Αποκαλυπτικές και αποκλειστικές δηλώσεις του γενικού γραμματέα των Καταλανών Σοσιαλιστών στην Γαλλία.
Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας ανέστειλε την συνεδρίαση του κοινοβουλίου της Καταλονίας που είχε προγραμματισθεί για την ερχόμενη Δευτέρα και κατά την οποία οι Καταλανοί ηγέτες αναμενόταν να ανακηρύξουν μονομερώς την ανεξαρτησία της Καταλονίας από την Ισπανία.
Του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου
Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας ανέστειλε την συνεδρίαση του κοινοβουλίου της Καταλονίας που είχε προγραμματισθεί για την ερχόμενη Δευτέρα και κατά την οποία οι Καταλανοί ηγέτες αναμενόταν να ανακηρύξουν μονομερώς την ανεξαρτησία της Καταλονίας από την Ισπανία.
Η απόφαση ελήφθη έπειτα από προσφυγή στο Δικαστήριο του Καταλανικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, το οποίο αντιτίθεται στην απόσχιση και θεωρεί ότι στην ουσία οι αυτονομιστές επιχειρούν ένα είδος θεσμικού πραξικοπήματος.
Σε επαφή που είχαμε με τον γενικό γραμματέα του Καταλανικού Σοσιαλιστικού Κόμματος στο Παρίσι, ο Χοσέ Ρόχας χαρακτηρίζει το δημοψήφισμα της περασμένης Κυριακής «κακόγουστη φάρσα με έντονα αντιδημοκρατικά χαρακτηριστικά».
Όπως αναφέρει, «οι αυτονομιστές και ο ηγέτης τους Κάρλος Πουτζδεμόν αποφάσισαν να προχωρήσουν σε δημοψήφισμα χωρίς την έγκριση της Καταλανικής Βουλής, χωρίς κανέναν απολύτως διάλογο και με αφάνταστη οργανωτική προχειρότητα. Ακόμα χειρότερα, άσκησαν ψυχολογική και ιδεολογική βία στους πολίτες που δεν θέλουν την απόσχιση της Καταλονίας από την Ισπανία και οι οποίοι δεν πήγαν βεβαίως να ψηφίσουν.
Έτσι, οι άνθρωποι της απόσχισης παρουσιάζουν έναν “θρίαμβο” με έξι Καταλανούς στους δέκα να μην έχουν εκφρασθεί. Όλα αυτά είναι μία επικίνδυνη φάρσα, η οποία εξυπηρετεί πολιτικές σκοπιμότητες άσχετες με την νομιμότητα και την δημοκρατία μας –κύριο συστατικό της οποίας στην Ισπανία είναι ο διάλογος. Και όσοι το αρνούνται αυτό έχουν άλλα πράγματα κατά νουν».
Από την άλλη πλευρά, ο Χοσέ Ρόχας καυτηριάζει την στάση της κυβέρνησης Ραχόϊ και τονίζει ότι ήταν λάθος η απόφασή της να άρει δικαιώματα που είχε η Καταλονία από τις προηγούμενες σοσιαλιστικές κυβερνήσεις της χώρας.
«Ωστόσο και στην περίπτωση αυτή ο διάλογος ήταν απαραίτητος, ιδιαίτερα σήμερα», μάς είπε.
Ως φαίνεται δε, αυτή η φάρσα του δημοψηφίσματος θα έχει πολύ υψηλό κόστος για την πλουσιότερη περιοχή της Ισπανίας, στην οποία ένα από τα συνθήματα των αυτονομιστών είναι ότι δεν θέλουν να πληρώνουν για τους άλλους Ισπανούς, υποτίθεται τους μη προνομιούχους.
Κάθε νόμισμα, όμως, έχει δύο όψεις. Μαθαίνουμε έτσι ότι τράπεζες και επιχειρήσεις ήδη εγκαταλείπουν την Καταλονία, φοβούμενες τα χειρότερα. «Την ώρα που ο Πουτζδεμόν και ο Χουνκέρας συνεχίζουν να ζουν στον κόσμο του κατακερματισμού της καταλανικής κοινωνίας, επιχειρήσεις και θέσεις εργασίας εγκαταλείπουν την Καταλονία» σχολίασε στο Twitter ο ηγέτης του κόμματος των Θιουδαδάνος, Αλμπέρτ Ριβέρα.
Οι εξελίξεις αυτές οδήγησαν το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Καταλονίας να ζητήσει την σύγκλιση της τοπικής βουλής, ώστε να συζητηθούν οι οικονομικές επιπτώσεις των κινήσεων της κυβέρνησης μετά το δημοψήφισμα – κάτι που αρνούνται οι οπαδοί τού Ναι στην Απόσχιση.
Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας Λούϊς ντε Γκίντος, μιλώντας στο Bloomberg, δήλωσε ότι μία ανεξαρτητοποίηση της Καταλονίας θα αποτελούσε «κακό προηγούμενο για όλη την Ευρώπη».
Σημειώνεται ότι ο οίκος S&P έθεσε υπό παρακολούθηση για ενδεχόμενη υποβάθμιση το αξιόχρεο της Καταλονίας, λόγω της κλιμάκωσης της πολιτικής σύγκρουσης. Το μακροχρόνιο αξιόχρεο της Καταλονίας είναι Β+, τέσσερις βαθμίδες χαμηλότερα από το όριο της επενδυτικής διαβάθμισης. Αναλυτές δε της ING ανάφεραν σε σημείωμά τους:
«Αν και η βασική μας υπόθεση παραμένει ότι η καταλανική ανεξαρτησία –ακόμη και αν κηρυχθεί μονομερώς– δεν θα συμβεί, υποψιαζόμαστε ότι τα πράγματα θα μπορούσαν να πάνε ακόμα χειρότερα πριν βελτιωθούν και βάζουμε στόχο την επάνοδο των spread των δεκαετών ισπανικών ομολόγων (την διαφορά της απόδοσής τους σε σχέση με τα αντίστοιχα γερμανικά) πάνω από τις 140 μονάδες βάσης (1,4 ποσοστιαίες μονάδες)».
Όλα αυτά, όμως, είναι λεπτομέρειες για τους καιροσκόπους της πολιτικής…