Τον τίτλο "Κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία και ανάπτυξη των φορέων της", φέρει νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας που κατατέθηκε την Πέμπτη στη Βουλή και αναμένεται να εισαχθεί προς συζήτηση στη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων την προσεχή Τρίτη.
Όπως αναφέρει δημοσίευμα του skai, σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση "με το σχέδιο νόμου δίνεται η δυνατότητα παραγωγικής, κοινωνικής και οικολογικής ανασυγκρότησης, ως παράγοντας ανάδειξης αναγκών και δυνατοτήτων από την ίδια την κοινωνία, αλλά και ως παράγοντας ανταπόκρισης στις κατευθύνσεις των σχετικών επιλογών της πολιτείας". Αναφέρεται, δε, επιπλέον ότι το σχέδιο νόμου έρχεται να καλύψει το θεσμικό κενό που υπήρχε στην ανάπτυξη δραστηριοτήτων που διεθνώς περιγράφονται ως "Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία".
Σύμφωνα με το skai αυτό που προκαλεί αίσθηση από την πρώτη ανάγνωση του νομοσχεδίου, είναι η πρόβλεψη για άλλη μία φορά σύστασης Ειδικών Γραμματειών, κάτι για το ποίο η αντιπολίτευση έχει κατηγορήσει ουκ ολίγες φορές την κυβέρνηση ότι πράττει με στόχο την τακτοποίηση ημετέρων.
Από την Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, προκύπτει ότι από τις διατάξεις θα επέλθει επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού. Μεταξύ άλλων: "ετήσια δαπάνη ύψους περίπου 662.000 ευρώ" που αφορά τη σύσταση δύο θέσεων Ειδικών Γραμματέων, την αμοιβή ειδικών συμβούλων και συνεργατών που θα στελεχώσουν τα γραφεία των Ειδικών Γραμματέων, τη σύσταση 24 θέσεων προσωπικού, διαφόρων κατηγοριών, για την κάλυψη των αναγκών των Ειδικών Γραμματειών και την καταβολή επιδόματος θέσεως ευθύνης στους προϊσταμένους των συνιστώμενων οργανικών μονάδων και την αντιμετώπιση λειτουργικών εξόδων".
Με το νομοσχέδιο θεωρούνται από τη σύστασή τους Φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας, οι Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (ΚΟιν.Σ.Επ),
οι Κοινωνικοί Συνεταιρισμοί Περιορισμένης Ευθύνης και οι Συνεταιρισμοί Εργαζομένων, ενώ μπορούν να θεωρηθούν και οι αγροτικοί ή αστικοί συνεταιρισμοί. Οι φορείς αυτοί θα χρηματοδοτούνται για τη διεκπεραίωση του σκοπού τους από το Ταμείο Κοινωνικής Οικονομίας, το οποίο συστήνεται υπό τη μορφή ΝΠΔΔ και το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης, ενώ θα τους παραχωρείται προς χρήση κινητή κι ακίνητη περιουσία των ΟΤΑ.