέργκιουσον, και από δύο διαδοχικά κόρνερ έκανε την μεγάλη ανατροπή και κέρδισε την κούπα με 2-1. Ό,τι συνέβη το 1999 στο Champions League μην αποκλείεται να συμβεί στις εκλογές το 2019. Ο Τσίπρας είναι σαν τον Φέργκιουσον».
Του Γιώργου Πιέρρου
Ο τρόπος που σκέφτεται κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, βετεράνος στην Αριστερά από τα χρόνια του Ρήγα Φεραίου, είναι ενδεικτικός του σχεδιασμού του κ. Τσίπρα με σκοπό να ανατρέψει, όπως μπορεί, την δυσχερή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει.
Την ώρα που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν σταθερά τη ΝΔ να προηγείται με δέκα μονάδες και ο κυβερνητικός συνασπισμός ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μοιάζει πιο αποσταθεροποιημένος παρά ποτέ (βλ.: κρίση με τον Πάνο Καμμένο), στο Μαξίμου σχεδιάζουν αντεπίθεση με μεταγραφές –για να χρησιμοποιήσουμε έναν ποδοσφαιρικό όρο– αεροδρομίου.
Το σχέδιο έχει δύο άξονες. Πρώτος είναι η κοινοβουλευτική διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ με μεταγραφές βουλευτών από άλλα κόμματα. Και δεύτερος το συμβολικό άνοιγμα στην Κεντροαριστερά, με ένα βαρύ όνομα που θεωρούν ότι μπορεί να προσελκύσει ψηφοφόρους που δεν συμβιβάζονται με μια πιθανή επιστροφή της ΝΔ στην εξουσία. Σύμφωνα με απόλυτα ασφαλείς πληροφορίες αυτή η μεταγραφή του κ. Τσίπρα θα έρθει από τις Βρυξέλλες. Το όνομα αυτού, Μίλτος Κύρκος, ευρωβουλευτής του Ποταμιού, γιος του ιστορικού ηγέτη της Ανανεωτικής Αριστεράς Λεωνίδα Κύρκου.
Το φλερτ από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ έχει ξεκινήσει από τον περασμένο Δεκέμβριο. Οι πιο σοβαρές ενδείξεις όμως ότι υπάρχει ανταπόκριση δόθηκαν με την ηχηρή απουσία του Μίλτου Κύρκου από το ιδρυτικό συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής.
Οι πληροφορίες μας μάλιστα αναφέρουν ότι ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού δεν ανταποκρίθηκε σε αλλεπάλληλες προσπάθειες που κατέβαλε ο Σταύρος Θεοδωράκης να τον πείσει να δώσει το παρών στο ΣΕΦ.
Για τους γνωρίζοντες, η απουσία του καθώς και η αρνητική κριτική που ασκεί έντονα τον τελευταίο καιρό στο Κίνημα Αλλαγής, αποτελούν καθαρό σήμα των προθέσεων του να προσδεθεί στο άρμα του κ. Τσίπρα.
Ο συμβολισμός μιας μεταγραφής όπως αυτή του Μίλτου Κύρκου μπορεί να έχει τη σημασία του αλλά δεν θα εξασφαλίζει την πολυπόθητη πλειοψηφία που θα επιτρέψει στον Πάνο Καμμένο να διαφοροποιηθεί στο Σκοπιανό χωρίς να ρίξει την κυβέρνηση, αφού πρόκειται για ευρωβουλευτή. Οι επιπλέον πρόθυμοι αναζητούνται και κάποιοι αισιόδοξοι από τον ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουν ότι ήδη έχουν βρεθεί.
Τους μετράνε μάλιστα και βγάζουν το κρίσιμο άθροισμα των 151. Δεδομένου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα αριθμεί 145 βουλευτές, οι έξι πρόθυμοι σύμφωνα με πληροφορίες είναι: δύο υπουργοί των ΑΝΕΛ, ένας βουλευτής των ΑΝΕΛ, δύο βουλευτές της Ενωσης Κεντρώων και ένας βουλευτής του Ποταμιού.
Μένει βέβαια να δούμε αν ο κ. Τσίπρας θα έχει στον πάγκο του και έναν επιθετικό που θα κάνει την διαφορά όπως ο Ολε Γκούναρ Σόλσκιερ στο «Καμπ Νου» το 1999. Διότι υπάρχει λόγος που τέτοιες ανατροπές γίνονται μόνο στο ποδόσφαιρο και όχι στην πολιτική…
Ποιος λείπει από τη φωτογραφία;
Μια πολύ γλυκιά φωτογραφία από το συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής ανήρτησε το Σάββατο η Λίνα Παπαδάκη, υπεύθυνη του γραφείου Τύπου του Ποταμιού. Πολύς πολιτικός ρομαντισμός –και λίγο από πενταήμερη όπως σχολίασαν κάποιοι πιο πικρόχολοι– όταν τα στελέχη του Ποταμιού βρέθηκαν στους βοηθητικούς χώρους του ΣΕΦ και έκαναν το σήμα της νίκης.
Ολοι, ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Γιώργος Μαυρωτάς, ο βουλευτής Β’ Αθηνών Γιώργος Αμυράς, ο εκπρόσωπος Τύπου Δημήτρης Τσιόδρας, η κυρία Παπαδάκη και άλλοι σύνεδροι σχημάτισαν με τα δύο δάχτυλά τους το σήμα της νίκης.
Ολοι πλην του ευρωβουλευτή Γιώργου Γραμματικάκη που έδειχνε έξω από τα νερά του. Ο έτερος ευρωβουλευτής του Ποταμιού, Μίλτος Κύρκος, έλειπε. Οχι μόνο από τη φωτογραφία, όσο και από το συνέδριο και τις διεργασίες –δεν ενεγράφη καν ως «φίλος».
ΠΗΓΗ: protagon.gr/