Δριμεία επίθεση στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, αλλά και στον νέο υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, εξαπέλυσε το «Οικονομικό Συμβούλιο» του κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών (CDU).
Μάλιστα, το «Οικονομικό Συμβούλιο» των Χριστιανοδημοκρατών πρότεινε στη χώρα μας να βγει από το ευρώ αν θέλει να… δει άσπρη μέρα.
Με χθεσινή του ανακοίνωση, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων «Wirtschafstrat» που εκπροσωπεί 12.000 μικρές και μεσαίες γερμανικές επιχειρήσεις των βασικότερων κλάδων της οικονομίας, σημειώνει με νόημα ότι ο Αλέξης Τσίπρας εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις με «μισή καρδιά» και δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματα της χώρας, ενώ παράλληλα καλεί τον νέο υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας να βαδίσει στα χνάρια του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
«Μετά από σχεδόν 10 χρόνια δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και η κυβέρνηση του μπορούν να επιλύσουν τα βαθιά διαρθρωτικά προβλήματα της χώρας. Η απροθυμία του να φτιάξει μία λειτουργική δημόσια διοίκηση και να προχωρήσει στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και ιδιωτικοποιήσεις δείχνει πως τα κάνει με… μισή καρδιά», αναφέρεται στην ανακοίνωση που υπογράφει ο γενικός γραμματέας του Οικονομικού Συμβουλίου του CDU, Βόλφγκανγκ Στάιγκερ.
Οι οικονομολόγοι του Wirtschafstrat, που συμβουλεύουν σε οικονομικά ζητήματα το κόμμα της Άνγκελα Μέρκελ, CDU, τονίζουν ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχουν επενδύσεις που να μπορούν να αποδώσουν ουσιαστικά.
Ακόμα, στέκονται στο θέμα των «κόκκινων» δανείων, σημειώνοντας πως το τραπεζικό σύστημα βασίζεται σε επισφαλείς πιστώσεις των οποίων το ποσοστό είναι το υψηλότερο στην Ευρώπη.
Σχετικά με τον Όλαφ Σολτς, υπογραμμίζεται ότι θα πρέπει να αντιμετωπίσει τα πραγματικά δεδομένα με εξίσου κριτικό τρόπο όπως και ο προκάτοχός του Σόιμπλε.
«Από τη στάση του σε αυτό το ζήτημα θα διαπιστώσουμε κατά πόσο ο Σολτς απλώς πιστεύει στα ωραία λόγια ή θα τηρήσει τη στάση που ταιριάζει σε έναν αξιόπιστο Ευρωπαίο», επισημαίνουν.
Καταλήγοντας, ο Βόλφγκανγκ Στάιγκερ τονίζει ότι το δίλημμα είναι το ίδιο: Για να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει σε σημαντική υποτίμηση. Μόνο έτσι τα προϊόντα και οι υπηρεσίες της θα καταστούν πιο ελκυστικά. Όμως αυτό είναι εφικτό μόνο έξω από το ευρώ.