Στις δύσκολες συγκυρίες που προκάλεσε η πανδημία covid-19 για το διεθνές σύστημα και τις γεωπολιτικές σχέσεις μεταξύ των κρατών αναφέρθηκε ο πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα, κ. Τζέφρι Πάιατ, κατά τη διάρκεια του διαδικτυακού διαλόγου που διοργάνωσε το DCN SEE Hub με τίτλο “The day after covid-19: Digital Troubleshooting”, ενώ παράλληλα μίλησε για το φαινόμενο της παραπληροφόρησης (Fake News) και την προσπάθεια διεθνών δρώντων να επηρεάσουν την κοινή γνώμη στην περίοδο της υγειονομικής κρίσης.
Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας στην Ελλάδα επεσήμανε πως «η πανδημία μας ανάγκασε να επανεξετάσουμε τις γεωπολιτικές μας σχέσεις» και συμπλήρωσε πως «από την ανάγκη για κλειστά σύνορα μέχρι τις απορίες για την κυβερνητική διαφάνεια και την ακέραιη διανομή των πληροφοριών καταφέραμε να αντιμετωπίσουμε μαζί την πανδημία». «Η πανδημία του κοροναϊού έχει αναστατώσει τις οικονομίες και τα συστήματα υγείας ανά τον κόσμο επηρεάζοντας όλες τις πτυχές της ζωής μας. Οι κυβερνήσεις και οι επιδημιολόγοι κατάφεραν να διαχειριστούν αποτελεσματικά την κρίση και να προστατεύσουν τους ευάλωτους. Αλλά η ανάγκη για κοινωνική αποστασιοποίηση μας ανάγκασε να κάνουμε αλλαγές στην καθημερινότητά μας», διευκρίνισε ο κ. Πάιατ.
Σε ό, τι αφορά τη διαχείριση της κρίσης στην Ελλάδα, ο κ. Πάιατ επανέλαβε ότι η χώρα μας «μέχρι τώρα ήταν επιτυχής στη διαχείριση της πανδημίας χάρη στην απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να στηριχτεί σε επιστημονικά δεδομένα και ειδικούς και χάρη στη συνεργασία, την πειθαρχία και την ανθεκτικότητα που έδειξαν οι Έλληνες». Εξέφρασε δε, την περηφάνια του για τον ρόλο που διαδραμάτισαν οι αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας και τη συνεισφορά τους στη διαμόρφωση της ελληνικής απάντησης απέναντι στην πανδημία.
Ο κ. Πάιατ εξέφρασε ακόμη τις επιφυλάξεις του απέναντι στα ερωτήματα αναφορικά με την προσβασιμότητα και την ποιότητα της τεχνολογίας σε συνθήκες τηλεργασίας ενώ εστίασε ιδιαίτερα την προσοχή του στη διαχείριση των προσωπικών δεδομένων καθώς κράτη, όπως η Ρωσία και η Κίνα, σχεδιάζουν και υλοποιούν εφαρμογές για ιχνηλάτηση επαφών.
Τέλος, αναφέρθηκε και στο φαινόμενο της παραπληροφόρησης και των ψευδών ειδήσεων επισημαίνοντας την ανάγκη για καθαρή, σωστή και εποικοδομητική πληροφόρηση και τονίζοντας ότι σε περιόδους με ιδιαίτερη ένταση και άγχος, όπως αυτή της πανδημίας, οι κακοήθεις δρώντες του διεθνούς συστήματος μπορούν έτι ευκολότερα να παραπληροφορήσουν την κοινή γνώμη θέτοντας ως παραδείγματα την ψευδή είδηση ότι η πανδημία είναι δημιούργημα του Τ. Σόρος ή ότι ο Μ. Γκέιτς θέλει να αξιοποιήσει τον ιό για να βάλει «τσιπάκια» παρακολούθησης.